Svenska kyrkan

Evigt och dagsaktuellt på Bokmässan

Dela

På torsdag slår Bokmässan i Göteborg upp portarna. Svenska kyrkan medverkar med ett brett program utifrån mässans teman Rymden och Sápmi.

Välfyllt vid Svenska kyrkans Se människan-scen. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon.
Välfyllt vid Svenska kyrkans Se människan-scen. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon.

Svenska kyrkan är i år medarrangör till ett 80-tal programpunkter på mässans olika scener, där ämnena spänner över eviga frågor som människans plats i Kosmos till dagsaktuella utmaningar om skogsbruket, det fortsatta försoningsarbetet med samerna och den senaste AI-utvecklingen. 

På Svenska kyrkans Se människan-scen blir det som vanligt samtal om litteratur och livsfrågor, i år med ett drygt 60-tal aktuella författare. Evenemangen på Se människan-scenen livesänds och kan också ses i efterhand på Svenska kyrkans Youtube-kanal.

Ärkebiskop Martin Modéus medverkar i en rad programpunkter som vid sidan av mässans teman också tar upp frågor som vår tids fixering vid lycka och om hur unga i dag upplever att yttrandefriheten är begränsad.
 
På torsdagen presenteras också författaren av Ärkebiskopens fastebok 2025, artisten Tomas Andersson Wij. Det följs upp av ett kvällsprogram i Göteborgs domkyrka med samtal mellan honom och ärkebiskopen, och med musik av Tomas Andersson Wij.

Här är ärkebiskopens hela program på årets Bokmässa.

Jubileumskonsert med Tranströmer-dikter
Poeten och nobelpristagaren Tomas Tranströmer var Svenska kyrkans gäst på Bokmässan 2012. Som en del av att Bokmässan nu fyller 40 år uppmärksammar Svenska kyrkan honom med ett seminarium på lördagen, där hans poesi tolkas i ljuset av teologin. Det följs på kvällen upp med en konsert i Göteborgs domkyrka med tonsättningar av Tomas Tranströmers dikter.

Missionen 150 år
Act Svenska kyrkan medverkar med ett seminarium som tar avstamp i att Svenska kyrkans missionsarbete fyller 150 år. Arbetet ser i dag helt annorlunda ut än när de första missionärerna sändes ut, men fortfarande påverkar kopplingen till det koloniala arvet och frågan är hur en jämlik och tillåtande mission ser ut i dag.

Litterär gudstjänst
Den traditionella litterära gudstjänsten på söndagen har i år temat Att hitta hem. Medverkar gör författarna Jonas Enander och Linnea Axelsson. Gudstjänsten leds av Lars Björksell, kyrkoherde i Halmstad, och sänds direkt i Sveriges Radio P1.

 Här finns hela Svenska kyrkans program på Bokmässan.

Nyckelord

Kontakter

Martin LarssonPressekreterare

Presskontakt för teologi, forskning, ekumenik, kultur, kulturarvsfrågor, statistik, ekonomi, ekonomi och finans, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Tel:070-609 86 89martin.larsson@svenskakyrkan.se

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye