COWI projekterar Sveriges största elledningsprojekt
COWI har tillsammans med Tyréns och Dalekovod-Projekt vunnit kontraktet för det största ledningsprojektet någonsin i Sverige. Kontraktet med Svenska kraftnät är värt 700 miljoner kronor.

Det så kallade Karlstadbenet består av två 46 mil parallella 400 kilovolts kraftledning mellan Ragunda kommun i Jämtland och Grums kommun i Värmland. Ledningen ska säkra överföringen av el i stamnätet från norra till södra Sverige. Detta kommer i sin tur möjliggöra större elanvändning och elproduktion i Jämtlands, Dalarnas, Gävleborgs, Värmlands och Västra Götalands län.
Stamnätet en förutsättning för den gröna omställningen
Genom ökad överföringskapacitet i stamnätet säkras industrins tillgång till el och därmed skapas förutsättningar för den gröna omställningen, tillväxt och nya arbetstillfällen.
– Detta projekt är helt avgörande för Sveriges elektrifiering och framtidssäkring av kritisk infrastruktur. Alla projekt är viktiga men just detta projekt känns extra samhällsviktigt, säger Susanna Ohlin, Senior Vice President infrastruktur på COWI.
Den största konsultupphandlingen någonsin
Uppdraget omfattar cirka 700 miljoner kronor och är Svenska kraftnäts största konsultupphandling någonsin. En enda konsult kommer att hantera projektet från initiala undersökningar till detaljerad design och byggstöd, vilket möjliggör parallella processer och snabbare arbetsformer.
– Vi är mycket nöjda med att kunna bidra till att stärka det så avgörande stamnätet tillsammans med Tyréns och Dalekovod-Projekt. Fokuset på kortare ledtider i projektet är avgörande för att säkra jobb och ökade investeringar i den gröna ekonomin, säger Annika Bergholtz, Senior Project Director på COWI.
Uppdraget omfattar bland annat fältundersökningar, byggbarhetsanalyser, underlag för samråd, koncessionsansökningar, miljökonsekvensbedömningar och detaljerad design för byggnation.
Planering och samarbetsförmåga avgjorde upphandlingen
Teknisk expertis var inte den enda faktorn till att de tre bolagen vann uppdraget, förklarar Annika Bergholtz.
– I vårt anbud visade vi ett genuint engagemang och en metodisk ansats till samarbete och planering, vilket var avgörande faktorer för att säkra projektet, fortsätter Annika Bergholtz.
Fakta om Karlstadbenet:
Totalt konsultarvode: 700 miljoner kronor.
Planeringsfasen startar i februari/mars 2025.
Byggstart 2030.
Driftsättning beräknas till 2035.
Total projektkostnad beräknas till 16 miljarder kronor.
Kontakter
Fabian BengtssonPR & Communication
Presskontakt
Pontus HaagKommunikationschef Sverige
Tel:+46 727 00 67 12pnha@cowi.comFölj COWI
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från COWI
COWI vinner järnvägsstråk i Bergslagen26.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
COWI ska på uppdrag av Trafikverket leverera ett förfrågningsunderlag för att höja kapaciteten på sträckan Storvik-Frövi i Bergslagen. Den hårt trafikerade sträckan ska rustas upp för att möjliggöra möten med längre tåg och ökad hastighet. Uppdraget uppgår till 12 miljoner kronor och startar omgående.
Gunnar Linder ny marknadschef på COWI18.2.2025 06:57:42 CET | Pressmeddelande
Gunnar Linder blir ny Senior Market Director för marknads- och försäljningsorganisationen inom Buildings, Industry & Architecture på COWI. Gunnar kommer senast från egen konsultverksamhet men har över 30 års erfarenhet från teknikkonsultbranschen.
COWI rekryterar chef för Buildings & Industry från Ramboll26.11.2024 07:49:37 CET | Pressmeddelande
Christian Eek ansluter till COWI som Senior Vice President för Buildings & Industry. Christian har lång erfarenhet från flera affärsområden och kommer senast från en roll som divisionschef på Ramboll.
Kartläggning: Flera kommuner har för dålig luft15.10.2024 07:27:19 CEST | Pressmeddelande
Luftföroreningar gör att tusentals människor i Sverige dör i förtid varje år. Igår meddelades att EU skräper kraven på luftkvalitet. En kartläggning som COWI gjort visar att flera svenska kommuner riskerar att missa de gränsvärden som kommer att gälla från 2030.
Värmestrålning på badstränder - så mycket ökar risken för dödsfall under värmeböljor4.7.2024 07:55:00 CEST | Pressmeddelande
En riktigt varm dag på stranden är temperaturen från värmestrålning så hög att den innebär en ökad risk för hälsoproblem och dödsfall. Vid värmeböljor, som blir allt vanligare, ökar risken för dödsfall för äldre men också för åldersgruppen 45–79 år. Teknikkonsultföretaget COWI har studerat värmeförhållanden på stränder i Österlen, Malmö, Falkenberg, Göteborg, Vingåker, Piteå och Stockholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum