Arenagruppen

Ny bok om politik och samhällsbygge i Norden – Homo affectus

Dela

På fredag den 11 oktober släpps boken Homo affectus – Sverige, Norden och folkhemstanken av Bengt Lindroth. Boken utforskar folkhemstanken och dess relevans i dagens svenska debatt, samtidigt som den belyser hur de nordiska länderna hanterar liknande utmaningar.

Boken Homo affectus och författaren Bengts Lindroth
Boken Homo affectus och författaren Bengts Lindroth

Håller Sverigedemokraterna på att stjäla Per Albin Hanssons folkhemstanke från Socialdemokraterna? Har den blivit bortglömd eller föråldrad? Inte alls. Den progressiva folkhemstanken har mycket att ge i dagens debatt. Genom att titta närmare på dess innebörd och historia framgår det att den är nordisk, inte bara svensk eller socialdemokratisk. Därför har vi mycket att lära av hur våra grannar tillämpar den.

Boken analyserar de känslor som polariserar svensk politik och gynnar populism och extremism. Lindroth presenterar två motmediciner för dem som tror på demokrati, jämlikhet och kulturella friheter. Han uppmanar socialdemokratin att reflektera över folkhemstanken och att lära av den egna historien.

Vidare betonas vikten av att betrakta de nordiska grannländernas samhällsbyggen som en del av samma tradition. Boken tar upp centrala ämnen som utbildnings-, kultur- och invandringspolitik, regional utjämning och säkerhet i Europa.

Bengt Lindroth, f. 1942, har arbetat på Sveriges Radio och Expressen och gett ut flera böcker. Senast Väljarnas hämnd. Om nationalism och populism i Norden (2016) och Vi som inte var med i kriget (2021).

Den 23 oktober är du välkommen på releasefest på Arenagruppen. Anmäl dig här.

För mer information, kontakta:
Helena Eitrem
Kommunikatör Arena Idé
073-6541313
helena.eitrem@arenagruppen.sewww.arenaide.se
@arenaide

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Homo affectus
Homo affectus
Ladda ned bild
Bengt Lindroth
Bengt Lindroth
foto anders lindkvist
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Arenagruppen verkar för oberoende och progressiv opinionsbildning.

I Arenagruppen ingår tankesmedjan Arena Idé, Arena skolinformation, kommunikationsbyrån Arena Opinion, webbtidningen Dagens Arena, samt bokförlagen Atlas och Premiss.

Följ Arenagruppen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arenagruppen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye