Kartläggning: Flera kommuner har för dålig luft
Luftföroreningar gör att tusentals människor i Sverige dör i förtid varje år. Igår meddelades att EU skräper kraven på luftkvalitet. En kartläggning som COWI gjort visar att flera svenska kommuner riskerar att missa de gränsvärden som kommer att gälla från 2030.

Luftföroreningar kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar och andningsbesvär och har både akuta och långsiktiga hälsoeffekter. För att skydda vår hälsa finns miljökvalitetsnormer, gränsvärden som styr hur dålig luften får vara som sämst. EU skärper nu luftkvalitetsdirektivet, och år 2030 kommer nya hårdare miljökvalitetsnormer att gälla i Sverige. Igår gav Europeiska Rådet grönt ljus till hårdare krav vilket även EU-parlamentet gjort tidigare.
Luftkvaliteten har generellt blivit bättre de senaste åren, men i två kommuner överskrider partikelhalterna redan i dagsläget gällande miljökvalitetsnormer, det visar en kartläggning som COWI gjort.
Missar nya gränsvärden
Kartläggningen är baserad på statistik för luftkvalitet från 2023, data som samlas hos SMHI. Den visar också att flera svenska kommuner kommer att överskrida gränsvärdena för partiklar (PM10) när EU:s nya miljökvalitetsnormer träder i kraft. Sammantaget väntas de nya miljökvalitetsnormerna överskridas i sexton kommuner.
− PM10 är en benämning av partiklar som är upp till 10 mikrometer stora, och som är tillräckligt små för att nå ner i lungorna. Det som finns i luften kommer till stor del från att vägbanor slits ner av fordon som kör på dem, allra värst är slitaget från dubbdäck. Och av alla luftföroreningar i stadsluften är partiklarna den grupp som har starkast koppling till negativa hälsoeffekter, säger Erik Bäck, expert inom luftkvalitet och klimat på COWI.
Lokala utredningar krävs
Ansvaret för att kontrollera den lokala luftkvaliteten ligger hos kommunerna, och underlaget i statistiken kommer från mätstationer som finns i kommunerna. De är alla placerade i gaturum – ofta där luftföroreningssituationen är som värst. Det är därför viktigt att utreda hur luften ser ut i resten av kommunen. Inte minst för att få veta var bostäder kan planeras utan risk för dålig luft. Genom spridningsberäkningar kan luftkvaliteten i större områden presenteras. Detta är beräkningar som görs i 3D för att ta hänsyn till bebyggelsen och både nuläget och framtida scenarier kan studeras.
En kommun där COWI utrett luftkvaliteten är Kungälv. Staden genomkorsas av motorvägen E6 men det görs inga kontinuerliga mätningar. Kungälvs kommun ville veta hur möjligheterna ser ut för stadsutveckling i det strandnära Kexstaden och i andra stadsdelar som Nytorgsstaden. COWIs utredning visar att luften i Kungälv väntas vara bra år 2050 – så bra så att de föreslagna gränsvärdena klaras utan åtgärder.
− Det finns också konkreta åtgärder som förbättrar luftkvaliteten. Att minska vägtrafiken är ett exempel men också att minska körning med dubbdäck, att sänka hastigheten, att använda slittåligare asfalt och bättre renhållning, säger Erik Bäck.
Fakta om nya gränsvärden:
- Dagens gränsvärden för partikelhalt (PM10) i luften: Under ett år får medelhalten av PM10 vara högst 40 mikrogram per kubikmeter luft. Medelvärdet under ett dygn får överskrida 50 mikrogram per kubikmeter högst 35 gånger på ett år.
- Gränsvärden för partikelhalt (PM10) i luften som ska uppnås senast 2030: Under ett år får medelhalten av PM10 vara högst 20 mikrogram per kubikmeter luft. Medelvärdet under ett dygn får överskrida 45 mikrogram per kubikmeter högst 18 gånger på ett år.
Nyckelord
Kontakter
Fabian BengtssonPR & Communication
Presskontakt
Bilder

Om oss
Tillsammans med kunder, partners och medarbetare skapar vi en framtid där människor och samhällen växer och utvecklas. Det gör vi genom samarbeten där vi skapar hållbara och vackra lösningar som förbättrar livskvaliteten för människor i dag och för kommande generationer.
Vår utgångspunkt är att skaffa oss en djup förståelse för våra kunder, deras ambitioner och utmaningar. Det är vad som kännetecknar oss. Det är så vi skapar långsiktigt värde.
Vi finns huvudsakligen i Skandinavien, Storbritannien, Nordamerika och Indien och har för närvarande 6 900 medarbetare som erbjuder expertis inom teknik, arkitektur, energi och miljö.
Följ COWI
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från COWI
COWI vinner järnvägsstråk i Bergslagen26.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
COWI ska på uppdrag av Trafikverket leverera ett förfrågningsunderlag för att höja kapaciteten på sträckan Storvik-Frövi i Bergslagen. Den hårt trafikerade sträckan ska rustas upp för att möjliggöra möten med längre tåg och ökad hastighet. Uppdraget uppgår till 12 miljoner kronor och startar omgående.
Gunnar Linder ny marknadschef på COWI18.2.2025 06:57:42 CET | Pressmeddelande
Gunnar Linder blir ny Senior Market Director för marknads- och försäljningsorganisationen inom Buildings, Industry & Architecture på COWI. Gunnar kommer senast från egen konsultverksamhet men har över 30 års erfarenhet från teknikkonsultbranschen.
COWI projekterar Sveriges största elledningsprojekt3.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
COWI har tillsammans med Tyréns och Dalekovod-Projekt vunnit kontraktet för det största ledningsprojektet någonsin i Sverige. Kontraktet med Svenska kraftnät är värt 700 miljoner kronor.
COWI rekryterar chef för Buildings & Industry från Ramboll26.11.2024 07:49:37 CET | Pressmeddelande
Christian Eek ansluter till COWI som Senior Vice President för Buildings & Industry. Christian har lång erfarenhet från flera affärsområden och kommer senast från en roll som divisionschef på Ramboll.
Värmestrålning på badstränder - så mycket ökar risken för dödsfall under värmeböljor4.7.2024 07:55:00 CEST | Pressmeddelande
En riktigt varm dag på stranden är temperaturen från värmestrålning så hög att den innebär en ökad risk för hälsoproblem och dödsfall. Vid värmeböljor, som blir allt vanligare, ökar risken för dödsfall för äldre men också för åldersgruppen 45–79 år. Teknikkonsultföretaget COWI har studerat värmeförhållanden på stränder i Österlen, Malmö, Falkenberg, Göteborg, Vingåker, Piteå och Stockholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum