Nolltollerans mot sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier på arbetsplatsen är ett fortsatt problem. Andelen som har utsatts för sexuella trakasserier de senaste tolv månaderna är 14 procent, enligt Trakasseribarometern 2024 som presenteras idag. ”Det måste finnas en nolltolerans mot trakasserier. Det är ett etiskt förhållningssätt och helt i linje med Industriarbetsgivarnas Nollvision”, säger Karin Bennbom, arbetsmiljöexpert på Industriarbetsgivarna.

Undersökningsföretaget Verian har för fjärde gången låtit genomföra Trakasseribarometern. Syftet är att sprida kunskap om förekomsten av trakasserier på arbetsplatserna. Insikterna utgör ett konstruktivt underlag som ligger till grund för förändring i dessa frågor. För första gången har Verian också gjort en särskild rapport om sexuella trakasserier i basindustrins branscher.
Andelen som utsatts för sexuella trakasserier i arbetet de senaste tolv månaderna är 14 procent. Nivån är densamma sedan 2018, undantaget pandemin. Detta gäller såväl basindustrins branscher som övriga arbetsmarknaden.
– Trakasseribarometern visar att vi måste fortsätta förbättra arbetsmiljön och skapa en inkluderande kultur. Det är viktigt att vi alla arbetar tillsammans för att göra arbetsplatserna tryggare, säger Karin Bennbom.
En majoritet känner stort förtroende för att den närmaste chefen skulle hantera trakasserier på ett bra sätt. Förtroendet är oförändrat sedan senaste undersökningen. Men en utmaning kvarstår – många utsatta berättar inte. Bara hälften berättar för någon att de utsatts för sexuella trakasserier. Bland dem som utsatts för sexuella trakasserier och berättat för sin chef, arbetsledare eller hr om vad som hänt, upplever bara varannan att arbetsgivaren vidtagit åtgärder efteråt.
– Det är viktigt att ledningen tydligt tar avstånd från trakasserier, diskriminering och kränkande behandling. Alla på en arbetsplats, både chefer och medarbetare, behöver förutsättningar för att ta sitt ansvar när det gäller dessa viktiga frågor, säger Karin Bennbom.
Enligt Trakasseribarometern, är åskådarna många och tystnadskulturen utbredd. 1 av 10 känner till en utsatt kollega. Hälften berättar inte för någon att de utsatts för trakasserier. Det gäller såväl hela arbetsmarknaden som basindustrins branscher.
Trakasseribarometern visar att 95 procent av cheferna bedömer att trakasserier i liten utsträckning är ett problem på arbetsplatsen.
– Finns en tystnadskultur på arbetsplatsen bidrar det förstås till att cheferna inte känner till hela omfattningen, säger Karin Bennbom och fortsätter, tystnadskulturen måste brytas. Om varken åskådare eller utsatta berättar blir tystnaden ett gömställe för förövaren.
– I resultaten finns delar som kan användas i diskussioner på våra arbetsplatser. Att prata om och hantera dessa delar av arbetsmiljön i det förebyggande systematiska arbetet, är avgörande för att skydda medarbetarna, fortsätter Karin Bennbom.
– Medarbetarna är företagens främsta tillgång. Företagen blir mer effektiva och produktiva med friska medarbetare, avslutar Karin Bennbom.
Ladda ner Trakasseribarometern 2024, basindustrins branscher här
Ladda ner Trakasseribarometern 2024 här
Presskontakt: Ebba Fredin, Industriarbetsgivarna 0730-447120 ebba.fredin@industriarbetsgivarna.se
Om undersökningen
Trakasseribarometern syftar till att med gemensamma resurser samla, skapa och sprida kunskap om förekomsten av trakasserier. Den är ett samarbete mellan arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna och fackförbunden Handels, IF Metall, Kommunal, LO, Unionen samt forskarna Fredrik Bondestam, Göteborgs universitet, och Susanna Toivanen, Mälardalens universitet, och Verian (tidigare KantarSifo). Rapporten bygger på 6 943 onlinesvar från yrkesaktiva mellan 18 och 65 år, mellan den 26 april och 20 maj 2024. Resultatet är representativt för den yrkesverksamma befolkningen i Sverige.
Verian har utifrån Trakasseribarometern gjort en fördjupning för Industriarbetsgivarna om basindustrin. Fördjupningen om basindustrins branscher bygger på 272 intervjuer. I rapporten visas generella mönster för anställda inom basindustrins branscher, jämfört med den yrkesverksamma allmänheten i stort.
Kontakter
Ebba FredinPresschef
Tel:0730-447120ebba.fredin@industriarbetsgivarna.seMarina LähteenmaaKommunikationschef
Tel:072-247 50 33marina.lahteenmaa@industriarbetsgivarna.seBilder
Om oss
Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder drygt 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.
Följ Industriarbetsgivarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna
Industriarbetsgivarna har träffat avtal med Pappers1.4.2025 19:00:00 CEST | Pressmeddelande
I dag har Industriarbetsgivarna träffat avtal med Pappers för massa- och pappersindustrin. ”Det avtal vi har träffat för massa- och pappersindustrin följer det märke som industrins parter träffat och som är normerande för hela arbetsmarknaden”, konstaterar Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf.
Industrins märke satt – nytt avtal tecknat1.4.2025 01:51:48 CEST | Pressmeddelande
Parterna inom industrin har enats om ett nytt avtal som sätter märket – ett kostnadstak – för löneökningarna på den svenska arbetsmarknaden. Det nya avtalet sträcker sig över två år och har ett avtalsvärde på 6,4 procent.
Industriarbetsgivarna: ”Lönebudet på kritisk nivå”21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Industriarbetsgivarna har idag accepterat det lönebud som de opartiska ordförandena (OpO) har presenterat. Förslaget omfattar en löneökning på 7,7 procent på 36 månader. ”Budet är högt och det tangerar vad som är förenligt med en bibehållen internationell konkurrenskraft. Men vi noterar att det anger en tydlig inriktning mot en lägre löneökningstakt jämfört med dagens nivå och därför har vi valt att säga ja”, säger Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf.
Industriarbetsgivarna säger ja till skiss på treårigt avtal, men betonar osäkert omvärldsläge10.3.2025 15:00:06 CET | Pressmeddelande
Industriarbetsgivarna säger i dag ja till de opartiska ordförandenas skiss, som innehåller en inriktning på en avtalsperiod om tre år. ”Ett längre avtal är en lösning som kan ge basindustrin den stabilitet den behöver, men då behöver avtalsinnehållet i övrigt stärka svensk industris konkurrenskraft”, säger Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.
Linda Bjurholt från LKAB blir Årets Fe 20256.3.2025 16:58:42 CET | Pressmeddelande
Linda Bjurholt, områdeschef Logistik på LKAB tilldelas utmärkelsen Årets Fe 2025. Utmärkelsen går till en kvinna inom gruv- och stålindustrin som gjort särskilda insatser i eller för industrin under sin karriär.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum