Boris Balibrea lämnar herrlandslagets coachteam: "Dags att prioritera familjen"

Dela

Sveriges herrlandslag i basket står inför en förändring då Boris Balibrea meddelar att han kommer att lämna sin roll i coachteamet i förtid. Trots ett avtal som sträckte sig över EM 2025 har Balibrea valt att kliva av på grund av personliga skäl.

Hanna Karlsson

"Det är inte lätt att säga adjö"

Boris Balibrea har varit en viktig del av det fyrhövdade coachteam som lett Sveriges herrlandslag under de senaste åren. Under sin tid i landslaget har han, tillsammans med sina kollegor, bidragit till att laget gjort stora framsteg. Men nu har Balibrea fattat beslutet att ta ett steg tillbaka för att fokusera på familjen.

"First of all, I want to thank the Swedish Basketball Federation for giving me the opportunity of being part of such an amazing team and represent this wonderful country all around Europe." säger Balibrea.

Beslutet att lämna har inte varit enkelt, men för Balibrea känns tiden rätt att prioritera annat i livet.

"It’s been for sure one of the best coaching experiences I’ve ever had, and it’s not easy to say goodbye. But it’s time for a break, to breathe a little bit, and prioritize my family and our new chapter."

Framgångsrik tid med coachteamet

Tillsammans med sina tre kollegor har Balibrea lett laget till viktiga framgångar på den internationella scenen. Genom både VM-kval och EM-kval har coachteamet lyckats driva laget framåt och skapa starka relationer med spelartruppen.

Sportchef Lars Johansson uttrycker sin uppskattning för Balibreas insatser och hela coachteamets arbete:

"Jag tycker förstås att det är tråkigt att Boris väljer att kliva av denna spännande resa, men jag har full respekt för hans beslut," säger Johansson. "Coachstaben har under sitt gemensamma ledarskap utvecklat sitt arbetssätt och byggt upp ett stort förtroende bland spelarna och övrig ledarstab."

Engström tar en större roll

För att ersätta Boris har Lars Johansson och coachstaben försökt att hitta en lösning som på bästa sätt ger kontinuitet i arbetet och skapar så lite förändring som möjligt för laget och spelarna. Det återstår två kvalfönster och förhoppningsvis ett EM och då vill vi säkerställa att coachernas arbetssätt går så smidigt som möjligt så att vi kan fokusera på lagets prestationer. För att säkerställa kontinuitet och lagets framgångar framöver, har Lars Johansson tillsammans med coachteamet valt att ge Adam Engström en större roll. 

Engström har redan verkat som extern scout åt landslaget under exempelvis förra sommarens OS-kval i Turkiet och känner därför coachteamet väl, han kan deras spelfilosofi och arbetssätt och kommer nu kunna kliva in i en större roll vid nästa samling i november och landslagets fortsatta resa mot Eurobasket 2025.

"Adam känner coachteamet väl och har varit delaktig i flera landslagsläger" säger Johansson. "Hans kompetens kommer att stärka teamet ytterligare och underlätta den fortsatta utvecklingen av laget."

Engström, som har lång erfarenhet både i SBL Herr och på den internationella scenen:

"Det är en stor ära för mig att få komma in som coach i en redan sammansvetsad grupp av spelare, coacher och övrig stab. Jag känner en djup stolthet att få representera Sverige på den internationella scenen. Jag ser fram emot att få bidra med mina erfarenheter, kunskaper och mitt engagemang för att vi ska nå våra gemensamma mål" säger Adam

Ett känslosamt farväl

Trots att Balibrea lämnar sin plats i coachteamet, ser han fram emot att följa lagets fortsatta framgångar och uttrycker sin tacksamhet för tiden tillsammans.

"Big thanks to all the staff that have been part of all our camps and made it so easy, especially to the big three, Ludde, Jocce & Mikko! Of course, to all the players for your effort, respect, and friendship. Tack så mycket! I’m sure we’ll see Sweden in EuroBasket 2025! Heja Sverige!"

Med dessa ord lämnar Boris Balibrea, men hans avtryck på svensk basket kommer att leva vidare. Herrlandslagets resa mot Eurobasket 2025 fortsätter nu med en förnyad coachstab.

---

Faktaruta: Adam Engström

- Lång erfarenhet som assisterande coach i SBL Herr (Köping Stars och Nässjö Basket)

- Assisterande coach i Dabrowa Gornicza, Polska högstaligan

- Tidigare ”extern” scout för herrlandslaget under OS-kvalet 2023

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hanna Karlsson
Ladda ned bild

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye