De axlar ansvaret att driva forskning och sprida ny kunskap
Luftvägarnas immunsystem, AI i vården och hur man kan förebygga folksjukdomar och olyckor – det är några av de forskningsområden som Karolinska Institutets nya professorer intresserar sig för. Idag den 3 oktober 2024 hålls den årliga installationshögtiden i Aula Medica, där 18 professorer installeras under ceremoniella former.
– Som nya professorer vid Karolinska Institutet axlar vi det främsta ansvaret att driva forskning och sprida ny kunskap för den största medicinska nyttan. På vårt universitet finns en fantastisk möjlighet att kombinera experimentell, translationell och klinisk forskning med undervisning där vi bidrar till att utbilda nästa generations medicinska forskare, säger Lisa Westerberg, ny professor i experimentell immunologi, som i kväll kommer att hålla installationstalet i Aula Medica.
Vid installationshögtiden välkomnas även fem adjungerade professorer och fyra gästprofessorer till sina nya positioner vid universitetet. Den så kallade professorsinstallationen utgör en av höjdpunkterna i den akademiska kalendern, men är även ett tillfälle för de nya professorerna att fira en milstolpe i karriären tillsammans med kollegor och familj. Vid ceremonin uppmärksammas utöver nya professorer även ett antal mottagare av akademiska priser och utmärkelser.
– Närhet är ett nyckelord för att forskare och lärare inom olika discipliner ska mötas, oftast genom direkt sammankoppling av byggnader med broar. Samtidigt måste vi arbeta globalt och det är viktigt att behålla den internationella miljö som finns på Karolinska Institutet idag om vi ska uppnå de bästa resultaten, säger Lisa Westerberg.
Här är Karolinska Institutets nya professorer
Olof Akre, onkologisk kirurgi, institutionen för molekylär medicin och kirurgi
Annika Bergquist, gastroenterologi med inriktning hepatologi, institutionen för medicin, Huddinge
Magnus Boman, artificiell intelligens (AI) inom hälsa, institutionen för medicin, Solna
Liv Eidsmo, dermatologi och venereologi, institutionen för medicin, Solna
Jan Ellenberg, cellbiologi och biofysik, institutionen för medicinsk biokemi och biofysik
François Lallemend, neurobiologi för sensoriska system, institutionen för neurovetenskap
Weng-Onn Lui, experimentell onkologi, institutionen för onkologi-patologi
Jette Möller, folkhälsoepidemiologi, institutionen för global folkhälsa
Anna Nilsson, barnonkologi, institutionen för kvinnors och barns hälsa
Ola Nilsson, barnendokrinologi, institutionen för kvinnors och barns hälsa
Peder Olofsson, bioelektronisk medicin, institutionen för medicin, Solna
Arvid Sjölander, biostatistik, institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik
Anna Smed Sörensen, translationell immunologi, institutionen för medicin, Solna
Kirsty Spalding, fettcellsbiologi, institutionen för cell- och molekylärbiologi
Andrea Varrone, molekylär positronemissionstomografi, institutionen för klinisk neurovetenskap
Lisa Westerberg, experimentell immunologi, institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi
Anna Wredenberg, mitokondriell biologi, institutionen för medicinsk biokemi och biofysik
Weili Xu, geriatrisk epidemiologi, institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle
Läs mer om professorerna och deras forskning
Nya adjungerade professorer
Jana de Boniface, klinisk epidemiologi, institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik
Artur Fedorowski, kardiologi, institutionen för medicin, Solna
Hannes Hagström, gastroenterologi, institutionen för medicin, Huddinge
Mats Lindblad, kirurgi, institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik.
Rickard Ljung, farmakoepidemiologi, Institutet för miljömedicin
Nya gästprofessorer
Stefan Agewall, kardiovaskulär forskning med fokus på klimatets påverkan, institutionen för kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus
Rino Bellocco, biostatistik, institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik
Carl Henrik Ek, maskininlärning, institutionen för klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset
Katsuhiko Shirahige, cell- och molekylärbiologi, kvantitativ analys av kromosomfunktion, institutionen för cell- och molekylärbiologi
Fakta: Olika typer av professorstitlar
Professor är den högsta akademiska karriärnivån vid svenska universitet och högskolor och innebär att personen förväntas ta ett övergripande ansvar inom sitt ämnesområde. Vid Karolinska Institutet sker anställning av professorer inte genom befordran, utan genom öppen utlysning i konkurrens. I vissa fall kan professurer tillsättas genom att externa forskare eller lärare med en specifik kompetens får ett personligt erbjudande, vilket benämns att vederbörande ”kallas” till en professur.
En adjungerad professor vid KI ska ha sin huvudsakliga anställning och verksamhet utanför högskoleområdet. Adjungeringen vid KI är tidsbegränsad och har som syfte att främja samverkan mellan universitetet och det omgivande samhället, exempelvis hälso- och sjukvården. En gästprofessor är anställd vid ett annat universitet, myndighet, företag eller organisation, men har en tydlig anknytning till Karolinska Institutet och bidrar aktivt till vår forskning eller utbildning.
Nyckelord
Kontakter
PresstjänstenPresstjänsten är öppen 09.00–17.00 vardagar.
Tel:08-524 860 77pressinfo@ki.seki.se/pressrumBilder

Länkar
Om oss
Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Följ Karolinska Institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet
Fluorid i dricksvatten kan kopplas till sämre kognition hos barn7.3.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Höga fluoridhalter kan förekomma i brunnsvatten i Sverige, och i vissa länder tillsätter man fluorid till dricksvattnet för att motverka karies. Nu visar en studie från Karolinska Institutet att exponering för fluorid under fosterlivet eller uppväxten kan kopplas till försämrad kognition hos barn. Studien har publicerats i tidskriften Environmental Health Perspectives.
Margareta Persson och Leif Lundblad blir hedersdoktorer vid Karolinska Institutet4.3.2025 11:27:47 CET | Pressmeddelande
Karolinska Institutet har beslutat att utse Margareta Persson, förespråkare för funktionsrättsfrågor, och Leif Lundblad, entreprenör och forskningsfinansiär, till hedersdoktorer. De promoveras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 16 maj i år.
Barn med ätstörningen ARFID löper högre risk för flera sjukdomar17.2.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn med ätstörningsdiagnosen ARFID har en högre risk för både psykiatriska och kroppsliga sjukdomar enligt en ny studie publicerad i JAMA Pediatrics av forskare från Karolinska Institutet. Studien belyser vikten av tidig identifiering av dessa barn för att förbättra deras vård.
Tidigt födda barn får otillräcklig smärtbehandling27.1.2025 15:02:51 CET | Pressmeddelande
En stor andel av de barn som föds mycket tidigt behöver intensivvård som kan vara smärtsam. Men vården lyckas inte ge smärtlindring i full utsträckning. Det visar den hittills största kartläggningen av smärta i neonatalvården som nu publiceras i tidskriften Pain.
Ny studie banar väg för effektivare behandling av barncancer20.1.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet och Astrid Lindgrens barnsjukhus har kartlagt hur barns immunsystem reagerar vid olika typer av cancer och beroende på barnets ålder. Studien, som publicerats i tidskriften Cell, avslöjar betydande skillnader mellan barns och vuxnas immunsvar och kan leda till nya skräddarsydda behandlingar för barn med cancer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum