Testkörningen visar på både vinnare och förlorare
Testkörning av den nya flödesbaserade metoden för att beräkna hur mycket el som kan överföras i elnäten har haft både vinnare och förlorare. I norra och mellersta Sverige har elpriset ökat medan det i södra Sverige har minskat.
I slutet av denna månad införs den nya metoden i Sverige och i våra nordiska grannländer. Syftet är att använda ledningarna effektivare och testkörningar visar att överföringskapaciteten från norr till söder kan ökas med tio procent.
Sedan slutet av 2022 har Svenska kraftnät testkört den nya metoden för att bland annat undersöka effekten på elpriset. Resultaten visar att sett till en längre period, september 2023–september 2024, blev elpriset 6 procent högre i de två nordliga elområdena, 9 procent högre i det mellersta elområdet och 10 procent lägre i det södra elområdet. (Se bild)
Förväntat resultat
Enligt Erik Ek, strategisk driftchef, är resultatet förväntat.
− Med den nya metoden kan vi använda elnätet mer effektivt och tillåta att mer el transporteras i våra ledningar. Det gör att elpriserna jämnas ut mellan elområden. De relativt låga elpriserna i norra Sverige stiger en aning och det högre i södra elområdet sjunker.
Men under en kortare period än ett år gäller inte detta samband. Testkörningen under den senaste vintern, oktober 2023–mars 2024, fick alla elområden i Sverige högre elpriser med mellan 4-6 procent.
− Det beror på att Sverige hade ett påtagligt lägre elpris än omkringliggande länder och med större förmåga att överföra el i nätet når elen i större utsträckning områden som har högre elpris, säger Erik Ek.
Påverkar en mindre del av elnotan
För hushållen utgör kostnaden för elhandel – det genomsnittliga elpriset – cirka en fjärdedel av den totala kostnaden för elförbrukningen. (Se bild) Knappt hälften består av skatter, moms och avgifter. Och det som är kvar, drygt en fjärdedel, är elnätskostnad. Det innebär att en förändring av elpriset med den nya flödesbaserade metoden påverkar endast elhandelsdelen. Så om elpriset blir 10 procent högre eller lägre med den nya metoden innebär det att effekten på den totala elkostnaden för hushållet blir cirka 2,5 procent.
Kan hushåll och företag räkna med att resultaten från testkörningar står sig när metoden införs skarpt om några veckor?
− Nej, vi får se resultaten mer som indikationer på hur det kan bli. Eftersom det är en helt ny metod vet vi inte hur det exakt påverkar handeln med el.
Hur elpriset utvecklas på sikt beror på en rad faktorer där den flödesbaserade metoden bara är en. Utan någon inbördes ordning nämner Erik Ek bland annat hur välfyllda vattenkraftens magasin är, om det är kallt eller varmt, hur mycket det blåser och hur mycket kärnkraft är tillgänglig – både i Sverige och i våra grannländer.
Bakgrund: Varför ny metod?
Införandet är en förutsättning för energiomställningen och skapandet av ett mer flexibelt och dynamiskt europeiskt elsystem.
Metoden är anpassad för att hantera den gröna omställningen, där en ökad andel förnybar energi, som vind- och solkraft, ansluts till elsystemet. Då behövs en metod som möjliggör en mer flexibel användning av nätet som kan utnyttja att förnybara energikällors produktion är väderberoende och att behovet därmed för elöverföring mellan landsändar och grannländer ökar.
En annan fördel är att metoden ökar överföringskapaciteten i det befintliga elsystemet. Med tanke på att Svenska kraftnät står inför historiskt stora investeringar i stamnätet – över 200 miljarder de kommande tio åren – motsvarar effekten av den nya metoden investeringar på 40-50 miljarder i stamnätet för att nå samma 10-procentiga kapacitetsökning.
Enligt uppskattningar skulle det ta minst tio år att bygga ut för att nå samma ökning av överföringskapaciteten som den nya metoden åstadkommer omedelbart. Dessutom behöver inte ny mark tas i anspråk för utbyggnad av stamnätet.
Bilder
Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk med uppgift att förvalta Sveriges stamnät för el, som omfattar cirka 16 000 kilometer ledningar för 400 kV och 220 kV med stationer och utlandsförbindelser. Svenska kraftnät ser till att det alltid är balans mellan förbrukning och produktion i Sverige och affärsverket är även ansvarig myndighet för den svenska elberedskapen och stärker landets elförsörjning för att klara kritiska situationer.
Svenska kraftnät har flera olika verksamhetsområden. Centralt är att underhålla och utveckla det svenska transmissionsnätet för el. På transmissionsnätets kraftledningar transporteras el från vind-, vatten- och kärnkraftverk till regionala och lokala nät som för elen vidare till elanvändarna via lokalnäten.
Svenska kraftnät bildades 1992. Verksamheten finansieras framför allt genom de avgifter som regionnät och stora elproducenter betalar för att nyttja stamnätet. Regeringen har fastställt en instruktion och regleringsbrev och riksdagen anger ramarna för investerings- och finansieringsverksamheten. Svenska kraftnät har drygt 1340 anställda.
Mer information finns på www.svk.se.
Följ Svenska kraftnät
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kraftnät
Nu inleds samråd för den nya kraftledningen13.11.2024 10:25:14 CET | Pressmeddelande
Mellan den 11 november och 20 december bjuder Svenska kraftnät in till samråd och öppet hus gällande förnyelse av kraftledningen mellan Ramsele och Kilforsen i Sollefteå kommun.
Nu inleds samråd för de nya kraftledningarna13.11.2024 09:43:50 CET | Pressmeddelande
Mellan den 11 november och 20 december bjuder Svenska kraftnät in till samråd och öppet hus gällande nya kraftledningar mellan Krångede och Stadsforsen, samt mellan Krångede och Gammelänge, i Ragunda kommun.
Förhandsbesked om el till gröna industriprojekt i Sundsvall/Timrå29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenska kraftnät lämnar positivt förhandsbesked om utökad kapacitet till omfattande gröna industrietableringar i Sundsvall och Timrå. I ett första skede handlar det om en ökning från dagens 385 MW till 625 MW, och på längre sikt upp till totalt 1500 MW.
Miljardsatsning på Malmöregionens elnät ger effekt22.10.2024 08:39:20 CEST | Pressmeddelande
I söndags slog Svenska kraftnät på strömbrytaren för den nya kraftledningen mellan Söderåsen och Barsebäck. Det innebär samtidigt att de tre stamnätsledningar som försörjer Malmöregionen med el nu förnyats. – De här satsningarna möjliggör nya anslutningar som ungefär motsvarar Malmös effektbehov en kall vinterdag, säger Alexandra Ringdahl projektledare på Svenska kraftnät.
Svenska kraftnät sjösätter en långsiktig nätutvecklingsplan för södra Sverige2.10.2024 13:32:22 CEST | Pressmeddelande
Svenska kraftnäts styrelse har fattat en strategisk inriktning om att utveckla stamnätet i södra Sverige. Konkret består inriktningen av tre åtgärdspaket, som tillsammans säkerställer det långsiktiga elbehovet och möjliggör anslutning av ny elproduktion.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum