SVA lanserar appen Trikintest på Elmia Lantbruk
SVA lanserar en app där vildsvinsjägare kan beställa trikinanalyser, Trikintest. Med appen slipper jägare fylla i pappersremisser och användaruppgifter är redan ifyllt. Provtagningsmaterial och kuvert kan också beställas enkelt i förväg.

SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, digitaliserar kontinuerligt olika delar av verksamheten och nu är det framförallt vildsvinsjägarna som får det enklare.
– Appen Trikintest gör livet enklare för jägare och ger effektiv hantering på SVA. Det blir minde papper som används och vi ser fram emot att slippa tolka handstilar. Vi hoppas att appen gör att mer vildsvinskött hamnar på svenska tallrikar när ett tråkigt moment förenklas. För jägare som skjuter många vildsvin blir det mycket lättare att hålla koll på vilket test som är svar på vilken gris. Det har varit en trevlig utmaning att tillsammans med jägare göra en app som verkligen förenklar, säger Charlotta Fasth, laboratorieveterinär på SVA.
Under Elmia Lantbruk i Jönköping 16–18 oktober är SVA:s personal på plats och kan visa hur appen fungerar.
– Att jägare testar vildsvinskött för trikiner är en självklarhet. Även om det bara är några få vildsvin om året som är positiva vill alla känna att det är säkert att äta köttet. Med appen Trikintest blir det lätt för jägare att göra det som är rätt, att testa, säger Eva Osterman Lind, parasitolog och laboratorieveterinär på SVA.
Appen Trikintest laddas ned från SVA:s webbsida
Appen Trikintest är en så kallad PWA som installeras på telefonen via SVA:s webbsida trikintest.sva.se, inte från appstore eller playbutiken. Appen hamnar som en ikon på telefonen och det går att ställa in notifieringar som berättar när provet har ankommit till SVA och när resultatet är klart.
Ett konto skapas i appen med e-postadress, lösenord och användaruppgifter. Därefter är det enkelt att beställa både provmaterial och analyser. Det går beställa trikinanalyser för flera grisar vid samma tillfälle om det anges vilket provmaterial det är och om det är färskt eller fryst. Appen Trikintest är i första hand riktad mot privatpersoner som kan utnyttja att analyser är subventionerade, analysen är då helt kostnadsfri. Appen kan användas för vildsvin, björn, tamgris och häst.
SVA har gjort filmen Säkert kött för jägare som vill veta mer om trikintestning, den finns på SVA:s webbsida om trikiner.
För information om appen, kontakta Charlotta Fasth.
För information om trikiner och diagnostik, kontakta Eva Osterman Lind
Nyckelord
Kontakter
Charlotta Fasth
Tel:+4618674261charlotta.fasth@sva.seEva Osterman LindLaboratorieveterinär
Tel:018-67 40 37eva.osterman-lind@sva.seBilder



Länkar
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se - http://www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Säsongens första fall av fågelinfluensa konstaterat – högriskområden införs27.2.2025 15:29:00 CET | Pressmeddelande
Fågelinfluensasäsongen har hitintills varit lugn och det var nästan ett år sedan det senast påvisades högpatogen fågelinfluensa på vilda eller tama fåglar i Sverige. Men nu har fågelinfluensa konstaterats på en anläggning med hägnade fasaner i Skåne och på en svan som hittats död i Stockholm. Samtidigt rapporteras internationellt om ökat antal fall i vårt närområde och vi har också rapporter om fler misstänkta fall på vilda fåglar.
Sverige får nationellt laboratorium för växtskadegörare23.1.2025 06:55:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen ger SVA uppdraget att starta ett nationellt referenslaboratorium för diagnosticering av växtskadegörare. Att Sverige får ett eget referenslaboratorium kommer bidra till en snabbare diagnosticering och bekämpning av växtskadegörare.
Parasiten fårstyng påvisad för första gången sedan 1800-talet22.1.2025 08:55:24 CET | Pressmeddelande
Larver av fårstyng, Oestrus ovis, har hittats i får på Gotland när en tacka med centralnervösa symtom avlivades och obducerades. I bihålorna påvisades cirka 2 cm stora larver som artbestämdes morfologiskt och molekylärt.
Lammen ska inte tystna – forskningsprojekt om anaplasmabakterier startar19.12.2024 06:50:00 CET | Pressmeddelande
Anaplasmos är en sjukdom som orsakar stort lidande hos framförallt lamm. Fårägare drabbas även ekonomiskt; om lammen dör uppstår avsevärda produktionsförluster. Projektet När lammen tystnar tilldelas 3 miljoner kronor för forskning om sjukdomen.
Vinter – men fortsätt rapportera fästingar17.12.2024 06:50:00 CET | Pressmeddelande
Fästingfynd görs numera över hela året och vintersäsongen är extra intressant för forskningen. I södra och mellersta Sverige kan det lilla spindeldjuret fortfarande hittas, oftast på din hund eller katt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum