Företagsledare lämnar anställdas kompetensutveckling åt slumpen
Företagsledare prioriterar sin kompetensutveckling och struntar i sina anställdas, visar en ny undersökning från Unionen. – Företagsledare som inte planerar för anställdas kompetensutveckling gamblar med företagets framtid, säger Peter Hellberg, ordförande i Unionen.
Ett stort problem för företag idag är kompetensbristen på den svenska arbetsmarknaden. Men att nyrekrytera kan inte längre vara företagens enda sätt att säkerställa en arbetsstyrka med rätt utbildning. Företagen måste vidareutbilda personalen och ta vara på potentialen.
Men enligt en ny undersökning från Unionen sätter företagsledare sin kompetensutveckling i fokus. De får betydligt mer kompetensutveckling än privata tjänstemän.
Sju av tio företagsledare har genomfört någon kompetensutveckling det senaste året. Motsvarande siffra för tjänstemän i privat sektor är 41 procent.
– Det är så klart positivt att företagsledare har förstått att man på dagens arbetsmarknad ständigt måste kompetensutveckla sig, men för att bygga en organisation som är redo för framtiden måste det även investeras i anställdas kompetens. Frågan är inte längre om företag har råd att satsa på kompetensutveckling – utan om de har råd att låta bli, säger Peter Hellberg.
Unionen sex tips till företagsledare som vill bli bättre på kompetensutveckling
- Se löpande över företagets kompetensbehov – strategisk kompetensutveckling är inte någon engångsinsats.
- Säkerställ att anställda har rätt färdigheter för att möta dagens behov - men även de utmaningar som ligger i framtiden.
- Ta höjd för kompetensutveckling i budgetarbetet – tyvärr finns få genvägar, kurser och utbildningar kostar.
- Se till att anställda får utvecklingstid under ordinarie arbetstid, och justera arbetsbelastningen därefter - kompetensutveckling får inte ses som en extrabörda.
- Se till att anställda efter längre frånvaro, såsom sjukdom eller föräldraledighet, får kompetensutveckling – på så sätt hjälps alla anställda att komma tillbaka till sin fulla potential.
- Erbjud kompetensutveckling på lika villkor för alla anställda – att satsa rättvist gör företaget till en mer attraktiv arbetsgivare och skapar en mer motiverad och engagerad arbetsstyrka.
Företagsledare, sluta skillgissa!
Läs mer om Unionens tips till företagsledare på Unionens webbplats
Fakta: Undersökning - Vd, vice vd och hr-chef om kompetensutveckling
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Unionen. Syftet med undersökningen var att undersöka privata företagsledares (vd, vice vd och hr-chefer) inställning till omställning och kompetensutveckling.
300 intervjuer har genomförts med företag med fler än 10 anställda under perioden 15–28 augusti 2024.
Fakta: Kompetensbarometern 2023
Kompetensbarometern är Unionens årliga undersökning om intresse av och möjligheter till kompetensutveckling för yrkesverksamma tjänstemän på den privata arbetsmarknaden. Den senaste undersökningen genomfördes av Novus i mars 2023.
Kontakter
Johanna GréenPressekreterare
Tel:072-469 05 91johanna.green@unionen.seUnionen press
Välkommen att ringa vår presstelefon. Här svarar alltid någon av våra pressekreterare.
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.
Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.
Välkommen att kontakta oss!
Följ Unionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Unionen
Unionen, Sveriges Ingenjörer och TechSverige i nytt samarbetsavtal20.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 19 december undertecknade bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med fackförbunden Sveriges Ingenjörer och Unionen ett samarbetsavtal som ska främja en internationellt konkurrenskraftig IT- och telekombransch i Sverige. Avtalet markerar en viktig milstolpe för branschen och stärker parternas gemensamma ambition att skapa en hållbar och innovativ utveckling för företag och medarbetare.
Avtalskrav för reallöneökningar och konkurrenskraft19.12.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Unionen, IF Metall och Sveriges ingenjörer har idag överlämnat sina avtalskrav till Teknikföretagen.
Fackliga ekonomer helt enade om att räntan måste sänkas med 0,5 procent16.12.2024 13:28:30 CET | Pressmeddelande
I årets sista avsnitt av podden Fackliga skuggdirektionen sätter de fackliga chefsekonomerna press på Riksbanken genom att för första gången vara helt enade om att Riksbanken måste sänka räntan med 0,5 procent vid sitt nästa möte – Vi behöver få fart på ekonomin och nu börjar det bli bråttom. Frågan är om Erik Thedéen är den snälla jultomten på torsdag, undrar Tobias Brännemo, chefsekonom Unionen.
Unionen och Transport enas om nytt gränsdragningsavtal11.12.2024 15:30:00 CET | Pressmeddelande
Ett samarbets- och gränsdragningsavtal har undertecknats av Unionen och Svenska Transportarbetarförbundet (Transport). Med start i februari 2025 kommer kabinpersonal att organiseras av Transport och taxitelefonister, viss personal på larmcentraler samt arbetsledare inom säkerhet att organiseras av Unionen.
Mabtech tecknar kollektivavtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna27.11.2024 08:37:00 CET | Pressmeddelande
Life science företaget Mabtech går med i arbetsgivarorganisationen IKEM och tecknar kollektivavtal med fackförbunden Unionen, Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum