Industriarbetsgivarna

Svagt stämningsläge: Ekonomisk osäkerhet präglar industrin

Dela

Konjunkturinstitutets barometer visar ett fortsatt svagt stämningsläge i basindustrin. ”Industriarbetsgivarna kan bekräfta det svaga stämningsläget, återhämtningen går oväntat trögt", säger Kerstin Hallsten, chefekonom. 

TT Foto Anders Wiklund
TT Foto Anders Wiklund

– Basindustrin är en stor underleverantör till byggindustrin, men även till fordons- och metallindustrin. De snabbt höjda räntorna har medfört en svag ekonomisk utveckling i dessa branscher globalt, vilket slagit hårt på basindustrin, säger Kerstin Hallsten.

Nedgången under 2023 var tvåsiffrig. Data från Statistiska centralbyrån visar tyvärr på ett fortsatt fall fram till juli i år i de flesta delbranscher.

I dag kom Konjunkturinstitutets barometer för september. Den visar på ett ännu sämre och mycket svagt stämningsläge i framför allt fordonsindustrin men även i byggsektorn.

Som väntat försämrades stämningsläget även i basindustrin. I stål- och metallindustrin, liksom i industrin som producerar bland annat cement, kalk, gips, betong, glas och keramik är stämningsläget fortsatt mycket svagt.

Det som drar ned stämningsläget i dessa branscher är att de anser att orderstockarna är för små och att färdigvarulagren är för stora. Inom stålindustrin väntas dessutom produktionen minska under de kommande månaderna.

– Förväntningarna på framtida produktion är också mer dämpade och inom stålindustrin väntas produktionen minska under de kommande månaderna, säger Kerstin Hallsten.

Massa- och pappersindustrin har till skillnad från övriga delar av basindustrin gått bra under 2024 och produktionen har ökat och stämningsläget har varit gott.

Septembersiffrorna visade dock på en tydlig tillbakagång i stämningsläget, drivet av lägre förväntad produktion under de kommande månaderna.  

Överlag förväntas antalet anställda i basindustrin minska.

–  Nästa år är det möjligt att produktionen tar fart givet fortsatta lättnader i penningpolitiken både i Sverige, USA och i euroområdet. Men vi kan konstatera att återhämtningen går oväntat trögt, avslutar Kerstin Hallsten.

Kontakter

Om oss

Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder drygt 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.

Följ Industriarbetsgivarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna

Industriarbetsgivarna: ”Lönebudet på kritisk nivå”21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande

Industriarbetsgivarna har idag accepterat det lönebud som de opartiska ordförandena (OpO) har presenterat. Förslaget omfattar en löneökning på 7,7 procent på 36 månader. ”Budet är högt och det tangerar vad som är förenligt med en bibehållen internationell konkurrenskraft. Men vi noterar att det anger en tydlig inriktning mot en lägre löneökningstakt jämfört med dagens nivå och därför har vi valt att säga ja”, säger Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf.

Industriarbetsgivarna säger ja till skiss på treårigt avtal, men betonar osäkert omvärldsläge10.3.2025 15:00:06 CET | Pressmeddelande

Industriarbetsgivarna säger i dag ja till de opartiska ordförandenas skiss, som innehåller en inriktning på en avtalsperiod om tre år. ”Ett längre avtal är en lösning som kan ge basindustrin den stabilitet den behöver, men då behöver avtalsinnehållet i övrigt stärka svensk industris konkurrenskraft”, säger Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye