Greenpeace

Just nu: Greenpeace uppmanar EU att skydda och återställa förstörd natur - varnar för Jessika Roswall (M)

Dela

Bryssel, 25 september 2024. Greenpeace-aktivister demonstrerar just nu utanför EU-parlamentet i Bryssel. Med hjälp av ett nio meter högt låtsasträd, dekorerat med hälsningar från europeiska medborgare, uppmanas EU att skydda naturen och stärka den biologiska mångfalden. Men Greenpeace ser en risk för att svenska EU-kommissionären Jessika Roswall (M) inte är rätt namn för att ta EU närmare målen till 2030 ifall hon får ansvar för miljöfrågor. Europaparlamentariker bör pressa henne under kommande utfrågning, i synnerhet i skogsfrågor, menar Greenpeace.

Eric De Mildt / Greenpeace

– Vi kräver att EU skyddar naturen. Det är avgörande att återställa förstörda ekosystem för att vi ska ha frisk luft, rent vatten och ett välmående jordbruk. En frisk natur gör oss även bättre skyddade mot extremväder. De som tjänar pengar på att förstöra vår natur behöver stoppas, samtidigt som EU:s pengaflöde till naturförstörelse utanför EU:s gränser behöver täppas till, säger Jorgo Riss, chef för Greenpeaces EU-enhet.

EU-kommissionen håller på att ta ny form efter sommarens val. De nya kommissionärerna kommer att tillträda i en avgörande tid och sitta kvar fram till slutet av 2029, då flera mål ska vara så gott som nådda. Till exempel ska EU skydda 30 procent av värdefull natur på land och hav fram till 2030. Här kan den svenska EU-kommissionären Jessika Roswall (M) komma att spela en avgörande roll. EU-kommissionens nyomvalda ordförande Ursula von der Leyen har föreslagit att Roswall får miljö, vatten och en konkurrenskraftig cirkulär ekonomi i sin portfölj. 

– Vi är förvånade över att Jessika Roswall (M) ser ut att få ett så pass stort ansvar för EU:s miljöpolitik med tanke på hennes bristande erfarenhet inom miljöfrågor. Även om alla kommissionärer ska se till unionens bästa framför nationella intressen, finns det en uppenbar risk att den linje som regeringen har fört i EU under de senaste åren påverkar Roswalls omdöme, särskilt i skogsfrågor. Regeringen har försökt stoppa flertalet förslag, exempelvis restaureringslagen, och vill att EU ska hålla sig borta från svenska skogar så att skogsindustrin kan kalhugga värdefulla gammelskogar bäst de vill, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.

Innan något är klart ska EU-parlamentet ges möjlighet att fråga ut samtliga kommissionärer senare i höst. Greenpeace menar att EU-parlamentarikerna måste säkerställa att Roswall för EU mot de mål som EU har antagit till 2030, samt arbeta för starka mål till 2040 som unionen ska förhandla om i närtid.

– EU:s mål till 2030 måste nås och målen till 2040 behöver vara förankrade i vetenskapen. Därför vore det farligt om Roswall påverkas av den linje som regeringen hittills har fört i EU och Sverige, då det strider mot EU:s mål. Med bristande erfarenhet i miljöfrågor riskerar Roswall även att bli en enkel måltavla för skogsindustrins påverkansmetoder och lobbyism, vilket är oroande. Nu måste EU-parlamentet ta tillfället i akt och säkerställa att Roswall tänker arbeta för EU:s medborgare och klimatets bästa, istället för att skydda den svenska skogsindustrin på det sätt som regeringen gjort hittills, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.

Fotomaterial från demonstrationen

Hittar du här.

Mer information

Regeringen har tidigare haft Ursula von der Leyen på besök i Sverige för att diskutera svenskt skogsbruk, något som Greenpeace uppmärksammade.

Presskontakt Greenpeace EU

+32 (0)2 274 1911
pressdesk.eu@greenpeace.org

Presskontakt Greenpeace Sverige

Christopher Engberg Dahl, kommunikationsansvarig
christopher.dahl@greenpeace.org
0791421453

Kontakter

Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.

Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.

Följ Greenpeace

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Greenpeace

Granskning - Ryska skuggflottans åldrande oljetankers hotar Östersjöns miljö24.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Rysk oljeexport med föråldrade fartyg från den så kallade skuggflottan utgör ett betydande hot mot miljön i omkring Östersjön. En ny rapport från Greenpeace i Tyskland visar att det nu sker 70 procent fler oljetransporter från Ryssland genom Östersjön och Fehmarn Bält jämfört med januari 2021. Under samma period har snittåldern på dessa oljetankfartyg ökat från 8,9 till 16,6 år. En hög andel av dessa oljetankfartyg är flaggade i länder med låga sjösäkerhetskrav, har oklara ägarförhållanden och en majoritet av dem saknar försäkringar för att täcka kostnader för ett eventuellt oljespill.

Ny rapport: Unikt djurliv i Arktis hotas av gruvdrift på havsbottnen20.9.2024 10:26:28 CEST | Pressmeddelande

Norges planer för djuphavsgruvdrift i Arktis kommer att orsaka oåterkalleliga skador på den biologiska mångfalden. Det varnar en ny rapport från Greenpeace International för, och understryker det kritiska behovet av politiska åtgärder för att stoppa denna industri innan den startar. Rapporten: Deep Sea Mining in the Arctic: Living Treasures at Risk djupdyker ner i ett av de globalt mest sårbara och minst förstådda ekosystemen i världen, och varnar för riskerna med att öppna en utvinningsindustri i ekosystem där klimatförändringarna redan har en enorm påverkan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye