Hyresgästföreningen Region Stockholm

Hyresgästföreningen region Stockholm frånträder förhandlingar gällande egensatta hyror

Dela

Hyresgästföreningen frånträder förhandlingarna med Fastighetsägarna Stockholm gällande egensatta hyror, dvs hyror som inte är förhandlade med Hyresgästföreningen utan är bestämda ensidigt av hyresvärden. Egensatta hyror utgör en bråkdel av hyrorna som förhandlas, förhandlingarna om övriga hyror fortsätter. ”Egensatta hyror ska inte tryckas in bakvägen, de har inget i skiljemannaprocessen att göra. De ska i stället förhandlas för att få rätt hyra," säger Sanna Kolk. 

Eftersom Fastighetsägarna inte velat dela med sig av nödvändig information, som vad de här lägenheterna har för hyra, ser Hyresgästföreningen ingen annan lösning än att frånträda förhandlingen av dessa lägenheter.

Hyresgästföreningen ser en risk i att dessa egensatta lägenheter, om de ingår i skiljemannens beslut, förhandlas in i systemet med övriga förhandlade hyror. Genom detta agerande hoppas Hyresgästföreningen att hyresnämnden borträknar dessa lägenheter vid eventuella beslut om skiljemansprocess.

— När skiljemannen har kommit till ett beslut är vi som parter skyldiga att skriva avtal utifrån det, skulle de egensatta hyrorna ingå i det beslutet kommer de med stor sannolikhet vara missvisande och inte vara hyressatta efter bruksvärdesprincipen. Risken är då stor att hyresgäster i likadana lägenheter inte skulle betala samma hyra, säger Sanna Kolk, förhandlingsstrateg, Hyresgästföreningen region Stockholm.  

För mer information, kontakta:

Sanna Kolk, förhandlingsstrateg, Hyresgästföreningen region Stockholm
Tele: 010 459 19 46
E-post: sanna.kolk@hyresgastforeningen.se

Fakta skiljeman

Om inte parterna kan komma överens inom tre månader, kan någon av parterna vända sig till Hyresnämnden. Hyresnämnden väljer då en skiljeman. En skiljeman är en person som känner till hyresreglerna och marknaden. En skiljeman har inte någon koppling till parterna. Deras jobb är att lösa tvisten mellan Hyresgästföreningen och hyresvärden, genom att bestämma om hur mycket hyrorna ska höjas. De ska fatta ett beslut inom sex veckor efter att de har blivit valda.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Stockholm

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Stockholm

Privata fastighetsägare i Stockholms län vill höja hyrorna med upp till 15,4 procent8.7.2024 18:20:45 CEST | Pressmeddelande

Branschorganisationen Fastighetsägarna Stockholm med ett stort antal större och mindre fastighetsägare i ryggen har redan nu meddelat att de vill chockhöja hyrorna mellan 14,2 och 15,4 procent från den 1 januari 2025. Detta trots att hyres­förhandlingar för 2024 inte är helt avslutade, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats.

Privata fastighetsägare på Gotland vill höja hyrorna med 14,8 procent för 20258.7.2024 16:59:33 CEST | Pressmeddelande

Branschorganisationen Fastighetsägarna Stockholm med ett antal fastighetsägare i ryggen har redan nu meddelat att de vill chockhöja hyrorna med 14,8 procent på Gotland från den 1 januari 2025. Detta trots att hyresförhandlingar för 2024 inte är avslutade i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats.

Ny undersökning: stort motstånd till marknadshyror i Stockholms län23.5.2024 09:13:13 CEST | Pressmeddelande

En ny undersökning utförd av Indikator Opinion på uppdrag av Hyresgästföreningen visar att en överväldigande majoritet av stockholmarna är emot marknadshyror, hela 69 procent svarar nej på frågan om marknadshyror bör införas, endast 13 procent svarar ja. Och resultatet står sig oavsett vilken partitillhörighet man säger sig ha, vilken upplåtelseform, eller vilket län man bor i.

Myndigheter och kommuner måste agera för att stoppa hotellifieringen29.4.2024 16:03:49 CEST | Pressmeddelande

Hotellifiering blir ett allt vanligare problem, fastighetsbolag använder bulvanföretag för att hyra ut vanliga hyresrätter till dubbla eller trippla hyror, vilket leder till en otrygg och urholkad hyresmarknad. Myndigheter och kommuner har möjligheten att agera för att stoppa hotellifiering. Nu måste de ta sitt ansvar, skriver Hyresgästföreningen region Stockholm i ett uttalande från regionfullmäktige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye