SBAB Bank

Budgivningen på bostäder närmast normal igen – liksom antalet villaförsäljningar

Dela

SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar att temperaturen fortsatte att stiga på bostadsmarknaden för både hus och lägenheter i september. Uppgången går i maklig takt och det är en bit kvar till mer normala nivåer, med lägenhetsmarknaden i Stockholms innerstad som positivt undantag. Samtliga tre storstadslän har liksom Sverige som helhet en bit kvar. De faktorer som tynger marknaden mest är alltjämt det stora utbudet. Budgivningen i termer av antalet budgivare och budpremier är det som i september låg närmast normala nivåer igen. En stor ljusglimt är att antalet uppskattade villaförsäljningar ser ut att ligga på en, i stort sett, normal nivå igen för Sverige som helhet.

Bomarknadstempen visar på ett marginellt bättre försäljningsläge i september jämfört med i augusti. De faktorer som tynger marknaden mest är det stora utbudet följt av många återpublicerade annonser och långa försäljningstider. Faktorer som däremot lyfter marknaden är antalet budgivare och budpremier, som i september låg närmast normala nivåer igen.
Bomarknadstempen visar på ett marginellt bättre försäljningsläge i september jämfört med i augusti. De faktorer som tynger marknaden mest är det stora utbudet följt av många återpublicerade annonser och långa försäljningstider. Faktorer som däremot lyfter marknaden är antalet budgivare och budpremier, som i september låg närmast normala nivåer igen.

SBAB/Booli:s kompositindikator Bomarknadstempen – som publiceras månadsvis – visar hur lätt det är att sälja sin bostad bedömt utifrån storleken på utbudet, försäljningstiderna, antalet budgivare, budpremiernas storlek, antalet återpublicerade annonser och andelen prissänkta (i förhållande till genomsnittet över tiden). Indikatorn för september visar följande:

Svagt stigande temperatur på lägenhetsmarknaden men nedgång i Malmö

Bomarknadstempen visar på ett marginellt bättre försäljningsläge i september jämfört med i augusti (se diagram 1). De faktorer som alltjämt tynger marknaden mest är det stora utbudet följt av många återpublicerade annonser och långa försäljningstider (mätt som avvikelser från det historiska genomsnittet – se diagram 2). Trots stigande temperatur sedan årets början är det en bit kvar till normal temperatur för både Sverige som helhet och i alla tre storstadslänen (se diagram 3). 

Indikatorn för storstadskommunerna på kommun- respektive innerstadsnivå, visar att läget ligger närmare en normal nivå jämfört med länen i stort (se diagram 4–6). I Stockholms innerstad är marknaden för lägenheter i stort sett tillbaka på normal nivå igen. Göteborgs och Malmös innerstadsområden ligger dock en bit efter Stockholms i återhämtningen. I Malmös innerstad föll temperaturen om än marginellt i september.

– Temperaturen på lägenhetsmarknaden stiger inte direkt med någon raketfart mätt med vår indikator Bomarknadstempen. Det gäller både för Sverige som helhet och i storstadslänen, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Fortsatt trög temperaturuppgång även på villasidan

Temperaturen klättrade upp även på villamarknaden under september, men även här går det trögt (se diagram 1). I likhet med för lägenheter, är de faktorer som tynger marknaden mest det stora utbudet följt av många återpublicerade annonser och långa försäljningstider (mätt som avvikelser från det historiska genomsnittet – se diagram 7). I likhet med för lägenheter är det en bit kvar till normala temperaturer för både Sverige som helhet och i alla tre storstadslänen för villor (se diagram 8). 

Normalt antal uppskattade villaförsäljningar

Vid sidan av Bomarknadstempen har SBAB denna gång även tittat närmare på antalet försäljningar av både lägenheter och hus. Ett problem över antalet försäljningar är att det finns en eftersläpning i statistiken som kräver en viss schablonuppskrivning. Med en sådan uppskrivning (som uppvisar mycket god överensstämmelse med alternativa statistikkällor för antalet historiska försäljningar) verkar det nu ändå som att antalet villaförsäljningar ligger på en i stort sett normal nivå igen för Sverige som helhet (se diagram 9). Däremot ser det, mätt på detta sätt, betydligt trögare ut när det gäller antalet sålda lägenheter (se diagram 10). SBAB återkommer i samband med nästa publicering av Bomarknadstempen med en utförligare analys om antalet försäljningar. 

– I likhet med för lägenheter stiger temperaturen på villamarknaden långsamt. Riksbankens räntesänkningar – både redan gjorda och de förväntade kommande sänkningarna – verkar inte ha satt något rejält avtryck så här långt. Ska man leta ljusglimtar i stort för bostadsmarknaden, så ser ändå läget för lägenheter i Stockholms innerstad i stort sett normalt ut igen. Vi ser också att budgivningsprocessen mätt i termer av antalet budgivare och budpremiernas storlek för både lägenheter och hus ligger betydligt närmare normala nivåer jämfört med andra faktorer, framför allt utbudet. Dessutom ser det ut som att antalet villaförsäljningar nu ligger på i stort sett normala nivåer igen, säger Robert Boije. 

Se samtliga diagram i bifogat pressmeddelande (pdf) 

null

Om Bomarknadstempen

I Boolis databas (Booli är en del av SBAB) finns variabler som i olika dimensioner speglar läget på bostadsmarknaden. SBAB/Boolis kompositindikator – ”Bomarknadstempen” – väger ihop hur mycket utbudet av befintliga bostäder, antal dagar på Booli (som antas fånga försäljningstiden), antalet återpublicerade bostäder, andelen prissänkta bostäder, antalet budgivare samt medelbudpremien, avviker från sina historiska genomsnitt. Bomarknadstempen ger ett sammanvägt mått på hur lätt eller svårt det är att sälja en bostad och publiceras månadsvis. Indikatorn bryts också ner i sina olika beståndsdelar för att tydligare visa vad det är som driver förändringarna över tid. Indikatorn beräknas också separat för Sveriges tre storstadslän. För att kunna bedöma underliggande förändringar månad för månad är variablerna som används i indikatorn säsongsjusterade, det vill säga den beräknade indikatorn justerar för att vissa månader under året normalt sett uppvisar en större respektive lägre aktivitet än snittet för året.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om SBAB

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 291 000 och 652 000 privatpersoner har sparkonto (per den 30 juni 2024). Antal medarbetare (FTE) är 1 008. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Sjunkande boprisförväntningar hos bostadsägarna17.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Trots låg inflation och fallande räntor samt besked från Riksbanken om troliga ytterligare styrräntesänkningar framöver sjönk bostadsägarnas förväntningar på bostadspriserna tillbaka i november jämfört med i augusti. Det är dock fortfarande en betydligt större andel som tror på stigande än fallande priser. 55 procent spår att bostadspriserna ska stiga på ett års sikt medan 5 procent tror att de ska sjunka. Främsta skälet till prisuppgången anges vara sjunkande räntor.

Budpremierna tillbaka på normal nivå igen – så även antal budgivare på lägenheter13.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar att temperaturen på bostadsmarknaden fortsatte att stiga i november. Budpremierna är tillbaka på normal nivå igen för både hus och lägenheter, och även antalet budgivare på lägenheter. I samtliga tre storstadslän är det fortfarande en bit kvar till normala nivåer, med bostadsrättsmarknaden i Stockholms och Göteborgs innerstäder som positiva undantag. De faktorer som tynger marknaden mest är antalet återpublicerade bostäder, utbudet och försäljningstiderna.

Trots starkare ekonomi och dubbelsänkning av Riksbanken håller bostadsägarna stenhårt i plånboken11.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Bostadsägare upplever att deras ekonomiska situation är bättre nu jämfört med för ett halvår sedan. Fler anser att deras ekonomiska situation har förbättrats jämfört med dem som upplever en försämring. Andelen som säger sig behöva ta av sparpengarna för att betala bolåneräntorna har halverats jämfört med i våras. Trots det håller bostadsägarna stenhårt i plånboken. Riksbankens dubbla räntesänkning verkar, än så länge, ha en mycket begränsad effekt på konsumtionen. Endast 3 procent säger att de kommer att konsumera mer efter räntesänkningarna. 27 procent anger att de i stället kommer att spara eller amortera mer. Detta visar Boägartempen från SBAB.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye