AI och tester i hemmet utmanar traditionell lungsjukvård
Artificiell intelligens (AI) och självprovtagning ska kunna spåra utvecklingen av lungsjukdomar över tid och därmed rädda liv. Det är förhoppningen bakom Högskolan i Halmstads nystartade projekt AIR (Artificial Intelligence Radiology). Målet med projektet är att göra vården mer rättvis och tillgänglig, oavsett var patienterna befinner sig.
AIR-projektet, som är ett samarbete mellan olika aktörer i Sverige och Brasilien, fokuserar på två huvudområden. Det första är utvecklingen av en algoritm som ska kunna analysera datortomografibilder (CT röntgen), vilket gör det möjligt att följa hur en lungsjukdom utvecklas över tid. Algoritmen använder sig av AI för att ge radiologer en mer exakt bild av sjukdomens förlopp, något som tidigare har varit svårt att åstadkomma.
– Med hjälp av AI kan vi standardisera bedömningarna och minska den subjektivitet som ofta förekommer när radiologer tolkar bilder. Det innebär att patientens tillstånd kan följas noggrannare och att behandlingsresultat kan utvärderas mer tillförlitligt, säger Fábio Gama, docent i vårdinnovation vid Högskolan i Halmstad.
Blodprov i hemmiljö
Det andra området inom projektet handlar om att underlätta blodprovstagning för patienter som har svårt att ta sig till vårdinrättningar. En ny teknik för självprovtagning ska utvecklas, vilket kommer att göra det möjligt för patienter att ta blodprov i hemmet och skicka det till laboratorier med posten.
–Det här gör det möjligt för fler patienter att få tillgång till avancerad laboratorieanalys utan att behöva resa långa avstånd, förklarar Anna Ohlander, FoU-chef på Capitainer, en av samverkanspartnerna i projektet, och tillägger:
–Det är en lösning som främjar en mer jämlik vård för alla.
Samarbete mellan ledande aktörer
AIR-projektet är ett samarbete mellan flera ledande aktörer inom hälso- och sjukvården i både Brasilien och Sverige. Bland dem finns InRad, radiologiska institutet i Brasilien, Philips Healthcare, en global ledare inom medicinsk bildbehandling och CERTI-stiftelsen, en forskningsenhet inom det brasilianska forskningsinstitutet EMBRAPII. På den svenska sidan finns bland annat Capitainer AB, ett företag som utvecklar användarvänliga självprovtagningstjänster. Projektet finansieras av EMBRAPII och den svenska innovationsmyndigheten Vinnova.
Projektets resultat förväntas inte enbart stärka hälso- och sjukvården i de deltagande länderna, utan också bidra till den globala utvecklingen inom AI-baserad medicinteknik, med målet att skapa en mer rättvis och tillgänglig vård för alla.
Nyckelord
Kontakter
Fábio GamaDocent i vårdinnovation
Tel:070-262 89 37fabio.gama@hh.seLovisa EssungerKommunikatör
Tel:070-634 09 53lovisa.essunger@hh.seBilder
Länkar
Om Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad
035-16 71 00
https://www.hh.se/
Det innovationsdrivande lärosätet
Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.
Följ Högskolan i Halmstad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad
”Alldeles för tjock” – normkritiska självtester visar konsekvenser av hälsoenkät för barn24.10.2024 09:04:00 CEST | Pressmeddelande
Vilka tankar väcks hos en ung person när hen ombeds att svara på frågan om man tycker att man är alldeles för tjock? Och vad signalerar frågorna om hur ofta ens familj reser eller om man har ett eget rum? Enkäten Skolbarns hälsovanor, som genomförs i mer än 50 länder, förmedlar och befäster normer, menar forskare vid Högskolan i Halmstad, som har tagit fram normkritiska medicinska självtester för att visa vilka konsekvenser enkäten kan få.
Överlevares erfarenhet av en barndom med cancer1.10.2024 09:24:05 CEST | Pressmeddelande
Att som barn ha blivit behandlad för akut lymfatisk leukemi påverkar uppväxten. I ny forskning från Högskolan i Halmstad beskriver vuxna canceröverlevare upplevelsen av sin barndom. De berättar om att vara annorlunda, om trygghet och också om skuldkänslor – känslor som är viktiga inte minst för hälso- och sjukvården att känna till.
Högskolan i Halmstad värd för en av världens största konferenser inom utbildning25.9.2024 11:19:52 CEST | Pressmeddelande
Högskolan i Halmstad är medarrangör när en av världens största internationella konferenser inom högre utbildning äger rum i Göteborg i september 2025. Konferensen arrangeras av EAIE (the European Association for International Education) och väntas samla drygt 7 000 personer från universitet och högskolor från över 100 länder.
Digitala verktyg hjälper kvinnliga flyktingföretagare att undvika diskriminering13.6.2024 08:04:21 CEST | Pressmeddelande
Färsk forskning från Högskolan i Halmstad visar att kvinnliga företagare med invandrarbakgrund använder digitala verktyg för att undvika diskriminering. Studien visar också att flyktingar som driver företag i Tyskland känner mer motivation än de i Sverige. I sin avhandling om invandrarföretagande kartlägger Ghazal Zalkat invandrares syn på entreprenörskapets möjligheter och utmaningar.
Hundratusentals kronor i stipendier till Högskolans studenter7.6.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under Högskolan i Halmstads avslutningsvecka förra veckan delades många stipendier och utmärkelser ut till lärosätets kreativa och innovativa avgångstudenter. Det sammanlagda värdet på stipendierna är drygt 750 000 kronor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum