Tungt med myndighetskontakter för bönderna
LRF ser en alarmerande utveckling i rapporten ”Vägen till gott företagsklimat”. Över hälften, 55% (2023) av lantbruket tycker kontakten med myndigheter är tunga. En ökning med 13 procent på bara fyra år (2019). Rapporten visar även att fyra av tio lantbrukare funderar på att lägga ner sin livsmedelsproduktion, eller delar av den, på grund av att regler och villkor känns så betungande.
”Lantbrukare har generellt inget emot regler och myndigheter, men vi behöver rimligt många att förhålla oss till, det behöver ta rimligt mycket tid och mötet med myndigheten ska inte var något som gör den svenska livsmedelsproduktionen svårare och tyngre, utan lättare”. Säger Mikaela Johnsson, LRFs vice förbundsordförande.
Lantbrukarna ser behovet av samarbete med myndigheter för att öka den svenska livsmedelsproduktionen. Men då behöver även myndigheter förstå lantbrukarnas perspektiv. Myndigheterna måste, på ett bättre sätt än idag, ge stöd och hjälp. Lätt att göra rätt ska vara det gemensamma målet. Samtidigt upplever fyra av tio lantbrukare att myndigheternas tillämpning av regler negativt påverkar lantbrukarens möjligheter att utveckla sitt företag.
”För att lantbruket ska våga genomföra sina planerade investeringar behöver vi känna att det finns en sann vilja hos myndigheter att underlätta för företagen i deras livsmedelsproduktion. Idag upplever endast 14 % lantbrukarna att den sanna viljan finns hos myndigheterna”.
Säger Mikaela Johnsson, LRFs vice förbundsordförande och fortsätter
”När vi även närmar oss att nästan majoriteten av lantbrukarna (47%) saknar förtroende för hur regler och villkor tillämpas av myndigheter måste vi alla vidta kraftiga åtgärder så det blir rätt i verkligheten, på gården”.
En myndighet som går mot trenden är Jordbruksverket där kundnöjdheten bland lantbrukarna har ökat från 44 till 49 procent. Skatteverket är den myndighet som får bäst resultat, 65 procent av lantbrukarna anser sig vara nöjda. Övriga myndigheter som nämns i rapporten är Skogsstyrelsen, länsstyrelserna, kommunerna och Livsmedelsverket.
Fakta. Myndigheternas förbättringspotential
Så kan myndigheter förbättra sin kontakt med lantbrukarna:
- Enklare och färre regler.
- Större flexibilitet i tillämpningen.
- Kortare handläggningstider.
- Vara en rådgivande och stödjande funktion snarare än kontrollerande.
- Mer samordning mellan myndigheter.
- Bättre information och enklare blanketter.
Fakta. Ökade investeringar
Minskad regelbörda kan underlätta beslut om investeringar inom lantbruket. Om investeringarna ökar med 10 procent betyder det 1–1,5 miljarder kronor om året, vilket i sin tur ökar produktionsvärdet i lantbruket och stärker den svenska livsmedelsberedskapen.
Klicka här för att komma till rapporten ”Vägen till gott företagsklimat”.
Kontakter
För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70
Om oss
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.
LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
Klimatförändringarna orsakar svängiga skördar15.11.2024 14:26:00 CET | Pressmeddelande
Jordbruksverket beräknar att den svenska spannmålsskörden landar på 5,1 miljoner ton 2024, en ökning med 18 % jämfört med katastrofåret 2023. ”Vi ser alltmer ojämna skörderesultat och det beror på ett förändrat klimat.” Säger Fredrik Andersson, jordbrukare och förbundsstyrelseledamot Lantbrukarnas Riksförbund.
LRF på plats under FN:s klimatförhandlingar12.11.2024 07:59:00 CET | Pressmeddelande
FN:s klimattoppmöte COP29 pågår nu i Baku, Azerbajdzjan. Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) är på plats med rapportem ”Costs of the Green Transition in Agriculture: The Swedish Example” som redovisar vilka klimat- och miljöinvesteringar som krävs för att genomföra jordbrukets gröna omställning. ”För Sveriges bönder är COP29 en avgörande förhandling eftersom det inte är bristen på förståelse eller kunskap om naturen det som bromsar jordbrukets gröna omställning. Det är bristen på tillräcklig finansiering.” Säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund.
Två steg närmare 2 procents styrränta7.11.2024 09:36:37 CET | Pressmeddelande
LRF välkomnar att Riksbanken följer sin ränteprognos och sänker styrräntan med 0,50 procentenheter till 2,75 procent. Det är motiverat eftersom inflationstakten nu ligger ganska tydligt under målet på 2 procent.
Brev med tretåig hackspett landar i region Jämtland7.11.2024 08:30:09 CET | Pressmeddelande
Tretåig hackspett är en vacker syn. Det tråkiga är att den sätter stop för att använda din arbetsplats. Om du är en av Sveriges 300 000 skogsägare. Därför skickar LRF ett brev med en stansad tretåiga hackspett till socialdemokratiska och moderata beslutsfattare i region Jämtland och dess kommuner i ett försök att uppmärksamma regionens företrädare om att enskilda skogsägare ansvarar för en resurs som inte bara är en ekonomisk tillgång, utan också en viktig del av regionens och Sveriges gemensamma klimat- och miljöarbete.
30 tretåiga hackspettar landar på riksdagen7.11.2024 07:37:18 CET | Pressmeddelande
Tretåig hackspett är en vacker syn. Det tråkiga är att den sätter stop för att använda din arbetsplats. Om du är en av Sveriges 300 000 skogsägare. Därför skickar LRF 30 symboliska tretåiga hackspettar i ett försök att uppmärksamma Sveriges riksdag och riksdagspartiernas partiledare om att enskilda skogsägare ansvarar för en resurs som inte bara är en ekonomisk tillgång, utan också en viktig del av Sveriges gemensamma klimat- och miljöarbete. Samtidigt måste staten ta ansvar när den förbjuder den enskilda skogsägaren att använda sin egendom.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum