Åtgärdsförslag: Så ska Sverige ta en ledande roll i Europas försörjning av metaller och mineral
Säker tillgång på metaller och mineral är avgörande för att klara omställningen till ett fossilfritt och konkurrenskraftigt samhälle. Efterfrågan på dessa resurser kommer att öka kraftigt när fossila bränslen fasas ut och ny teknik implementeras. För att möta denna utmaning presenterar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, i en ny rapport, en rad konkreta förslag till regeringen som kan ligga till grund för en ny svensk mineralstrategi.
– Det är mycket viktigt att Sverige snabbt accelererar Europas arbete med att bli mer självförsörjande när det gäller metaller och mineral. Europa är idag alldeles för beroende av ett fåtal bolag och länder utanför EU som kontroller mineraltillgångar och värdekedjor, säger Elisabeth Nilsson, styrgruppens ordförande och IVA-ledamot.
Förslag och rekommendationer
För att Sverige och Europa ska kunna säkra tillgången på metaller och mineral krävs en rad åtgärder. Den svenska regeringen påbörjade i mars 2024 arbetet med att ta fram en ny, svensk mineralstrategi. IVA vill med denna rapport ge konkreta förslag som kan ligga till grund för en ny mineralstrategi. I rapporten föreslås bland annat:
- Skapa ett EU-gemensamt expertorgan för uppföljning av Critical Raw Materials Act (CRMA) med placering i Sverige.
- Sverige bör ta en aktiv roll i EU:s strategiska internationella samarbeten för att säkra värdekedjorna och bli mindre beroende av enskilda länder och bolag.
- Säkerställ att investeringar i gruvor inkluderas i EU:s gröna taxonomi.
- Inrätta ett nationellt kunskapscenter i Sverige för att tillhandahålla kompetens genom hela värdekedjan från utvinning till förädling och återvinning av metaller och mineral.
- Sverige bör utnyttja sina geologiska förutsättningar och tekniska kunnande för att bryta och utvinna fler kritiska metaller och mineral.
- Stimulera tillgång och efterfrågan på återvunnet material och anpassa regelverk så att återvinning och återanvändning ökar.
- Gör det mer attraktivt för utländska bolag att prospektera i Sverige.
- Öka den ekonomiska ersättningen till kommuner som påverkas av utvinning av metaller och mineral eller andra industriella investeringar.
- Ge tydligare riktlinjer för hur nationella prioriteringar ska tillämpas i miljöprövningar och kommunernas beslut om markanvändning.
- Satsa på kunskap, forskning och innovation för de nya processer som krävs utvinning av kritiska metaller där Sverige idag behöver mer kompetens.
– Genom att implementera dessa förslag så har Sverige och Europa möjlighet att säkerställa en hållbar och stabil tillgång på de metaller och mineral som är nödvändiga för att klara omställningen till ett fossilfritt samhälle, säger Elisabeth Nilsson.
Ladda ner rapporten
Missa inte IVAs seminarium den 14 oktober kl. 15.00 då rapporten diskuteras av ledande experter på området - seminariet sänds även digitalt och går att titta på i efterhand. Läs mer och anmäl dig här
Nyckelord
Kontakter
Per AnderssonPressansvarigKungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Tel:072-071 39 73per.andersson@iva.seBilder
Dokument
Om oss
I över 100 år har Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) varit en mötesplats för Sveriges framtid. IVA samlar kompetens och erfarenhet från cirka 1 300 invalda akademiledamöter och 250 företag. Vi bygger broar mellan näringsliv, offentlig verksamhet, akademi och politik. IVA driver på vetenskaplig grund en saklig debatt inom flera samhällsviktiga områden.
IVA är ett lättillgängligt expertorgan fristående från enskilda intressen, ideologier och partipolitik. Vi tror på och verkar för människans förmåga att bidra positivt till samhället genom teknisk och ekonomisk vetenskap.
Följ Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Suzanne Håkansson och Gustav Borgefalk nya styrelsemedlemmar i IVAs Näringslivsråd13.11.2024 14:57:06 CET | Pressmeddelande
IVA förstärker Näringslivsrådet med 23 nya medlemsföretag och två nya styrelsemedlemmar: Suzanne Håkansson, Senior Director Corporate Affairs för AstraZeneca AB och Gustav Borgefalk, Program and Studio Manager, Skansen Technologies.
IVAs 100-lista lyfter lovande forskningsprojekt12.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Ett enkelt hårtest för att tidigt upptäcka cancer, nyttig ersättare till socker och ett snabbtest för tuberkulos. Detta är några av de forskningsprojekt som är utvalda till årets 100-lista med fokus på innovation genom tvärvetenskap, som tas fram av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Alla forskningsprojekt bedöms ha stor potential att komma till nytta i samhället.
Victoria Dyring tilldelas John och Margaretha Aspegrens stipendium22.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) tilldelar vetenskapsjournalisten Victoria Dyring ”John och Margaretha Aspegrens stipendium” på 100 000 kr. Victoria Dyring får stipendiet för sitt pedagogiska arbete i medier, där hon gör vetenskap och teknik mer tillgängligt och intressant för allmänheten.
Pressinbjudan: En kväll till ingenjörskonstens ära10.10.2024 08:00:00 CEST | Pressinbjudan
Medier är välkomna att närvara vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens 105:e Högtidssammankomst den 25 oktober 2024. Under kvällen utdelas IVAs guldmedaljer till Gerteric Lindquist, Bo Normark och Xiaodong Zou av IVAs preses Marcus Wallenberg. Senare på Högtidssammankomsten sammanfattar IVAs vd Sylvia Schwaag Serger de viktigaste framstegen inom forskning och teknik från det gångna året.
Embedl prisas för banbrytande AI-teknik9.10.2024 16:47:11 CEST | Pressmeddelande
Embedl vinner Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) företagstävling Smart industri 2024. Företaget som är baserat i Göteborg utvecklar innovativa mjukvaruverktyg och teknologier som optimerar maskininlärningsmodeller, med särskilt fokus på att göra AI-modeller mer effektiva och energisnåla.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum