Sveriges Lärare

Sveriges Lärare: Därför slås elever ut

Dela

– Det är mycket allvarligt och nedslående att betygsresultaten i årskurs 9 försvagas och behörigheten till gymnasiet sjunker. Det beror bland annat på att elever som behöver särskilt stöd inte får det, säger Anna Olskog, förbundsordförande Sveriges Lärare.

Anna Olskog, ordförande Sveriges Lärare
Anna Olskog, ordförande Sveriges Lärare Foto: Sven Jansson Inga restriktioner

Skolverkets nya statistik över slutbetyg i årskurs 9 visar alltså att andelen niondeklassare som är behöriga till gymnasieskolans nationella program minskar med 1,5 procentenheter.



En ny undersökning från Sveriges Lärare, “När kunskaperna brister. Lärare om varför elever inte lyckas i skolan” ger bakgrunden till utvecklingen. Den visar att:

* Elever som behöver särskilt stöd inte får det. Närmare nio av tio (86%) menar att det har mycket eller ganska stor påverkan.



* Särskilt stöd sätts in för sent. Åtta av tio (79%) säger att det har mycket eller ganska stor påverkan

.

* Lärare har brist på tid till för- och efterarbete av undervisningen. Sju av tio (72%) menar att det har mycket eller ganska stor påverkan.



* Det är för stora elevgrupper. Två tredjedelar (67%) säger att det har mycket eller ganska stor påverkan.



– Vår undersökning visar att utslagningen startar tidigt, slår ojämnt och får stora konsekvenser. Vi lärare vet vilka elever som riskerar att drabbas och behöver stöd, men de ansvariga lyssnar inte på oss, säger Anna Olskog. Det är inte så ett kunskapssamhälle byggs. 



– Det som krävs för att bryta utvecklingen är något vi har påpekat många gånger, men som politiker och ansvariga inte vill lyssna på. Det är: mer resurser, ökad likvärdighet – och rätt förutsättningar för lärarna. Det skulle höja elevernas resultat, säger Anna Olskog.



Se Skolverkets statistik:
https://www.skolverket.se/skolutveckling/statistik

Se rapporten bifogad.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Följ Sveriges Lärare

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Lärare

Sveriges Lärare: ”Satsa på utbildad personal i förskolan i stället för språkkrav”21.11.2024 13:04:21 CET | Pressmeddelande

Regeringen har i dag tillsatt en förskoleutredning som bland annat ska utreda språkkrav på personalen i förskolan. Bakvänt tycker Sveriges Lärare, som pekar på att i stället satsa på fler behöriga förskollärare. - Fyra av tio i förskolan saknar rätt utbildning. Det är där regeringen borde börja, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.

Adam Kedert omvald till Sveriges Lärarstudenters ordförande17.11.2024 15:19:22 CET | Pressmeddelande

I helgen hade Sveriges Lärarstudenter, en av landets största studentorganisationer, sin kongress i Göteborg. Under helgen beslutades det om bland annat att verka för att säkerställa en kvalitativ VFU och för en koncentrering av landets lärarutbildningar till färre lärosäten. Man röstade även fram en ny styrelse, där Adam Kedert, 27, ämneslärarstudent vid Uppsala universitet, fick förnyat förtroende som ordförande.

Sveriges Lärare om vinstutredningens tilläggsdirektiv: Systemfelen kräver fler åtgärder24.9.2024 11:05:19 CEST | Pressmeddelande

Sveriges Lärare välkomnar regeringens planer på att göra det svårare för olämpliga personer att driva friskolor. Samtidigt går skolans systemfel inte att lösa enbart genom utökad kontroll. – Gör man inget åt systemfelen är utökad kontroll bara en plåsteråtgärd. Sveriges Lärare har mycket högt ställda förväntningar på det systemskifte regeringen har utlovat, säger Sveriges Lärares förbundsordförande Anna Olskog.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye