Unionen

Unionen och LO har signerat avtal om etableringsjobb med Fremia

Dela

Unionen, LO och Fremia har ingått ett avtal om etableringsjobb. Etableringsjobb är en särskild anställning som ger långtidsarbetslösa och nyanlända en ny möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden.

Martin Wästfelt, förhandlingschef
Martin Wästfelt, förhandlingschef Peter Jönsson

Det var i november 2022 som Svenskt Näringsliv, LO och Unionen antog ett övergripande avtal om etableringsjobben. En förutsättning för att anställningsformen ska kunna användas är att träffa kollektivavtal på branschnivå.

Nu har Unionen, LO och Fremia tecknat centrala kollektivavtal, vilket medför att Fremias medlemsorganisationer kan teckna lokala avtal om anställningsformen.

– Ett etableringsjobb kan ge någon som står långt ifrån arbetsmarknaden möjlighet att skaffa sig de kunskaper och erfarenheter som krävs för att få en tillsvidareanställning. Vi tror att Fremia har många medlemsorganisationer som är intresse av att använda anställningsformen och att de har en stor potential att skapa många arbetstillfällen för den här gruppen, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen.

– För våra medlemsorganisationer skapar etableringsjobb en stor möjlighet att trygga kompetensförsörjningen inom olika branscher. Samtidigt skapar det en väg in på arbetsmarknaden för många. De tecknade avtalen ger oss bättre förutsättningar att ta tillvara på den kompetens som redan finns i samhället, säger Jasmina Helander, förhandlingschef för välfärdsområdet på Fremia

– Idag finns det alldeles för många långtidsarbetslösa samtidigt som det råder brist på många yrkesgrupper. Ett etableringsjobb kan vara vägen till att skaffa sig de färdigheter och den kunskap som krävs för att bli anställd. Etableringsjobb ska som huvudregel leda till en tillsvidareanställning på heltid där den etableringsanställde arbetat, säger Veli-Pekka Säikkälä, LO:s avtalssekreterare.

För LO krävs att respektive LO-förbund antar avtalet som är tecknat mellan Fremia och LO.  Överenskommelsen mellan Fremia och Unionen tydliggör vilka kollektivavtal som omfattas.

Fakta om etableringsjobben

Etableringsjobben kommer att erbjudas till två grupper av arbetssökande: nyanlända som varit i Sverige upp till tre år samt långtidsarbetslösa som stått utan jobb i två år eller mer. Genom etableringsjobb får arbetstagaren en kombination av lön från arbetsgivaren och ersättning från staten, så att den sammanlagda inkomsten är i nivå med lägsta lönen i ordinarie kollektivavtal. Kostnaden delas ungefärligt lika mellan staten och arbetsgivaren. Som längst kommer arbetstagaren att kunna ha ett etableringsjobb under två års tid. Därefter ska etableringsjobbet i normalfallet övergå i en tillsvidareanställning.

Kontakter

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.

Välkommen att kontakta oss!

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

Unionen, Sveriges Ingenjörer och TechSverige i nytt samarbetsavtal20.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Den 19 december undertecknade bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med fackförbunden Sveriges Ingenjörer och Unionen ett samarbetsavtal som ska främja en internationellt konkurrenskraftig IT- och telekombransch i Sverige. Avtalet markerar en viktig milstolpe för branschen och stärker parternas gemensamma ambition att skapa en hållbar och innovativ utveckling för företag och medarbetare.

Fackliga ekonomer helt enade om att räntan måste sänkas med 0,5 procent16.12.2024 13:28:30 CET | Pressmeddelande

I årets sista avsnitt av podden Fackliga skuggdirektionen sätter de fackliga chefsekonomerna press på Riksbanken genom att för första gången vara helt enade om att Riksbanken måste sänka räntan med 0,5 procent vid sitt nästa möte – Vi behöver få fart på ekonomin och nu börjar det bli bråttom. Frågan är om Erik Thedéen är den snälla jultomten på torsdag, undrar Tobias Brännemo, chefsekonom Unionen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye