Greenpeace

Just nu: Greenpeace uppmanar EU att skydda och återställa förstörd natur - varnar för Jessika Roswall (M)

Dela

Bryssel, 25 september 2024. Greenpeace-aktivister demonstrerar just nu utanför EU-parlamentet i Bryssel. Med hjälp av ett nio meter högt låtsasträd, dekorerat med hälsningar från europeiska medborgare, uppmanas EU att skydda naturen och stärka den biologiska mångfalden. Men Greenpeace ser en risk för att svenska EU-kommissionären Jessika Roswall (M) inte är rätt namn för att ta EU närmare målen till 2030 ifall hon får ansvar för miljöfrågor. Europaparlamentariker bör pressa henne under kommande utfrågning, i synnerhet i skogsfrågor, menar Greenpeace.

Eric De Mildt / Greenpeace

– Vi kräver att EU skyddar naturen. Det är avgörande att återställa förstörda ekosystem för att vi ska ha frisk luft, rent vatten och ett välmående jordbruk. En frisk natur gör oss även bättre skyddade mot extremväder. De som tjänar pengar på att förstöra vår natur behöver stoppas, samtidigt som EU:s pengaflöde till naturförstörelse utanför EU:s gränser behöver täppas till, säger Jorgo Riss, chef för Greenpeaces EU-enhet.

EU-kommissionen håller på att ta ny form efter sommarens val. De nya kommissionärerna kommer att tillträda i en avgörande tid och sitta kvar fram till slutet av 2029, då flera mål ska vara så gott som nådda. Till exempel ska EU skydda 30 procent av värdefull natur på land och hav fram till 2030. Här kan den svenska EU-kommissionären Jessika Roswall (M) komma att spela en avgörande roll. EU-kommissionens nyomvalda ordförande Ursula von der Leyen har föreslagit att Roswall får miljö, vatten och en konkurrenskraftig cirkulär ekonomi i sin portfölj. 

– Vi är förvånade över att Jessika Roswall (M) ser ut att få ett så pass stort ansvar för EU:s miljöpolitik med tanke på hennes bristande erfarenhet inom miljöfrågor. Även om alla kommissionärer ska se till unionens bästa framför nationella intressen, finns det en uppenbar risk att den linje som regeringen har fört i EU under de senaste åren påverkar Roswalls omdöme, särskilt i skogsfrågor. Regeringen har försökt stoppa flertalet förslag, exempelvis restaureringslagen, och vill att EU ska hålla sig borta från svenska skogar så att skogsindustrin kan kalhugga värdefulla gammelskogar bäst de vill, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.

Innan något är klart ska EU-parlamentet ges möjlighet att fråga ut samtliga kommissionärer senare i höst. Greenpeace menar att EU-parlamentarikerna måste säkerställa att Roswall för EU mot de mål som EU har antagit till 2030, samt arbeta för starka mål till 2040 som unionen ska förhandla om i närtid.

– EU:s mål till 2030 måste nås och målen till 2040 behöver vara förankrade i vetenskapen. Därför vore det farligt om Roswall påverkas av den linje som regeringen hittills har fört i EU och Sverige, då det strider mot EU:s mål. Med bristande erfarenhet i miljöfrågor riskerar Roswall även att bli en enkel måltavla för skogsindustrins påverkansmetoder och lobbyism, vilket är oroande. Nu måste EU-parlamentet ta tillfället i akt och säkerställa att Roswall tänker arbeta för EU:s medborgare och klimatets bästa, istället för att skydda den svenska skogsindustrin på det sätt som regeringen gjort hittills, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.

Fotomaterial från demonstrationen

Hittar du här.

Mer information

Regeringen har tidigare haft Ursula von der Leyen på besök i Sverige för att diskutera svenskt skogsbruk, något som Greenpeace uppmärksammade.

Presskontakt Greenpeace EU

+32 (0)2 274 1911
pressdesk.eu@greenpeace.org

Presskontakt Greenpeace Sverige

Christopher Engberg Dahl, kommunikationsansvarig
christopher.dahl@greenpeace.org
0791421453

Kontakter

Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.

Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.

Följ Greenpeace

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Greenpeace

Aktivister genomför samtyckeskontroll vid SCA:s virkesterminal i Timrå2.4.2025 10:16:36 CEST | Pressmeddelande

Idag genomförs en samtyckes- och hållbarhetskontroll vid Sveriges största virkesterminal i Timrå. Kontrollen görs bland annat för att säkerställa att SCA inte tar in timmer till terminalen som avverkats på Ohredahke samebys marker utan samtycke. Greenpeace och Skogsupproret, som utför kontrollen, säkerställer även att ohållbart timmer från så kallade kontinuitetsskogar, som är kritiska för renbetet, klimatet och bevarandet av rödlistade arter i det svenska skogslandskapet, inte tas in på terminalen och blandas med övrigt timmer.

Rosa jättebläckfisk i protest utanför utrikesdepartementet31.3.2025 09:47:03 CEST | Pressmeddelande

Stockholm – Idag möttes utrikesdepartementets personal av aktivister utklädda till sjömän och en 6 meter hög rosa bläckfisk, med en gigantisk penna, som uppmanade utrikesminister Maria Malmer Stenergard att sätta bläck på ratificeringen av det globala havsavtalet. Under måndagen överlämnas nämligen en efterlängtad utredning till utrikesministern om hur FN:s globala havsavtal (BBNJ) kan integreras i svensk lagstiftning. Men Sveriges agerande härifrån riskerar att fördröja skyddet av haven.

EU-kommissionens strategiska projekt - en grå omställning25.3.2025 14:01:14 CET | Pressmeddelande

Idag presenterade EU-kommissionen 47 europeiska strategiska projekt som ska bidra till EU:s försörjning av strategiska mineraler. Tre av dessa ligger i Sverige. Dessa projekt ska få ekonomiskt stöd eller förenklad tillgång till kapital samt prioriterade och underlättade tillståndsprocesser. Tanken är också att tillståndsprocessen för gruvor ska ta max 27 månader och för processindustri endast 15 månader.

Yttrandefrihet och rätten att protestera på spel i USA: Jury dömer Greenpeace till att betala skadestånd på 660 miljoner dollar till oljebolag20.3.2025 06:43:21 CET | Pressmeddelande

Mandan, North Dakota – En jury på nio personer i North Dakota nådde sent på onsdagen fram till en dom i oljebolaget Energy Transfers stämning mot Greenpeace USA och Greenpeace International, och fann organisationerna ansvariga för mer än 660 miljoner dollar i skadestånd. Stora oljebolag runt om i världen kommer att fortsätta att försöka tysta yttrandefriheten och fredliga protester, men kampen mot Energy Transfers meritlösa så kallade “SLAPP suits” för att tysta Greenpeace och andra är inte över.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye