Extra kontroller av vab under hösten
Nu gör Försäkringskassan extra många kontroller av vab-ansökningar för att komma åt bidragsbrott. Föräldrar som medvetet lämnat felaktiga uppgifter, nästan alltid genom att anmäla vab trots att de jobbar, kostar skattebetalarna cirka 800 miljoner kronor varje år.
Försäkringskassan gör kontroller både före och efter utbetalning inom de flesta ersättningar och även inom vab. Under hösten kommer kontrollerna av vab att vara extra intensiva. De flesta som ansöker gör rätt, men de föräldrar som ägnar sig åt bidragsbrottslighet är ett allvarligt problem.
- Vab är en ersättning som många tar del av. Hela systemet bygger på förtroende där den som ansöker inte måste visa vare sig läkarintyg eller intyg från arbetsgivare att man varit hemma. Vi ser tyvärr att systemet missbrukas och varje krona som går ut fel måste stoppas. Höstens extra kontroller är en del av det arbetet, säger Peter Fausö, chef över Försäkringskassans kontrollverksamhet.
Försäkringskassan utreder alla misstänkta bidragsbrott och kräver tillbaka de pengar som gått ut felaktigt. För den som begått brott kan det också bli polisanmälan och åtal, även om det misstänkta brottet bara handlar om enstaka, felaktiga vab-dagar.
Försäkringskassan upptäcker bidragsbrott på flera sätt.
- Om det finns misstanke om att någon hållit på med den här typen av bedrägeri länge går vi flera år tillbaka i tiden med våra kontrollutredningar och utreder personen. Vi blir också allt mer träffsäkra tack vare ökad kunskap, säger Peter Fausö.
Försäkringskassan gör regelbundet slumpvisa kontroller, vi jobbar även med riskprofiler, tips och myndighetssamverkan. När det gäller vab samlar vi in uppgifter från till exempel arbetsgivare och förskola om vi misstänker brott.
Tänk på det här när du ansöker om vab:
- Stämmer de förifyllda uppgifterna fortfarande? Det gäller till exempel din lön, arbetsgivare och vilken förskola eller skola ditt barn går i.
- Har du fyllt i rätt timmar på rätt dag? Det är extra viktigt om du till exempel är sjukskriven på deltid eller får någon annan ersättning för samma dag.
- Om du har flera barn, kolla att du ansöker om vab för rätt barn.
- Stäm av med den som har vabbat för samma barn, så att ni inte ansöker om ersättning för samma dagar eller timmar. Håll koll med Försäkringskassans tjänst Föräldrakalendern.
- Om du själv är sjuk, och har sjukanmält dig hos din arbetsgivare, har du inte rätt till ersättning för vab.
Du kan få ersättning för vab när du
- tar hand om ett barn som inte kan gå till förskolan, skolan eller motsvarande på grund av sjukdom eller smitta
- följer med ett barn till läkare, barnavårdscentralen (BVC), tandläkaren eller BUP
- tar hand om ett barn på grund av att den ordinarie vårdaren är sjuk
- deltar i en kurs som ordnas av en sjukvårdshuvudman för att du ska lära dig att sköta ditt barn
- behöver vabba fler än 7 dagar, men då behöver du ett intyg från en sjuksköterska eller läkare.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:010-116 98 88press@forsakringskassan.seLänkar
Om Försäkringskassan
Försäkringskassan utreder och beslutar om rätt till ersättning från socialförsäkringen - exempelvis barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning. Det är riksdag och regering som beslutar vilka lagar och regler som ska gälla.
Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter med medarbetare på 60 orter. Våra utbetalningar står årligen för ungefär en femtedel av statens budget.
Följ Försäkringskassan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan
Lägesrapport psykisk ohälsa 2024: Rekordmånga stressrelaterade sjukskrivningar18.11.2024 07:29:39 CET | Pressmeddelande
Trots kunskap om hur stressrelaterade sjukskrivningar kan förebyggas fortsätter antalet drabbade att öka. Under 2024 har en ny dyster toppnotering nåtts – och det är främst mammor i åldern 30–39 som drabbas. Det visar Försäkringskassans årliga lägesrapport om psykisk ohälsa som släpps idag.
Allt färre får bostadsbidrag i Norrbotten23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste fem åren har antalet hushåll som får bostadsbidrag minskat med 21 procent i Sverige. I Norrbottens län är motsvarande siffra 29,5 procent. Samtidigt har ersättningen till de barnfamiljer som fått bidraget ökat, på grund av tilläggsbidraget som infördes 2020. Det här visar nya siffror från Försäkringskassan.
Allt färre får bostadsbidrag i Jämtland23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste fem åren har antalet hushåll som får bostadsbidrag minskat med 21 procent i Sverige. I Jämtland är motsvarande siffra 25,2 procent. Samtidigt har ersättningen till de barnfamiljer som fått bidraget ökat, på grund av tilläggsbidraget som infördes 2020. Det här visar nya siffror från Försäkringskassan.
Allt färre får bostadsbidrag i Västerbotten23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste fem åren har antalet hushåll som får bostadsbidrag minskat med 21 procent i Sverige. I Västerbottens län är motsvarande siffra 27,4 procent. Samtidigt har ersättningen till de barnfamiljer som fått bidraget ökat, på grund av tilläggsbidraget som infördes 2020. Det här visar nya siffror från Försäkringskassan.
Allt färre får bostadsbidrag i Dalarna23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste fem åren har antalet hushåll som får bostadsbidrag minskat med 21 procent i Sverige. I Dalarna är motsvarande siffra 24,5 procent. Samtidigt har ersättningen till de barnfamiljer som fått bidraget ökat, på grund av tilläggsbidraget som infördes 2020. Det här visar nya siffror från Försäkringskassan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum