Sigtuna kommun knackar dörr för invånarnas hälsa
Hejdå till mögel, vägglöss och dålig luft. Nu kommer nämligen tre av Sigtuna kommuns miljö- och hälsoskyddsinspektörer att knacka dörr för att informera invånarna om vad som är en bra inomhusmiljö och hjälpa dem att upptäcka hälsofarliga avvikelser.
I Sverige spenderar vi runt 90 procent av vår tid inomhus. En bristande inomhusmiljö kan därför få stora konsekvenser för vår hälsa. Och långt ifrån alla vet att de har rätt att anmäla fel till fastighetsägaren och få problemen åtgärdade.
Det vill Sigtuna kommun ändra på.
- Det kan handla om allt från mögel och dålig luft till olika typer av skadedjur. Om det inte anmäls och åtgärdas riskerar personerna att fortsätta leva i en miljö som är hälsofarlig, säger Thomas Gadeborg som är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Sigtuna kommun.
Tillsammans med två kollegor kommer Thomas Gadeborg under hösten att knacka dörr runt om i kommunen. Han hoppas att ett sådant uppsökande arbete ska kunna hjälpa dem att nå grupper som vanligtvis inte anmäler avvikelser.
- Vi vill berätta för de boende om vilka rättigheter de har, höra om de själva har upptäckt några fel i lägenheten och fråga om vi får kika kort på deras inomhusmiljö, säger Thomas Gadeborg.
Kommunen har ansvar för att regler och allmänna råd efterföljs. Men huvudansvaret för inomhusmiljön ligger just hos fastighetsägaren. Om avvikelser upptäcks kontaktar Thomas Gadeborg och hans kollegor fastighetsägaren eller föreningen som då får möjlighet att åtgärda problemet.
För hembesöket är inte till för att bedöma de som bor i lägenheten.
- Man behöver inte vara orolig om man har det stökigt hemma. Vi letar bara efter olägenheter som skulle behöva åtgärdas, till exempel mögel och fuktskador, säger Thomas Gadeborg.
Och även om han såklart hoppas på att så många som möjligt ska öppna så poängterar han att detta är helt frivilligt.
- Det är inte på något sätt obligatoriskt att släppa in oss. Och vi visar alltid upp vår myndighetslegitimation och förklarar varför vi är där, säger Thomas Gadeborg.
Initiativet är del av ett nationellt tillsynsprojekt från Naturvårdsverket. Projektet sträcker sig fram till år 2025 och det är upp till varje enskild kommun att delta eller inte.
- Vi kände direkt att det här var en bra idé. Vi utvecklar hela tiden våra arbetssätt och vill göra vad vi kan för att så många som möjligt ska få leva i en bra inomhusmiljö, säger Thomas Gadeborg.
Nyckelord
Kontakter
Sofia NylanderKommunikatör Sigtuna kommun
Tel:073-666 34 98sofia.nylander@sigtuna.seI Sigtuna kommun bor 52 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats.
Följ Sigtuna kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun
Klart: Sigtuna Vårdcentral är Humlegårdens nya hyresgäst8.11.2024 10:03:16 CET | Pressmeddelande
Lättakut, barnavårdscentral och gynekologi mitt i Sigtuna stad? Det här blir verklighet för invånarna i vår, när kommunens nya hyresgäst slår upp dörrarna till Humlegården. Nu står det nämligen klart att hyresgästen blir Sigtuna Vårdcentral.
Medaljregn över Sigtuna kommuns kockar31.10.2024 14:43:06 CET | Pressmeddelande
Vad krävs för att bli Sverigebäst på offentliga måltider? En tävlingsrätt som smakar mycket, anpassas efter gästerna och förbereds till perfektion. I går fick två Sigtunakockar kliva upp på pallen när Sveriges största tävling i offentliga måltider avgjordes. Och en av dem tog sig allra höst upp.
Äldre i Sigtuna kommun allt mer nöjda med sin omsorg15.10.2024 10:07:42 CEST | Pressmeddelande
I Socialstyrelsens årliga enkätundersökning Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? svarar tre av fyra äldre i Sigtuna kommun att de är nöjda med sitt särskilda boende och sin hemtjänst. När det kommer till särskilt boende är detta en höjning med hela femton procentenheter.
I Sigtuna kommun tränar storpudeln Zelda eleverna att läsa8.10.2024 15:23:44 CEST | Pressmeddelande
För att bli en av Sveriges bästa hundkommuner krävs mer än hundvänliga caféer och bra veterinärkliniker. När Agria släpper sin årliga ranking hamnar Sigtuna kommun på plats 8 av 290. För kommunen använder sig nämligen av sociala tjänstehundar i sina verksamheter.
Sigtuna kommun samverkar med Svenska kyrkan om trygghetspunkter27.9.2024 09:07:08 CEST | Pressmeddelande
Sigtuna kommun utökar antalet trygghetspunkter till 15 stycken. Förutom de fyra som redan är etablerade sedan flera år tillbaka, tillkommer elva nya. Men de nya är inte i kommunens egna lokaler – utan i kyrkor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum