Växjö kommun

Beslut om modell för fler träd i kommunen

Dela

Samhällsbyggnadsnämnden har beslutat att Växjö kommun ska börja använda den forskningsbaserade modellen 3-30-300 som ett verktyg för att planera och analysera grönska i stadsmiljön. Modellen ska vägleda kommunens arbete med trädplantering och grönytor, så att områden med störst behov av grönska kan prioriteras i den framtida stadsutvecklingen.

Träd och grönska är en viktig del av stadsplaneringen. Vi har tittat på olika alternativ och har nu bestämt att vi ska jobba vidare med modellen 3-30-300. Det är en välutvecklad och vetenskapligt baserad strategi, och det blir spännande att se hur vi kan använda den för att göra Växjö ännu bättre, säger Otto Lindlöf (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Modellen 3-30-300 är utvecklad av den nederländske forskaren Cecil Konijnendijk och syftar till att skapa grönare och mer hållbara städer. Den bygger på att ge alla invånare tillgång till träd och grönområden, eftersom forskning visar att grönska kan förbättra både hälsan och trivseln i boendemiljöer. Modellen innehåller tre centrala riktlinjer:

  • Varje invånare ska ha tre träd inom synhåll från sin bostad eller arbetsplats.
  • 30 procent av stadsdelens yta bör täckas av trädkronor.
  • Alla invånare ska ha högst 300 meter till närmaste grönområde.

Det är positivt att vi nu har ytterligare ett verktyg för det långsiktiga arbetet med grönska och trädplantering. Detta kommer att gynna både invånarna och miljön i framtiden, säger Cheryl Jones Fur (MP), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Så ska Växjö kommun arbeta med 3-30-300

Inom Växjö kommun kommer modellen att användas som ett verktyg för att analysera och planera hur grönska ska prioriteras i olika områden. Modellen kommer att integreras i planeringsprocesserna, bland annat genom att användas som ett analysverktyg i geografiska informationssystem samt i dokument som översiktsplanen och de gemensamma planeringsförutsättningarna. Dessutom kommer den att användas för att mäta kommunens insatser vad gäller grönska, trygghet och trivsel i stadsmiljön.

Det är viktigt att vi ser arbetet med modellen 3-30-300 som en långsiktig satsning. Genom att samarbeta kring trädfrågor inom alla delar av samhällsbyggnadsprocessen finns det många vinster att göra när det gäller välfärd, folkhälsa och biologisk mångfald, säger Sofia Gustavsson, strategisk kommunekolog.

Framtida trädplantering kommer att prioriteras utifrån områden där det, enligt analyser, finns ett behov av mer grönska. Kommunens trädprogram kommer att uppdateras så att det är aktuellt och anpassat till dagens förutsättningar och arbetsmetoder.

Invånares närhet till gröna områden bidrar till en bättre livskvalitet och ett mer jämställt samhälle. Den här modellen hjälper oss att hitta platser där grönskan kanske inte är tillräcklig och att prioritera investeringar där de behövs som mest, säger Johnny Werlöv (V), ledamot i samhällsbyggnadsnämnden.

Bakgrund till beslutet

I oktober 2022 lade Miljöpartiet de Gröna fram en motion, där de föreslog att kommunen skulle utreda hur en ny Växjömodell för ökad trädplantering kan se ut, enligt modellen 3-30-300. Kommunfullmäktige godkände motionen i juni 2023, och uppdraget delegerades till samhällsbyggnadsnämnden för vidare arbete.

Efter att ha utrett olika modeller för att främja grönska i stadsmiljön har samhällsbyggnadsnämnden nu beslutat att 3-30-300 ska användas som en riktning för hur staden ska arbeta med trädplantering och grönytor framöver. Modellen anses vara den mest utvecklade och vetenskapligt underbyggda modellen för att analysera och planera kommunens arbete med grönska.

För mer information och frågor

Otto Lindlöf (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, 072-163 15 76
Sofia Gustavsson, strategisk kommunekolog, 0470-415 84

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

I Växjö kommun värnar medarbetarna om varandra och om invånarna, företagarna och besökarna. Tillsammans bygger vi alla en levnadsvänlig, hållbar plats där du kan vara dig själv. Kommunen erbjuder en mix av tätort och landsbygd, sport och kultur, puls och vila. Här finns ett spännande näringsliv och ett modernt universitet. Naturen finns alltid nära och lockar till både vila och äventyr.

Följ Växjö kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö kommun

Granskning av Växjö kommuns arbete med ungdomskriminalitet och avhopparverksamhet21.10.2024 09:03:40 CEST | Pressmeddelande

Kommunens avhopparverksamhet och övriga insatser mot ungdomskriminalitet saknar tillräcklig systematik, strategi och struktur, visar en ny granskning från kommunens revisorer. En uppföljning av en tidigare granskning av förebyggande insatser visar att liknande brister kvarstår även i den verksamheten tre år efter granskningen. Revisorerna rekommenderar beslut om organisation och arbetssätt, samt att åtgärderna utvärderas med extern hjälp för att säkerställa effekt och effektivitet i kommunens arbete mot kriminalitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye