Vision

Vision: Stoppa personalflykten från socialtjänsten i Skåne län

Dela

Kommunerna i Skåne län står inför stora utmaningar när det gäller att rekrytera och behålla socialsekreterare och biståndsbedömare. Det visar en ny rapport från fackförbundet Vision. Bristen på personal är särskilt allvarlig i ett läge då socialtjänsten förändras och ny lagstiftning ställer krav på mer förebyggande arbete.

Mellan 2020 och 2023 har det blivit betydligt svårare att rekrytera socialsekreterare och biståndsbedömare över hela landet. Samtidigt lämnar en hög andel av de yrkesverksamma sina jobb i förtid. I det område som Skåne ingår i väntas 55 procent av socialsekreterarna i åldern 31 – 50 år lämna yrket under perioden 2024 - 2035. För biståndsbedömare är siffran 45 procent.  

Visions nya Socialchefsrapport visar att i det område som Skåne län ingår finns en risk att det fram till år 2035 kommer finnas ett underskott på personal. Även om det kan förekomma lokala och regionala skillnader är det inte möjligt att behålla nuvarande nivå på antalet socialsekreterare förutsatt att tidigare års trend fortsätter. Om utvecklingen fortsätter på samma sätt kommer det år 2035 att finnas 156 färre yrkesverksamma socialsekreterare än i dag. Andelen avgångar bland yngre biståndsbedömare tenderar att vara relativt lågt i en riksjämförelse, endast 45 procent. Det ger möjligheter att bibehålla antalet biståndsbedömare men sannolikt inte att öka deras antal.

En fortsatt personalbrist under de närmaste åren skulle kunna äventyra både välfärden och tryggheten i samhället.

– Dålig arbetsmiljö och resursbrist driver bort kvalificerad personal från socialtjänsten. Vi både kan och måste vända utvecklingen om de goda intentionerna i den nya socialtjänstlagen ska bli verklighet. Det är avgörande att vi hittar lösningar för att attrahera och behålla kompetent personal inom socialtjänsten i Skåne län, säger Sandra Seger, socialsekreterare och huvudskyddsombud på Arbetsmarknads- och Socialförvaltningen i Malmö stad.

Vision vill:

► Säkerställa en långsiktig och hållbar finansiering av socialtjänsten

► Förbättra arbetsmiljö och villkor för chefer och medarbetare inom socialtjänsten

► Att chefer inom socialtjänsten får bättre möjligheter att leda socialtjänstens omställning och främja friska arbetsplatser

► Se ett nationellt ansvar för kunskapsutveckling

► Att regeringen backar från införandet av angiverilag, som riskerar att få fler medarbetare att lämna yrket

Fakta om Socialchefsrapporten:

Vision har analyserat både nationella och regionala data och samlat in socialchefers erfarenheter för att ge en heltäckande bild av läget. Rapporten bygger även på en omfattande kartläggning av kompetensförsörjningen inom socialtjänsten fram till 2035.

För ytterligare kommentarer, kontakta Sandra Seger, socialsekreterare och huvudskyddsombud på Arbetsmarknads- och Socialförvaltningen i Malmö stad, tfn 072-3706946.

För frågor om undersökningen, kontakta Jenny Norén, strateg, tfn 076 771 85 43.

Rapporten finns här: Visions rapporter 2024

Kontakter

Visions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i kommuner, regioner, privata företag eller kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden.

Våra 212 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipolitiskt obundna och ingår i TCO. 

Följ Vision

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vision

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye