Naturskyddsföreningen

Många klädbytardagar i årets Green Action Week – hitta till din

Dela

Snart är det dags för Green Action Week, då Naturskyddsföreningen kommer att fokusera på den ohållbara klädkonsumtionen. Under veckan kan du hitta evenemang från Norrbotten till Skåne, såsom klädbytardagar och andra aktiviteter som alla handlar om klädindustrins stora påverkan på klimatet och miljön.

– Klädindustrin ger enorma avtryck på både miljön och klimatet. Därför är det så roligt att det finns ett stort intresse ute i landet för klädbytardagar och andra evenemang, som både leder till mindre konsumtion och som också höjer medvetenheten om vår överkonsumtion av kläder, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.

Årets Green Action Week, 28 september–6 oktober, (före detta Miljövänliga veckan) har temat Max 5, vilket är en utmaning i att enbart köpa fem nya plagg per år. Syftet är att försöka förändra människors köpbeteenden och tipsa om hur det går att skapa mer hållbara vägar till en egen stil. Klädbytardagar, lappa&laga-evenemang, föreläsningar, filmvisning och andra aktiviteter pågår i hela Sverige.

– Det som kallas ”fast fashion” kan aldrig bli hållbart. Vi hoppas att det blir många människor som byter kläder med varandra och skaffar sig det de behöver utan att shoppa. Dagens massproduktion och masskonsumtion av billiga kläder av dålig kvalitet måste upphöra, säger Beatrice Rindevall.

Här hittar du alla klädbytardagar och andra större event runt om i landet:

Större aktiviteter/evenemang:

Jönköping med Green Action Day i shoppingcentret Asecs Green Action Day på Asecs - Naturskyddsföreningen (naturskyddsforeningen.se)
Skövde med klädbytardag och filmvisning. https://fb.me/e/8WMvoW0NG
Strängnäs KlimatHoppMötet 2024 - Naturskyddsföreningen (naturskyddsforeningen.se)

Se fler evenemang i  Kalender – Naturskyddsföreningen (naturskyddsforeningen.se)

Klädbytardagar

Lista på klädbytardagar

Tips för att stå emot köphetsen och skapa en hållbar garderob: 

INKÖPEN

  • Är det något du verkligen behöver?
  • Är det här ett planerat köp?
  • Verkar det vara bra kvalitet? Ett plagg borde hålla att användas 270 gånger.
  • Skulle du kunna använda plagget länge, och kommer det att fungera med andra plagg i din garderob under lång tid? Ett plagg borde kunna användas i 15 år.
  • Måste du köpa plagget nytt eller kan du köpa begagnat/låna det i stället?
  • Undvik att stros-shoppa, utan ett uttalat behov gå i butiker och skrolla på shoppingsajterna
  • Säg nej till reklam och nyhetsbrev om mode på mejl och sms
  • Avfölj ohållbara modeinfluerare på sociala medier
  • Skapa betänketid. Låt dina påtänkta köp ligga i nätbutikens shoppingkorg några dygn så fundera på om du verkligen behöver det.

Läs mer på Naturskyddsföreningens webbplats

SKAPA EN HÅLLBAR GARDEROB

  • Få överblick över din garderob. Rensa ut det som inte passar längre så är det lättare att hitta det du vill ha.
  • Ta väl hand om dina kläder
  • Återbruka/upcykla
  • Byt kläder med andra
  • Hyr eller abonnera kläder
  • Köp färre och bättre kläder 

Läs mer om Max 5 på Naturskyddsföreningens webbplats

Fakta om Green Action Week:

Naturskyddsföreningen har arrangerat Miljövänliga veckan (numera Green Action Week) under vecka 40 sedan år 1990. 100 till 150 kretsar runt om i landet brukar ha någon aktivitet. Det kan handla om allt ifrån att sätta upp några affischer till att ta ledigt i två månader och driva kampanjen. Många aktörer utanför föreningen hakar på.

Genom en gemensam kraftsamling har Green Action Week lyckats öka både utbudet och konsumtionen av ekologiska varor som kaffe, bananer, ost och bröd, liksom textilier och hygienprodukter. Vi har även uppmärksammat vikten av att laga och återanvända det vi redan har.

Green Action Week arrangeras runt om i världen.

Kontakter


Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Naturtoppmötet i Colombia ett vägskäl för naturen17.10.2024 10:08:55 CEST | Pressmeddelande

Världens länder måste hejda naturkrisen. Förutom att säkerställa åtgärder som skydd och restaurering av natur måste naturtoppmötet COP16 i Colombia se till att den rika världen bär sina kostnader när dess konsumtion sätter spår i ekosystemen i låginkomstländer. Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén kommer tillsammans med sakkunnige Jörgen Sundin medverka på mötet och kan ge aktuella rapporter till media. Här kan du även ta del av föreningens positionspapper inför mötet.

Ny undersökning: Mycket lågt förtroende för klädbranschens miljöarbete16.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Fyra av fem svenskar uppger att de har ett litet förtroende för klädbranschens miljöarbete. Inte en enda av respondenterna uppger att de har stort förtroende. Det visar en ny Sifo-undersökning som Naturskyddsföreningen beställt av Verian. Men nästan hälften uppger att de ändå gör miljöval när de köper kläder. Det vanligaste valet är att ta hänsyn till plaggets livslängd och kvalitet.

Kommentar om regeringens budgetutspel om klimatpolitiken18.9.2024 13:14:55 CEST | Pressmeddelande

”Halva mandatperioden har nu gått, och Tidöpartierna har ägnat tiden åt att öka utsläppen. Medan stora delar av världen nu svämmar över driver regeringen och Sverigedemokraterna en politik som aktivt förvärrar situationen. I stället för att satsa på effektiva åtgärder för att minska utsläppen verkar den nya statsbudgeten fortsätta med samma destruktiva politik”, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye