Handelsanställdas förbund

Sexuella trakasserier inom handeln stort problem

Dela

Var femte anställd inom handeln har utsatts för sexuella trakasserier det senaste året. Precis som för hela den yrkesarbetande befolkningen är det unga, visstidsanställda och kvinnor som tillhör de mest utsatta. Det visar trakasseribarometern 2024. Trots MeToo-rörelsens genomslag är sexuella trakasserier fortsatt ett stort problem, och ansvaret vilar tungt på arbetsgivarna. Nu kräver fackförbundet Handels fler insatser för att skydda de anställda.  

Linda Palmetzhofer, förbundsordförande, Handelsanställdas förbund
Linda Palmetzhofer, förbundsordförande, Handelsanställdas förbund Camilla Svensk

Anställda i handeln är mer utsatta för sexuella trakasserier än genomsnittet i undersökningen. Var femte anställd (20 procent) inom handeln har utsatts det senaste året jämfört med 14 procent totalt. Precis som för hela den yrkesarbetande befolkningen är det unga, visstidsanställda och kvinnor som tillhör de mest utsatta. Undersökningen visar också att förövaren lika ofta är en kund som en kollega, och visstidsanställda löper ännu större risk att drabbas. Dessa faktorer gör det tydligt att omfattande åtgärder krävs för att säkerställa en tryggare arbetsmiljö inom handeln.  

"Ingen ska vara otrygg på sitt jobb. Handeln präglas av ensamarbete och osäkra visstids- och deltidsanställningar. Det ökar utsattheten för trakasserier. Arbetsgivarna måste begränsa de otrygga anställningarna och börja ta sitt ansvar för att förebygga trakasserier på allvar", säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handels.  

Arbetsgivare har ansvar för arbetsmiljön och måste regelbundet riskinventera och identifiera potentiella problem kopplat till trakasserier på arbetsplatsen. Arbetsgivare måste också ha tydliga rutiner så den som blir utsatt vet hur det ska anmälas.  

Undersökningen visar på en djupt rotad tystnadskultur inom handeln, där många inte vågar eller vet hur de ska anmäla sexuella trakasserier. 51% av de utsatta har inte berättat om trakasserierna.  

"Handels har många skyddsombud på arbetsplatserna som kan kräva att arbetsgivare agerar. Om du utsätts eller ser och hör någon utsättas: Berätta om det. Det är aldrig ditt fel", säger Linda Palmetzhofer.  

Om undersökningen  
Trakasseribarometern syftar till att med gemensamma resurser samla, skapa och sprida kunskap om förekomsten av trakasserier. Den är ett samarbete mellan Industriarbetsgivarna, Handels, IF Metall, Kommunal, LO, Unionen samt forskarna Fredrik Bondestam, Göteborgs universitet, och Susanna Toivanen, Mälardalens universitet, och Verian (tidigare Sifo). Rapporten bygger på 6 943 onlinesvar från yrkesaktiva mellan 18 och 65 år, mellan den 26 april och 20 maj 2024. Resultatet är representativt för den yrkesverksamma befolkningen i Sverige. Handels målgrupp i undersökningen består av 357 personer. Resultatet har vägts i efterhand på kön, ålder och region för att spegla allmänheten i Sverige.  

Kontakter

Dokument

Om oss

Handels är Sveriges tredje största LO-förbund. Idag är vi drygt 152 000 medlemmar, varav cirka 25 000 är pensionärer. Omkring 70 procent av Handels medlemmar är kvinnor.

Förbundet bildades 1906 men är på många sätt ett ungt förbund. Nästan en tredjedel av våra medlemmar är under 30 år och nära hälften är under 35.

Vi finns på cirka 25 000 arbetsplatser och representerar en rad olika yrken och branscher. Majoriteten av våra medlemmar jobbar inom detaljhandeln. Andra medlemsgrupper är till exempel florister, frisörer, lagerarbetare, optiker, urmakare, tjänstemän, kontorsanställda och elever inom yrkesinriktad utbildning.

Följ Handelsanställdas förbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Handelsanställdas förbund

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye