Djurens Rätt

Ny kartläggning avslöjar allvarligt lidande på kycklingslakterierna – 80 % brister

Dela

Djurens Rätt har för tredje året i rad kartlagt upptäckta djurskyddsbrister hos de fyra största kycklingslakterierna i Sverige. Kartläggningen visar att turbokycklingar över hela landet utsätts för systematiska missförhållanden. 80 % av kontrollrapporterna har visat på brister, så som allvarliga frätskador och kycklingar som har klämts ihjäl. Djurens Rätt är starkt kritiska till det fortsatta lidandet och bedömer att en systemförändring krävs.

Totalt har minst 125 000 kycklingar utsatts för lidande som klassificeras som brottsligt innan de dog.
Totalt har minst 125 000 kycklingar utsatts för lidande som klassificeras som brottsligt innan de dog. Bild: Shutterstock/Djurens Rätt

Genom att begära ut kontrollrapporter från Livsmedelsverket och länsstyrelserna, i de fyra län där de största kycklingfabrikerna finns, har Djurens Rätt kartlagt de brister som fanns under 2023. Kartläggningen visar att 80 % av kontrollrapporterna innehåller allvarliga djurskyddsbrister, och att kycklingfabrikerna i Sverige har orsakat ett omfattande lidande genom bland annat klämda vingar och huvuden, hög dödlighet i transporter och frätskador från avföring. Det är samma typ av brister som 2021 och 2022, då Djurens Rätt gjorde liknande kartläggningar, men det finns ett stort mörkertal eftersom mycket har sekretessbelagts. Totalt har minst 125 000 kycklingar utsatts för brottsligt lidande innan de dog.  

– Det är skandalöst att kycklingfabrikerna får fortsätta sin verksamhet med så här stora brister i djurskyddet år efter år. Det är ett systematiskt djurplågeri som måste få ett slut. Det viktigaste du kan göra för att säga nej till det här lidandet är att välja bort kycklingen från tallriken och välja vego istället, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt. 

Levande kycklingar i soporna  

Den vanligaste djurskyddsbristen för kycklingar under det föregående året var att kycklingar som var skadade eller sjuka transporterats, eller att de for illa under transporten, bland annat genom klämda vingar och huvuden. Precis som tidigare år har även kontrollmyndigheterna hittat brister på slakterierna. Flera kontrollrapporter rör avlivning och avblodning, och vid minst tre tillfällen på två slakterier har kycklingar hittats utan att vara korrekt avblodade. Det innebär att de kan ha skållats levande. På två slakterier har också levande kycklingar hittats i sopor bland döda kycklingar. 

– Att Djurens Rätts kartläggning visar på liknande djurskyddsbrister tre år i rad är fruktansvärt. Kycklingar kan lida och påverkas extremt negativt av att transporteras när de är skadade eller av att vara utan foder för länge. Kartläggningen visar att de största kycklingfabrikerna aldrig kan följa djurskyddslagen som det är tänkt att de ska göra, säger Anna Harenius, sakkunnig hos Djurens Rätt.  

Brister uppdelat per kycklingfabrik 2023 

Läs mer om årets kartläggning av de fyra största kycklingslakterierna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Totalt har minst 125 000 kycklingar utsatts för lidande som klassificeras som brottsligt innan de dog.
Totalt har minst 125 000 kycklingar utsatts för lidande som klassificeras som brottsligt innan de dog.
Shutterstock/Djurens Rätt
Ladda ned bild

Länkar

Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med 50 000 medlemmar i Sverige.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye