Vårdföretagarna

Beklagligt att Kommunal inte antog Vårdföretagarnas slutbud om hur avtalen ska anpassas till EUs arbetstidsdirektiv

Dela

Vårdföretagarna och Kommunal har under ca 1,5 år förhandlat om hur avtalen ska anpassas till EUs arbetstidsdirektiv. Förra veckan överlämnade Vårdföretagarna ett slutbud till Kommunal. Idag har Kommunal meddelat att de inte accepterar slutbudet.

Vårdföretagarna och Kommunal har under ca 1,5 år förhandlat om hur avtalen ska anpassas till EUs arbetstidsdirektiv. Förra veckan överlämnade Vårdföretagarna ett slutbud till Kommunal. Idag har Kommunal meddelat att de inte accepterar slutbudet.

 - Det är väldigt beklagligt att Kommunal inte antog vårt slutbud, säger Per Östlund, förhandlingschef i Vårdföretagarna. Vi hade verkligen sträckt oss så långt vi kunde för att gå Kommunal till mötes.

Vad som händer nu återstår att se.

Vi behöver nu informera våra medlemsföretag om hur arbetstidsreglerna ska tillämpas för att de ska vara förenliga med EUs arbetstidsdirektiv.

Kontakter

Bilder

Länkar

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare

Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.

Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Läs mer på Vårdföretagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Det utökade vårdvarslet – ”en del av fackets kommunikationsstrategi”11.6.2025 17:33:41 CEST | Pressmeddelande

Idag utökade fackförbundet Kommunal konfliktåtgärderna i form av ytterligare blockader för anställda inom vård och omsorg samt äldreomsorg. Beklagligt, oansvarigt men tyvärr inte helt förvånande enligt Vårdföretagarna. – Det är beklagligt. Vi har erbjudit Kommunal samma villkor som gäller på övriga arbetsmarknaden, men de vill ha mer, säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör Antje Dedering. Enligt Kommunal är anledningen till det utökade varslet maktmissbruk från arbetsgivarhåll och pekar på att vissa vård- och omsorgsaktörer, genom en enkät, försökt skapa sig en bild över effekterna av en utbruten konflikt. – Att våra medlemsföretag frågar vilka som avser delta i konflikten handlar främst om att trygga säkerheten för patienter och äldre, i andra hand om praktikaliteter som löneutbetalningar. Det har ingenting med någon kartläggning att göra, säger Antje Dedering. Enkäten fungerar även som information till de som inte är fackligt anslutna om att de kan ställa sig neutrala, och då välja

Assistansbarometern: Var du bor kan avgöra om du får rätt till hjälp när du har stora funktionsnedsättningar4.6.2025 11:16:27 CEST | Pressmeddelande

Månadens Assistansbarometer från Vårdföretagarna specialgranskar skillnader mellan landets kommuner när det gäller rätten till statlig eller kommunal assistans och gruppbostad enligt LSS. Assistansbarometern konstaterar att skillnaderna är mycket stora. I tio procent av kommunerna har färre än tre individer per tusen invånarna rätt till någon av insatserna. I de kommuner där det ser ut att vara störst chans att få sin rätt till insatser är det dubbelt så många per tusen invånare.

Oansvarigt varsel om konflikt från Kommunal3.6.2025 10:34:55 CEST | Pressmeddelande

Vårdföretagarna inom Almega har idag tagit emot ett varsel om konflikt från fackförbundet Kommunal. ”De vill ha mer än alla andra”, säger Vårdföretagarnas förhandlingschef Per Östlund. – Det är beklagligt att Kommunal väljer att varsla om konflikt. Vi hade gärna fortsatt förhandlingarna för att få till stånd ett nytt avtal inom de ramar som arbetsmarknadens parter bestämt tillsammans, säger Per Östlund, förhandlingschef på Vårdföretagarna. Varslet om konflikt avser Kommunals avtalsområden för vård och omsorg och inkom till Almega i dag den 3 juni. Stridsåtgärderna träder i kraft den 16 juni kl 07:00. – Kommunal vill ha mer än alla andra på svensk arbetsmarknad. Vi har ansträngt oss för att hitta lösningar, bland annat på mertidsfrågan, men tyvärr, Kommunal accepterar inte de lösningar som fungerat på alla andra avtalsområden, säger Per Östlund. Nu inleds arbetet med att kartlägga effekterna av en eventuellt utbruten konflikt, samtidigt som Medlingsinstitutets oberoende medlare tar över

Efter huvudmannaskapsutredningen – nu måste patientens rättigheter stärkas3.6.2025 09:16:03 CEST | Pressmeddelande

Det saknas parlamentariskt stöd för att flytta huvudmannaskapet för hälso- och sjukvården från landets regioner till staten. För Sveriges patienter kan dock Vårdansvarskommitténs förslag innebära en vändning. I utredningen konstateras att den statliga styrningen behöver stärkas och att många av de regionala bristerna kan åtgärdas redan idag. – Det är positivt att utredningen föreslår att staten ges utökade sanktionsmöjligheter mot regioner som inte följer gällande regelverk och tillgodoser patienternas rättigheter, säger Antje Dedering, förbundsdirektör Vårdföretagarna. Patienternas kännedom om rättigheter och valmöjligheter behöver förstärkas. – Vårdföretagarna har länge lyft behovet av en nationell informationskampanj. Patienter som vill få sin höft opererad i grannregionen, om köerna där är kortare, ska inte behöva kämpa i motvind. Vi måste också i lagstiftning stärka patientens rättigheter genom en översyn av patientlagen. Rätten att söka vård i hela landet måste gälla såväl öppen-

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye