Klimattrappa vässar kraven för nyproduktion
Stockholmshem stärker sitt miljö- och klimatarbete genom att införa en klimattrappa. Det är ytterligare ett led i arbetet med att halvera bolagets klimatavtryck.

För att nå Stockholms stads klimatmål 2030 ska Stockholmshem halvera sitt klimatavtryck i alla nyproduktionsprojekt. Som ett steg i det arbetet klimatberäknar bolaget alla projekt sedan 2019. Nu implementerar Stockholmshem dessutom en klimattrappa, ett verktyg för att jobba mer strukturerat för att minska klimatavtrycket.
– Klimattrappan ger oss framförhållning och tydlighet i våra projekt. Den blir ett bra stöd för att minska klimatavtrycket i våra projekt och gör det möjligt att ligga steget före inför framtida skärpta krav, säger Cecilia Wallin-Fryxell, chef för stadsutveckling.
Med klimattrappan får respektive nybyggnadsprojekt ett målgränsvärde för koldioxidutsläpp, baserat på året då projektet får bygglov.
– För att klara gränsvärdet behöver varje projekt minska utsläppen genom olika åtgärder, exempelvis stomoptimering och medvetna material- och leverantörsval, säger Karvel Andersen som är klimatspecialist på Stockholmshem.
I juli 2025 träder Boverkets nya klimatdeklaration i kraft som sträcker sig till 2030.
– Vår klimattrappa tar avstamp i Boverkets gränsvärde för 2025 för att sedan blir ännu vassare år för år. Ambitionen är att ligga bra till i branschen oavsett vilket gränsvärde som fastställs för 2030, förklarar Karvel Andersen.
Stockholms stads nya miljöprogram beslutades i kommunfullmäktige den 23 september i år. Ett av delmålen är att halvera klimatbelastningen för nybyggnation (scope 3) till 2030, jämfört med basåret 2019.
Fakta: Stockholmshems klimattrappa
- Klimattrappan är ett stöd för Stockholmshem att stegvis minska klimatavtrycket och därmed försöka ligga i fas med förmodade framtida nationella och regionala klimatkrav.
- Klimattrappan anger målgränsvärden för åren 2025-2030 och gäller för all nyproduktion på Stockholmshem.
- Boverkets gränsvärde för flerfamiljshus som gäller från den 1 juli 2025 förväntas bli 365 kg CO2/m2 BTA, konservativt räknat (292 kg CO2/m2 BTA typiskt räknat).
Nyckelord
Kontakter
Åsa StenmarkKommunikationschef
Tel:08-508 39 119asa.stenmark@stockholmshem.seBilder



Om Stockholmshem
Stockholmshem jobbar med något så viktigt som människors hem. I snart 100 år har vi varit med och utvecklat Stockholm genom att bygga och förvalta bostäder för alla stockholmare, och lokaler där verksamheter kan utvecklas. Som allmännyttigt bolag har vi ett ansvar som sträcker sig långt utanför tak och väggar. Våra bostadsområden ska vara både socialt och ekologiskt hållbara – att utveckla trygga och bra boendemiljöer är en viktig del av vårt arbete. Hos oss bor närmare 60 000 hyresgäster vilket gör oss till ett av landets största bostadsföretag. Stockholmshem ägs av Stockholms stad.
Följ Stockholmshem
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholmshem
Ny chef för kommersiella lokaler på Stockholmshem4.2.2025 12:46:26 CET | Pressmeddelande
Stockholmshem har rekryterat Marcus Bergman som chef för kommersiella lokaler. Marcus kommer närmast från Förvaltaren i Sundbyberg, där han haft rollen som uthyrningschef.
Patrik Karimi ny säkerhetsstrateg på Stockholmshem27.1.2025 08:42:13 CET | Pressmeddelande
Stockholmshem har rekryterat Patrik Karimi i rollen som säkerhetsstrateg, där han kommer att fokusera främst på frågor som personalsäkerhet, civil beredskap och kris.
Bostadsfusk i fokus: 287 lägenheter tillbaka till bostadskön21.1.2025 08:34:24 CET | Pressmeddelande
Stockholmshem intensifierar kampen mot bostadsfuskare, otillåten andrahandsuthyrning och ockerhyror. Det har resulterat i att bolaget under 2024 kunde friställa fler lägenheter än någonsin till de som står i bostadskön.
Stockholmshem går över till klimatförbättrad betong14.1.2025 10:30:16 CET | Pressmeddelande
Nu ökar Stockholmshem takten i sitt klimatarbete och använder enbart klimatförbättrad betong i all nybyggnation. Det innebär en sänkt klimatpåverkan med cirka tio procent i varje projekt, och är ytterligare ett steg i bolagets mål att halvera sitt klimatavtryck.
Sju år med Rättvist byggande – fusket har minskat3.12.2024 08:28:55 CET | Pressmeddelande
2017 tog Stockholmshem initiativ till arbetsmodellen Rättvist byggande för att motverka kriminalitet och osund konkurrens inom byggbranschen. Sju år senare är resultaten tydliga: fusket har minskat och oseriösa aktörer stängs ute. Modellen har blivit en framgång och inspirerat till rikstäckande samverkan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum