Sigtuna kommun

Sigtuna kommun samverkar med Svenska kyrkan om trygghetspunkter

Dela

Sigtuna kommun utökar antalet trygghetspunkter till 15 stycken. Förutom de fyra som redan är etablerade sedan flera år tillbaka, tillkommer elva nya. Men de nya är inte i kommunens egna lokaler – utan i kyrkor.

En stenkyrka
Med den nya överenskommelsen med Svenska kyrkan har Sigtuna kommun möjlighet att öppna upp sammanlagt femton trygghetspunkter på olika platser i hela kommunen. Åtta av de nya trygghetspunkterna ligger på landsbygden, däribland Skånela kyrka på bilden. Foto: Rosie Alm

En trygghetspunkt är en fysisk plats dit invånare ska kunna ta sig för att exempelvis få aktuell information, krisstöd, vila, lättare förtäring eller ladda mobilen i händelse av kris. Sigtuna kommun har sedan 2021 fyra stora idrottshallar som snabbt ska kunna öppna upp och fungera som trygghetspunkter.

- De fyra trygghetspunkter som har funnits i kommunen hittills har alla legat centralt i samhällena. Eftersom Sigtuna är en kommun med stora avstånd och en levande landsbygd är det viktigt att vi säkrar trygghetspunkter även utanför samhällena, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Sigtuna kommuns säkerhetsstrateg Carl Mannfors har haft i uppdrag att hitta lämpliga lokaler för de nya trygghetspunkterna. Och vilka lokaler rymmer många människor, är lätta att känna igen och är ofta belägna på landsbygden?

Kyrkor.

Han berättar:

- De flesta invånare vet hur en kyrka ser ut, vilket gör det lätt att hitta dit i händelse av kris eller krig. För att inte tala om att kyrkorna är tåliga byggnader som stått stadigt under lång tid.

Under kommunfullmäktige den 26 september togs beslut om att Svenska kyrkans kyrkor i Sigtuna kommun ska etableras som trygghetspunkter.

I samråd med Svenska kyrkan, Märsta pastorat och Sigtuna församling kommer samtliga elva kyrkor i kommunen att kunna öppnas upp som trygghetspunkter vid kris. Åtta av dem ligger på landsbygden, övriga tre kyrkor ligger mer centralt och gör att kommunen nu har möjlighet att öppna upp fler trygghetspunkter i områden med större befolkningsmängd.

- Trygghetspunkterna är en tillfällig mötesplats dit invånarna kan ta sig för att få information, stöd och hjälp. De är inga skyddsrum som ska skydda mot direkta krigshandlingar. Främst är de avsedda att användas i fredstida krissituationer, förklarar Carl Mannfors.

Om trygghetspunkterna i Sigtuna kommun

  • Trygghetspunkter är ett av de prioriterade områdena i Strategi för utveckling av det civila försvaret i Stockholms län 2024-2026. Att etablera trygghetspunkter är därför en viktig del av den kommunala krisberedskapen.
  • Vid trygghetspunkterna ska kommunens invånare bland annat kunna få tak över huvudet, tillförlitlig information, krisstöd, vila, dricksvatten och låna eluttag.
  • Sedan 2021 är Vikingahallen, Ekillaskolans sporthall, Rosershallen och Prästängshallen trygghetspunkter i Sigtuna kommun. Sporthallarna kommer fortsätta att vara trygghetspunkter, tillsammans med kyrkorna.
  • De nya trygghetspunkterna kommer att etableras i: Husby-Ärlinghundra kyrka, Odensala kyrka, Märsta kyrka, Valsta kyrka, Norrsunda kyrka, Skånela kyrka, Lunda kyrka, Skepptuna kyrka, Vidbo kyrka, Mariakyrkan och Haga kyrka.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

I Sigtuna kommun bor drygt 52 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye