Urpremiär för Gustavia - nyskriven balett om Sveriges okände prins
Berättelsen om Gustav Badin Couschi, i koreografi av Pär Isberg samt manus och regi av Amir Chamdin och med franske gästsolisten Guillaume Diop i huvudrollen. Gustavia skildrar den för många svenskar okända berättelsen om två pojkar som växer upp samtidigt vid det svenska hovet; den blivande kung Gustav III och hans adoptivbror Gustav Badin Couschi. Den ene född prins, den andre adopterad in i kungafamiljen. Gustavia har premiär på Kungliga Operan på fredag, 18 oktober kl 19.00.

»Jag förstod att det fanns en oberättad historia här, eftersom jag aldrig hört talas om honom. När jag sedan insåg att han inte bara levde på slottet utan också var adopterad in i den kungliga familjen och dessutom under en period en uppburen stjärna på den svenska balettscenen insåg jag hur viktig den här historien är att berätta«, säger regissör och manusförfattare Amir Chamdin.
Baletten Gustavia skildrar Gustav Badin Couschis liv inom det svenska hovet och som dansare i slutet av 1700-talet, vid tiden när Kungliga Operan och Kungliga Baletten grundades. Det är en skildring av utanförskap, broderskap och rivalitet, men också en berättelse om kärlek mot alla odds, mellan Gustav Badin och prinsessan Sofia Albertina. Den hemliga relationen dem emellan är en bärande del både av berättelsen och av koreografin, signerad Pär Isberg.
»Jag kunde börja jobba med en mindre pilotgrupp ur Kungliga Baletten redan i februari. Det sparar mycket tid att arbeta i intimare smågrupper innan hela balettens två olika lag ska lära sig koreografin. Ibland snor jag gamla idéer som ingång, ur det föder dansarna ofta något nytt. När de skapar något spontant från hjärtat behåller jag det oftast«, säger Pär Isberg
Franske Guillaume Diop, étoile på Parisoperan, samt brasilianske João Felipe Santana alternerar i rollen som Badin. Rollen som prinsessan Sofia Albertina delas av Luiza Lópes och Maya Schonbrun. Nadja Sellrup och Daria Ivanova alternerar i rollen som drottningen medan den blivande Gustav III gestaltas av Darrion Selllman och Carl Sjögren.
Regissör och librettist Amir Chamdin är filmregissör, senast aktuell med tv-serien Börje – the journey of a legend om ishockeyspelaren Börje Salmings liv och med Cornelis, filmen om Cornelis Vreeswijk. Han har även en bakgrund som musikvideoregissör och som musiker i bandet Infinite Mass.
Koreograf Pär Isberg tilldelades tidigare i år den kungliga medaljen Litteris et Artibus »För framstående konstnärliga insatser inom svensk och internationell danskonst«. Pär var senast aktuell på Kungliga Operan med den omåttligt populära Nötknäpparen, en av Operans verkliga långkörare, med över 350 föreställningar i huset.
Scenografi av Cinzia Lo Fazio, som arbetat för både scenkonst och för filmproduktion med regissörer som Ettore Scola och Steven Spielberg, samt med amerikanska storfilmerna ”Änglar och demoner” och ”Red Notice”. Cinzia var under många år ateljéchef för ett av de främsta filmcentrumen, italienska Cinecittà, och har ett mångårigt samarbete som scenograf med Kenneth MacMillan Foundation.
Kostym av Selam Fessahaye, den prisbelönta modedesignern, vars kreationer har visats runt om i världen och burits av profiler som Beyoncé och Kronprinsessan Victoria. Selam har bland annat vunnit pris på Elle-galan och NK-galan och hon är en av de framstående aktörerna inom den skandinaviska modevärlden.
Ljusdesign av Tobias Rylander, som just nu är aktuell med ljusshowen till Beyoncés världsturné samt med Loreens vinnande bidrag i förra årets Eurovision song contest. Tobias har också tidigare gjort ljusdesign och scenografi till baletten Askungen på Kungliga Operan, som får nypremiär före jul.
Dramaturg är David Nzinga, filmproducent och skådespelare som bland annat producerat filmerna om Maria Wern, baserade på deckarförfattare Anna Janssons romaner, och jobbat som skådespelare på såväl filmduken som på Dramaten och Unga Klara.
REGI & LIBRETTO Amir Chamdin
KOREOGRAFI Pär Isberg
MUSIK Opeth, Franz Schubert, Chevalier de Saint-Georges, Johannes Brahms, Ludwig van Beethoven
DIRIGENT Philippe Béran
SCENOGRAFI Cinzia Lo Fazio
KOSTYMDESIGN Selam Fessahaye
LJUSDESIGN Tobias Rylander
DRAMATURG David Nzinga
MEDVERKANDE: Kungliga Baletten. Kungliga Hovkapellet.
Gustavia dansas på Kungliga Operans stora scen 18 oktober tom 9 november.
Kontakter
Jenny MattssonPressansvarig /Head of Press
Kungliga Operan / Royal Swedish Opera
Bilder
















Om Kungliga Operan
Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett och grundades av Gustav III 1773. Hos oss upplever du föreställningar i världsklass. Vi bjuder på starka känslor, tyll, tåspets och tragik med Kungliga Operans solister, Kungliga Operans kör, Kungliga Hovkapellet, Kungliga Baletten samt övriga medarbetare på och bakom scenen.

Följ Kungliga Operan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan
Tåspets och tidlös kärlek - Kungliga Baletten i klassikern Giselle31.3.2025 16:29:19 CEST | Pressmeddelande
Koreografen Natalia Makarovas hyllade uppsättning är tillbaka, skapad unikt för Kungliga Baletten. Balettklassikern Giselle är en återkommande favorit på repertoaren hos balettkompanier världen över sedan urpremiären i Paris 1841. Nypremiär på Kungliga Operans stora scen den 3 april.
Kulturnatten på Kungliga Operan − upplev musik, dans och sång för alla åldrar27.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Operahuset slår upp dörrarna på vid gavel under Kulturnatten i Stockholm den 26 april. Från kl 18 är publiken välkommen att se, höra, lyssna och känna på scenkonst på nära håll och att själva prova på att dansa balett och sjunga opera. På Stora scenen framför Kungliga Baletten Young Choreographers, som nyligen spelades inför slutsålda salonger, och Operans solister och musiker från Kungliga Hovkapellet framför höjdpunkter från Bizets klassiska opera Carmen. Här finns något för både nykomlingar och stammisar alla åldrar, helt utan kostnad.
PRESSINBJUDAN 7 APRIL KL 10.00: KUNGLIGA OPERAN PRESENTERAR SÄSONGEN 2025/202624.3.2025 14:07:13 CET | Pressmeddelande
Välkommen till en musikalisk pressträff på Kungliga Operan, Guldfoajén, där vi presenterar repertoaren för hösten 2025 och våren 2026 till brädden fylld av spännande och nyheter, oväntade samarbeten och kära återseenden med Kungliga Baletten, Kungliga Operans solister och kör, Unga Operan och Kungliga Hovkapellet, som 2026 fyller hela 500 år.
The Royal Swedish Ballet launches the Young Dancers Programme with the help of a private donation20.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Seven young dancers will take part in The Royal Swedish Ballet’s Young Dancers Programme, starting this autumn, which has been made possible thanks to a donation from Enrica and Mats Hallvarsson's association for young dancers.
Kungliga Baletten startar programmet Unga dansare med hjälp av privat donation20.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sju unga dansare tar i höst plats i programmet, som blivit möjligt tack vare en donation från Enrica och Mats Hallvarssons förening för unga dansare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum