Fallet med Rebellmamman väcker FN-kritik
FN´s särskilde rapportör uttrycker stark oro i fallet med ST-medlemmen som blev av med sin tjänst på Energimyndigheten på grund av att hon var engagerad i miljörörelsen Rebellmammorna. FN kräver nu svar från regeringen för hur Sverige efterlever Århuskonventionen. Fackförbundet ST, som anmälde ärendet till Justitiekanslern, välkomnar nu att granskningen även sker inom ramen för FN-systemet i väntan på ett beslut från JK.
- Man kan inte gömma sig bakom säkerhetsskyddslagen för att inskränka en grundlagsstadgad rättighet, som yttrandefriheten. Men det är det som Energimyndigheten och civilförsvarministern försöker göra, säger Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingschef på fackförbundet ST.
En provanställd medarbetare på Energimyndigheten fick sin säkerhetsklassade provanställning avslutad i förtid efter att uppgifter i media ifrågasatt säkerhetsprövningen. Personen, som är ST-medlem, hade varit öppen med sitt politiska engagemang från början, men efter uppmärksamheten meddelade arbetsgivaren att provanställningen skulle avslutas omedelbart med motiveringen att medarbetarens säkerhetsklassning dragits tillbaka.
Fackförbundet ST menar att det finns inget i medlemmens agerande som kan anses graverande mer än att hon uttryckt sympati för personer som utövat civil olydnad. Att betrakta det som en säkerhetsrisk i nivå med terrorhandlingar blir absurt med tanke på att flera riksdagspartier har skrivningar som öppnar för civil olydnad.
FN-rapportören har i en skrivelse till den svenska staten uttryckt sin oro för hur Sverige har hanterat fallet, och ställer ett antal frågor kring Energimyndighetens och civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlins agerande i ärendet. Civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin har erkänt att han var i kontakt med Energimyndighetens generaldirektör om hur den aktuella säkerhetsprövningen var utförd, för att därefter deklarera angående säkerhetsklassningen att ”sånt här inte ska få hända”.
- Civilförsvarsministerns uttalande efter att vår medlem blev uppsagd är mycket anmärkningsvärt. Det kan tolkas som ett aktivt motarbetande av miljöengagemang hos statstjänstemän, och en vilja att inskränka yttrandefriheten för statligt anställda, säger Joakim Lindqvist, förbundsjurist på Fackförbundet ST.
Regeringen har via Sveriges representation på FN i Geneve svarat att man inte kan uttala sig om de aktuella omständigheterna eftersom fallet är föremål för JK´s granskning. Ett beslut från JK väntas först nästa år. Ärendet är också föremål för granskning av Riksdagens konstitutionsutskott.
- Säkerhetsprövningen i det här ärendet är vårdslöst hanterad av Energimyndigheten, men också av regeringen i sin respons på den uppmärksamhet som ärendet har fått. Fallet har skapat en stor oro bland statligt anställda med säkerhetsklassade tjänster, om vad man får och inte får göra på sin fritid. Därför är det bra att även FN tittar på ärendet, säger Joakim Lindqvist.
Bakgrund Århuskonventionen
Århuskonventionen är en internationell konvention som garanterar medborgares tillgång till miljöinformation samt rätten att påverka beslutsprocesser inom området. Sverige ratificerade konventionen 2005.
Kontakter
Anders MaxsonPress- och opinionsansvarig
Tel:08-790 52 73Tel:070-3145273anders.maxson@st.orgOm oss
Fackförbundet ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 99 000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser.
Fackförbundet ST är Sveriges enda fackförbund som organiserar alla inom statlig verksamhet. Det ger oss en unik kunskap om hur det är att arbeta på samhällets och statens uppdrag. Vi är övertygade om att alla anställda tjänar på att vara medlemmar i samma fackförbund istället för att dela upp sig i olika yrkesförbund.
Följ Fackförbundet ST
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST
Ökad positiv attityd till distansarbete inom staten – Riksrevisionens nya rapport visar att arbetet är lika effektivt på distans12.11.2024 09:34:41 CET | Pressmeddelande
Riksrevisionens nya granskningsrapport om distansarbete på myndigheter visar att det inte påverkar arbetets effektivitet. I Fackförbundet STs nyligen släppta arbetsmiljörapport är trenden tydlig, 41 procent av de svarande ser inga som helst problem med att delvis jobba på distans. Det är en positiv ökning med 20 procent på fyra år.
Hot och våld mot anställda inom staten riskerar rättssäkert beslutsfattande21.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nästan 4 av 10 som jobbar inom statlig verksamhet svarar att hot och våld förekommer på arbetsplatsen, visar Fackförbundet STs stora arbetsmiljöundersökning. Undersökningen visar att risken för hot och våld leder till att myndighetsutövning utsätts för otillåten påverkan och ett mindre rättssäkert beslutsfattande inom staten.
Väntat avslag för Tesla11.10.2024 11:11:15 CEST | Pressmeddelande
Solna tingsrätt har idag avslagit Teslas stämning av Postnord för att de inte delar ut post till Tesla. Fackförbundet ST anser att ärendet hade en självklar utgång, men att tingrätten inte borde ha behövt hantera detta överhuvudtaget. Den blockad som ST beslutat om är en fullt laglig sympatiåtgärd i en arbetsmarkandskonflikt, och då gäller principen att staten ska förhålla sig neutral mellan parterna.
Ytterligare utvidgning av postblockaden mot Tesla9.10.2024 14:25:18 CEST | Pressmeddelande
Fackförbundet ST har fått kännedom om att sympatiåtgärderna än en gång har kringgåtts av Tesla. Därför utvidgas nu återigen Fackförbundet ST:s sympatiåtgärder vid PostNord Sverige AB, i form av blockad mot utdelning, utlämning och avhämtning av försändelser, brev, paket och pall adresserade till TM Sweden AB på de nya post- och leveransadresser inklusive c/o-adresser som TM Sweden AB har registrerade hos Transportstyrelsen. De utvidgade stridsåtgärderna träder i kraft den 18 oktober 2024 kl. 15.00.
Regeringen måste avsätta Kinberg Batra26.9.2024 16:40:22 CEST | Pressmeddelande
Efter JOs kritik är det tydligt att förtroendet för henne som landshövding och i längden för hela Länsstyrelsen är hotat. Därför behöver regeringen skyndsamt ta ett beslut om att entlediga henne som landshövding. Det menar Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum