Djurens Rätt

Ny rapport: Hotell- och restaurangbranschen måste ta ansvar för att minska köttkonsumtionen

Dela

Idag, på vegetariska världsdagen, lanserar Djurens Rätt en rapport som uppmanar företag inom hotell-, restaurang- och snabbmatsbranschen att minska sina inköp av animaliskt protein och i stället satsa på växtbaserade alternativ. Att byta ut en djurart till en annan är varken en djurvänlig eller hållbar lösning, enligt organisationen.

Djurens Rätts senaste rapport ”Växtbaserad omställning – Vilket ansvar tar hotell-, restaurang- och snabbmatskedjorna?”
Djurens Rätts senaste rapport ”Växtbaserad omställning – Vilket ansvar tar hotell-, restaurang- och snabbmatskedjorna?”. Bild: Djurens Rätt

Djurens Rätt lanserar idag rapporten ”Växtbaserad omställning – Vilket ansvar tar hotell-, restaurang- och snabbmatskedjorna?” som uppmärksammar några av Sveriges ledande aktörer inom hotell-, restaurang- och snabbmatsbranschen. Rapporten sammanställer vilka mål och strategier dessa företag har tagit, och inte har tagit, för att minska köttkonsumtionen i Sverige.  

Rapporten lyfter fram att flera företag ersätter rött kött med kycklingkött, vilket innebär att fler djur dödas och far illa i djurfabriker. I Sverige föds över 100 miljoner kycklingar upp och dödas varje år under förhållanden som Djurens Rätt starkt kritiserar. Turbokycklingar lever i trånga utrymmen, och snabb avel leder ofta till hälsoproblem och ett stort lidande för djuren. 

– Att ersätta rött kött med kycklingkött är ingen hållbar lösning. Företagen inom hotell-, restaurang- och snabbmatssektorn måste ta sitt ansvar och minska sin totala användning av animaliskt protein, inte bara byta en djurart mot en annan, säger Nathalie Söderström, chef för företagsrelationer hos Djurens Rätt. 

Scandic hamnar i topp bland hotellkedjor 

Bland hotellkedjorna är det Scandic Hotels Group som tar mest ansvar när det gäller att satsa på växtbaserade alternativ. Kedjan har satt som mål att 60 % av all mat som de serverar ska vara växtbaserad år 2025. I dialog med Djurens Rätt berättar Scandic att de hittills har lyckats minska sina köttinköp med nästan 30 % tack vare sitt mål, vilket är ett steg i rätt riktning. 

En hotellkedja som har valt att inte föra samtal med Djurens Rätt är First Hotels, vilket är en besvikelse enligt organisationen. First Hotels har heller inte besvarat den enkät som har skickats ut av Djurens Rätt. Samtidigt har andra stora aktörer inom hotellbranschen, som Strawberry, påbörjat samtal med Djurens Rätt för att sätta konkreta mål för en växtbaserad omställning. Trots detta ligger de för närvarande efter Scandic i detta arbete. 

Restauranger behöver tydligare mål  

Linnea & Basilika hamnar i topp i Djurens Rätts rapport över de restaurangkedjor som tar ansvar för en mer hållbar och djurvänlig framtid. Efter dialog med Djurens Rätt har kedjan valt att sätta ambitiösa mål som innebär att de kommer minska sin användning av rött kött med 70 % till 2030 och att de minskar inköpen av kyckling med 50 % till samma år.  

– Jag har varit i branschen länge nog för att ha sett skandal efter skandal inom animalieproduktionen. Mer växtbaserat är att gå åt rätt håll och dit är vi på väg, säger Tony Lindgren, ansvarig för produkt- och affärsutveckling hos Linnea & Basilika. 
  
Chop Chop, Grekiska, Pong Gruppen, Rasta (som ägs av Burgsvik Group) och Texas Longhorn saknar konkreta och offentliga mål för att minska användningen av animaliskt protein, och har valt att inte svara på Djurens Rätts enkät.  

Många snabbmatskedjor halkar efter i den växtbaserade omställningen 

Redan 2022 gick KFC Sverige, efter samtal med Djurens Rätt, ut med sitt mål som innebär att de till 2030 kommer öka försäljningen av växtbaserade proteiner med 5 procentenheter per år. Detta visar ett tydligt och långsiktigt engagemang för att minska sitt beroende av animaliska proteiner och bidra till en mer djurvänlig och hållbar framtid. De hamnar således i topp bland snabbmatskedjorna.   

Max Burgers har satt ett mål om att minska försäljningen av rött kött och i stället satsa på växtbaserade burgare. Tyvärr satsar de även på kycklingkött, likt flera av de större snabbmatskedjorna i Sverige. Max utmärker sig dock genom att tydligt fokusera på att ersätta en djurart med en annan, vilket innebär att fler djurindivider får sätta livet till. Ingen av kedjorna Burger King Sverige, McDonald’s Sverige, Sibylla eller Subway Sverige har valt att besvara Djurens Rätts enkät. 

– Företagen har börjat ta steg i rätt riktning, men det krävs tydligare mål och mer ambitiösa strategier för att verkligen minska köttkonsumtionen och främja växtbaserad mat. Det är dags att företagen tar sitt ansvar på allvar och blir en del av lösningen, avslutar Nathalie Söderström. 

Läs rapporten ”Växtbaserad omställning – Vilket ansvar tar hotell-, restaurang- och snabbmatskedjorna?” här

För ytterligare kommentarer eller intervjuförfrågningar, kontakta Djurens Rätts pressjour på press@djurensratt.se eller via telefon 070-649 20 41 (ej sms).

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Växtbaserad omställning – Vilket ansvar tar hotell-, restaurang- och snabbmatskedjorna?
Växtbaserad omställning – Vilket ansvar tar hotell-, restaurang- och snabbmatskedjorna?
Djurens Rätt
Ladda ned bild

Länkar

Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med 50 000 medlemmar i Sverige.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Svältande kycklingar och frätskador hos Guldfågeln: Djurens Rätt kräver åtgärder3.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Bakom två av de största kycklingslakterierna i Sverige står varumärket Guldfågeln, där kycklingar har utsatts för ett allvarligt lidande enligt Djurens Rätts nya kartläggning. Under förra året hade slakterierna brister i djurskyddet gällande bland annat svält och hög dödlighet i transporterna. Levande kycklingar har också hittats i sopor och kycklingar har riskerat att skållas levande. Djurens Rätt menar att politiker och företag behöver ta krafttag för att stoppa lidandet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye