Sigtuna kommun

Medaljregn över Sigtuna kommuns kockar

Dela

Vad krävs för att bli Sverigebäst på offentliga måltider? En tävlingsrätt som smakar mycket, anpassas efter gästerna och förbereds till perfektion. I går fick två Sigtunakockar kliva upp på pallen när Sveriges största tävling i offentliga måltider avgjordes. Och en av dem tog sig allra höst upp.

En man håller ett diplom och står framför en bakgrund med olika logotyper och ballonger.
Sigtunakocken Adam Brolund kammade hem förstapriset i Sveriges största tävling för offentliga måltider. Idag vaknade han upp som Sveriges bästa seniorkock. Foto: Anders Tegnér.

Du har kockrocken på, receptet i huvudet, ingredienserna uppradade framför dig. Strax ska en jury bedöma din kreativitet, ditt upplägg och hur gott det smakar. Klockan tickar. Just det, en detalj till: du får bara laga mat som passar på äldreboenden eller förskolor.

Jag har jobbat på allt från lyxkrog till restaurangkedjor men inget slår offentliga måltider. Maten behöver varken vara tråkig eller smaklös, utan kan hålla riktigt hög klass. Det visar vi med tävlingar som den här, säger Adam Brolund som är kökschef i Ekillaköket i Sigtuna kommun.

I tisdags tävlade nio kockar från Sveriges alla hörn om att bli årets senior-, förskole- och skolkock. Arrangerade gjorde Sveriges offentliga måltider. Och Adam Brolund kammade hem förstaplatsen i kategorin ”Årets seniorkock” med sin rätt som bestod av fläsklägg, rotmoskroketter, senapscréme, crudité och picklade senapsfrön.

Jag har förberett mig som en galning, delat upp rätten i moment, klockat och tidsoptimerat, säger Adam Brolund.

Förra året snubblade han på målsnöret. Men nu tog han sig allra högst upp. Juryn hyllade honom för hans passion och insikt om vad de äldre matgästerna behöver.

Jag valde att modernisera en klassiker. Det känns jättekul att det tog mig allra höst upp på pallen, säger Adam Brolund.

Medan Adam Brolund lagar mat till kommunens äldsta invånare, tar kollegan Jan Johansson hand om de allra yngsta. Även han fick kliva upp på pallen, när han knep andraplatsen i kategorin ”Årets förskolekock”. I köket på Brage förskola i Valsta experimenterar han med maten och vill få fler barn att våga prova nya smaker.

En vanlig fördom är att barn inte äter om det smakar för mycket eller annorlunda. Så är det inte alls. Man ska våga trycka på i smakerna. Jag minns själv när mina barn var små och jag vände ryggen till. Då satt de direkt och åt pepparsås med sked, säger Jan Johansson.

I tävlingen serverade Jan Johansson pankopanerad kycklinglårfilé med apelsin- och örtsmör, mangoketchup, hyvlade rotfrukter och pommes frites gjorda av sötpotatis. En rätt som med fördel äts med händerna.

Jag tycker egentligen att vuxna också borde få äta mer med händerna. Det är ju kul, säger Jan Johansson.

Vägen till gårdagens pallplatser har lett från mormors pannkakor och farmors älgstek, till kök i FN-kompanier och lyxrestauranger. Men både Adam Brolund och Jan Johansson tycker att deras nuvarande kök är det mest stimulerande och utmanande.

Det finns inget bättre än att laga mat till äldre. Våra gäster säger vad de tycker och har höga krav på hela matupplevelsen. Det måste se bra ut, det ska dofta rätt och konsistensen ska vara trevlig, säger Adam Brolund.

Om kocktävlingen "Sveriges offentliga måltider"

  • I Sveriges offentliga måltider tävlar varje år nominerade kockar om att bli årets senior-, förskole- och skolkock.
  • Varje kock lagar två rätter. En som de valt ut i förväg och en som de får bestämma på plats, utifrån ingredienser i en så kallad ”hemlig låda”.
  • Varje rätt ska serveras som 6 portioner.
  • Juryn ger varje tävlingsdeltagare poäng utifrån bland annat kreativitet, presentation, smak, matsvinn och hur bra rätten anpassats efter målgruppen och det offentliga köket.
  • Från Sigtuna kommun var Adam Brolund nominerad som ”Årets seniorkock” och Jan Johansson som ”Årets förskolekock”.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En person serverar mat till en jury vid ett tävlingsbord.
Adam Brolund presenterar sin rätt för juryn, under tisdagens tävling i Lund.
Foto: Sigtuna kommun.
Ladda ned bild
Kock förbereder en rätt i ett professionellt kök.
Jan Johansson förbereder sin rätt inför jurypresentationen.
Foto: Sigtuna kommun.
Ladda ned bild
En tallrik med pankopanerad kycklinglårfilé, apelsin- och örtsmör, mangoketchup, hyvlade rotfrukter och sötpotatispommes. En skylt i bakgrunden med text om "Årets förskolekock".
Jan Johanssons tävlingsrätt som tog honom till andraplatsen i kategorin "Årets förskolekock". Pankopanerad kycklinglårfilé med apelsin- och örtsmör, mangoketchup, hyvlade rotfrukter och pommes frites gjorda av sötpotatis.
Foto: Sigtuna kommun.
Ladda ned bild
Tallrik med fläsklägg, rotmoskroketter, senapscréme, crudité och picklade senapsfrön.
Adam Brolunds tävlingsrätt gjorde honom till Sveriges bästa seniorkock. Fläsklägg, rotmoskroketter, senapscréme, crudité och picklade senapsfrön.
Foto: Sigtuna kommun.
Ladda ned bild
En man i kockkläder visar upp en tallrik med mat i ett kök.
Vinnaren Adam Brolund förberedde sig noga inför tisdagens stora tävling. Här under förberedelserna i hans hemmakök Ekillaköket i Märsta.
Foto: Sigtuna kommun.
Ladda ned bild
En person i kockuniform presenterar en maträtt för tre jurymedlemmar vid ett bord.
Jan Johansson presenterar sin rätt för juryn under tisdagens tävling.
Foto: Sigtuna kommun.
Ladda ned bild
En grupp människor jublar och firar på en prisutdelning.
Glädjeyra på prisutdelningen i Sveriges offentliga måltider. Sigtunavinnaren Adam Brolund jublar med armen i luften, högst upp till vänster i bild.
Foto: Anders Tegnér.
Ladda ned bild
En grupp personer på en scen med en stor grön skärm i bakgrunden där det står "Vinnare Årets Seniorkock 2024".
Sigtunakocken Adam Brolund på scen efter att just fått veta att han utsetts till Sveriges bästa seniorkock.
Foto: Sigtuna kommun.
Ladda ned bild

I Sigtuna kommun bor 52 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye