Sveriges Lärare

Sveriges Lärare om vinstutredningens tilläggsdirektiv: Systemfelen kräver fler åtgärder

Dela

Sveriges Lärare välkomnar regeringens planer på att göra det svårare för olämpliga personer att driva friskolor. Samtidigt går skolans systemfel inte att lösa enbart genom utökad kontroll. 

– Gör man inget åt systemfelen är utökad kontroll bara en plåsteråtgärd. Sveriges Lärare har mycket högt ställda förväntningar på det systemskifte regeringen har utlovat, säger Sveriges Lärares förbundsordförande Anna Olskog.  

Anna Olskog i skolmiljö, i trappa
Anna Olskog i skolmiljö, i trappa Sven Jansson Inga restriktioner

På tisdagen gav regeringen tilläggsdirektiv till utredningen om vinst i skolan. Den får nu också i uppgift att föreslå hur olämpliga personer kan hindras från att äga eller utöva inflytande över friskolor, samt hur Skolinspektionen kan ges kraftfullare verktyg för att stoppa oseriösa aktörer. 

– Att Skolinspektionen ges den här möjligheten är självklart bra, Sveriges Lärare ser positivt på att regeringen skärper kontrollen. Men att det behövs visar samtidigt på att systemet inte fungerar och måste byggas om i grunden. Kontroller är dessutom kostsamma, säger Sveriges Lärares förbundsordförande Anna Olskog. 

Hon fortsätter: 

– Sveriges Lärare är inte emot friskolor, men vinstintresset måste bort. Resurserna ska hamna i klassrummet, inte i ägares fickor. Annars kommer vi aldrig att komma tillrätta varken med den bristande likvärdigheten, lärares sviktande förutsättningar eller incitamenten för oseriösa aktörer att starta och driva fristående skolor. 

Nyckelord

Kontakter

Om Sveriges Lärare

Sveriges lärare har det viktigaste samhällsuppdraget – att ge våra barn och elever en likvärdig utbildning av hög kvalitet. Och lärare ska ha bra löner och bra villkor. Som det största akademikerförbundet jobbar vi för att göra skillnad för Sveriges lärare och studie- och yrkesvägledare. Med 300 000 medlemmar är vi en kraft att räkna med på varje arbetsplats.

Följ Sveriges Lärare

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Lärare

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye