Just nu: Greenpeace uppmanar EU att skydda och återställa förstörd natur - varnar för Jessika Roswall (M)
Bryssel, 25 september 2024. Greenpeace-aktivister demonstrerar just nu utanför EU-parlamentet i Bryssel. Med hjälp av ett nio meter högt låtsasträd, dekorerat med hälsningar från europeiska medborgare, uppmanas EU att skydda naturen och stärka den biologiska mångfalden. Men Greenpeace ser en risk för att svenska EU-kommissionären Jessika Roswall (M) inte är rätt namn för att ta EU närmare målen till 2030 ifall hon får ansvar för miljöfrågor. Europaparlamentariker bör pressa henne under kommande utfrågning, i synnerhet i skogsfrågor, menar Greenpeace.
– Vi kräver att EU skyddar naturen. Det är avgörande att återställa förstörda ekosystem för att vi ska ha frisk luft, rent vatten och ett välmående jordbruk. En frisk natur gör oss även bättre skyddade mot extremväder. De som tjänar pengar på att förstöra vår natur behöver stoppas, samtidigt som EU:s pengaflöde till naturförstörelse utanför EU:s gränser behöver täppas till, säger Jorgo Riss, chef för Greenpeaces EU-enhet.
EU-kommissionen håller på att ta ny form efter sommarens val. De nya kommissionärerna kommer att tillträda i en avgörande tid och sitta kvar fram till slutet av 2029, då flera mål ska vara så gott som nådda. Till exempel ska EU skydda 30 procent av värdefull natur på land och hav fram till 2030. Här kan den svenska EU-kommissionären Jessika Roswall (M) komma att spela en avgörande roll. EU-kommissionens nyomvalda ordförande Ursula von der Leyen har föreslagit att Roswall får miljö, vatten och en konkurrenskraftig cirkulär ekonomi i sin portfölj.
– Vi är förvånade över att Jessika Roswall (M) ser ut att få ett så pass stort ansvar för EU:s miljöpolitik med tanke på hennes bristande erfarenhet inom miljöfrågor. Även om alla kommissionärer ska se till unionens bästa framför nationella intressen, finns det en uppenbar risk att den linje som regeringen har fört i EU under de senaste åren påverkar Roswalls omdöme, särskilt i skogsfrågor. Regeringen har försökt stoppa flertalet förslag, exempelvis restaureringslagen, och vill att EU ska hålla sig borta från svenska skogar så att skogsindustrin kan kalhugga värdefulla gammelskogar bäst de vill, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.
Innan något är klart ska EU-parlamentet ges möjlighet att fråga ut samtliga kommissionärer senare i höst. Greenpeace menar att EU-parlamentarikerna måste säkerställa att Roswall för EU mot de mål som EU har antagit till 2030, samt arbeta för starka mål till 2040 som unionen ska förhandla om i närtid.
– EU:s mål till 2030 måste nås och målen till 2040 behöver vara förankrade i vetenskapen. Därför vore det farligt om Roswall påverkas av den linje som regeringen hittills har fört i EU och Sverige, då det strider mot EU:s mål. Med bristande erfarenhet i miljöfrågor riskerar Roswall även att bli en enkel måltavla för skogsindustrins påverkansmetoder och lobbyism, vilket är oroande. Nu måste EU-parlamentet ta tillfället i akt och säkerställa att Roswall tänker arbeta för EU:s medborgare och klimatets bästa, istället för att skydda den svenska skogsindustrin på det sätt som regeringen gjort hittills, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.
Fotomaterial från demonstrationen
Hittar du här.
Mer information
Regeringen har tidigare haft Ursula von der Leyen på besök i Sverige för att diskutera svenskt skogsbruk, något som Greenpeace uppmärksammade.
Presskontakt Greenpeace EU
+32 (0)2 274 1911
pressdesk.eu@greenpeace.org
Presskontakt Greenpeace Sverige
Christopher Engberg Dahl, kommunikationsansvarig
christopher.dahl@greenpeace.org
0791421453
Kontakter
Christopher Engberg DahlKommunikationansvarig
Tel:079 142 21 63christopher.dahl@greenpeace.orgGreenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.
Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.
Följ Greenpeace
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Greenpeace
Idag hyllar vi västkustens olydiga historia utanför Hovrätten i Göteborg13.11.2024 10:05:32 CET | Pressmeddelande
Idag klockan 13:00 inleds förhandling i hovrätten för de sex kvinnliga Greenpeace-aktivister som av Uddevalla tingsrätt dömdes till böter och ett tvåårigt villkorligt fängeslestraff för sin medverkan i protesterna mot expansionen av Preemraff hösten 2020. Utanför hovrätten i Göteborg hyllar Greenpeace västkustens olydiga historia genom att lyfta fram lokala hjältar som har bidragit till samhällets utveckling.
Här är skuggflottans farligaste tankfartyg i Östersjön25.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Greenpeace har sammanställt en lista över de 192 farligaste oljetankfartygen som ingår i den ryska skuggflottan och som trafikerar Östersjön. Dessa 192 tankfartyg utgör ett särskilt hot mot Östersjöns miljö och borde enligt Greenpeace så snabbt som möjligt läggas till på EU:s sanktionslista. Att fartygen ännu inte är med på någon sanktionslista innebär att den ryska regeringen kan använda dem för att exportera råolja och på så sätt finansiera angreppskriget mot Ukraina.
Ny rapport: Målet om att skydda 30 procent av haven riskerar att missas med 80 år21.10.2024 07:33:44 CEST | Pressmeddelande
Samtidigt som världens ledare möts under COP16 i Colombia för att diskutera biologisk mångfald och skydd av värdefull natur, varnar en ny rapport från Greenpeace International för att målet om att skydda 30 procent av världens hav riskerar att missas med råge. Med nuvarande takt uppnås inte målet förrän år 2107 - nästan 80 år för sent.
Inför COP16: Greenpeace lyser upp riksdagens fasad med krav på att skydda 30 procent av naturen19.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sent under fredagskvällen lyste Greenpeace upp riksdagsbyggnaden med budskap om att skydda 30 procent av naturen enligt internationella överenskommelser. Uppmaningen kommer bara dagar innan COP16 inleds i Colombia, där målet åter kommer att vara på agendan. Greenpeace menar att regeringen hittills har agerat i strid med målet och måste öka takten istället för att förhala processen. Liknande budskap riktas samtidigt mot makthavare världen över.
Greenpeace närvarar på COP16 i Colombia17.10.2024 05:00:00 CEST | Pressmeddelande
För två år sedan enades världens länder om att skydda 30 procent av värdefull natur på land och hav och stoppa miljöskadliga subventioner. Avtalet har kommit att kallas för ett “Parisavtal för naturen”. I år ska avtalet följas upp under COP16 i Cali, Colombia. Greenpeace kommer att närvara med en stor internationell stab och har en svensk representant på plats från och med den 24 oktober i form av Carl Schlyter, talesperson i klimatfrågor. Här hittar du Greenpeaces krav på regeringen inför mötet och kontaktuppgifter vid intervjuförfrågningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum