Stora beslag i europeisk insats mot gränsöverskridande brottslighet
Flera kilo beslagtagen narkotika, beslag och utmätt gods för 800 000 Euro och 57 gripna personer. Det är några resultat av en svenskledd europeisk insats mot gränsöverskridande brottslighet i Östersjöområdet.
Insatsen är en del av två europeiska operationer mot organiserad brottslighet – EMPACT Trident som inriktas mot organiserade stöldbrott och EMPACT Observer som inriktas mot syntetiska droger. Inom ramen för insatsen, som genomfördes i tio länder, har 26 000 personer samt 15 000 fordon kontrollerats.
– Vårt fokus har varit att fånga upp personer med kriminella avsikter vid in- och utresa för att kunna upptäcka brottslighet, särskilt organiserad gränsöverskridande brottslighet, avbryta kriminella planer och att avvisa personer som inte har rätt att vistas i landet. Informationsutbytet mellan våra länder och förmågan att ingripa har varit stor, säger Mikael Eliasson vid Polismyndigheten, insatsledare för EMPACT Trident.
I den svenskledda insatsen har personer gripits i Sverige, Finland, Danmark, Norge, och Tyskland och omfattande beslag har gjorts.
• I Sverige har det på flera platser beslagtagits husbilar till stora värden efter att de har stulits.
• I Stockholmstrakten greps en ett antal personer som försökte föra ut stulna båtmotorer.
• I både Sverige och Danmark har personer gripits i nära anslutning till att de stulit GPS-utrustning till jordbruksmaskiner.
• Flera kilo narkotika har beslagtagits vilket lett till flera gripanden. Även personer som misstänks för penningtvätt har gripits.
• Flera premiumbilar har utmätts av Kronofogdemyndigheten. Även husbilar, jordbruksmaskiner, båtmotorer, mobiltelefoner och GPS-utrustning till värden i mångmiljonklassen har beslagtagits.
• 10 fordon med miljöfarligt avfall har stoppats vid gränsen efter misstankar om otillåten avfallstransport.
– Informationsflödet och de konkreta resultaten visar att många reser till Sverige för att begå brott eller smuggla införselförbjudna varor. Insatsen av den här typen belyser omfattningen av den kriminella verksamheten. Det här utökar också samverkan mellan myndigheter och deltagande länder och underlättar arbetet mellan brottsbekämpande länder i norra Europa, säger Stefan Thorsell från Tullverket, insatsledare för EMPACT Observer.
Fakta om insatsen
Några viktiga resultat från hela den internationella insatsen:
• 57 personer har gripits för brott, varav 23 i Sverige.
• Beslag gjorda i flertalet länder till ett värde av 450 000 euro och utmätt gods till ett värde av 350 000 euro.
• Ett 100-tal brottsanmälningar har upprättats för bland annat grova stölder, stölder, häleri, miljöbrott, penningtvätt, grova narkotikabrott och narkotikabrott. 200 böter har utfärdats för olika mindre brott.
• Ett 60-tal personer har avvisats eller nekats inresa enligt utlänningslagstiftningen
Utöver Sverige deltog följande länder i insatsen EMPACT Observer/Trident: Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland, Norge och Island.
Ett 20-tal myndigheter i de olika länderna samt Europol har deltagit med personal på plats i Sverige. De svenska myndigheter som deltog var Polismyndigheten, Tullverket, Kronofogden och Kustbevakningen. Insatsen leddes och organiserades via ett operationscenter i Umeå.
Operation EMPACT Trident ligger inom ramen för prioriteringen organiserade stöldbrott (OPC) i EMPACT 2022+. Denna antogs 2010 av EU för att hantera de viktigaste kriminella hoten mot EU. Insatsen syftar till att förebygga organiserad brottslighet, smuggling och annan gränsöverskridande brottslighet i Östersjöområdet.
Operation EMPACT OBSERVER ligger inom ramen för prioriteringen syntetiska droger (Synthetic Drugs/New Psychoactive Substances, SYD/NPS) och ska förbättra det operativa samarbetet i Östersjöregionen i kampen mot grov organiserad brottslighet med inriktning på den illegala handeln med syntetiska droger.
För frågor kontakta Tullverkets presstjänst 0771-450 590 eller press@tullverket.se
Nyckelord
Om oss
Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 600 anställda och leds av generaltulldirektör Johan Norrman.
Följ Tullverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tullverket
Tullverket och Försäkringskassan förstärker gemensamma insatser mot välfärdsbrott13.3.2025 06:10:00 CET | Pressmeddelande
Tullverket ska tillsammans med Försäkringskassan skärpa kontrollerna av resande för att komma åt den kriminella ekonomin och avslöja bidragsbedrägerier. Under förra året upptäcktes bedrägerier och felaktigheter för omkring tio miljoner kronor vid kontroller enbart på Arlanda flygplats. De gemensamma insatserna var så pass framgångsrika att samarbetet nu ska utökas under 2025, säger myndigheternas generaldirektörer Johan Norrman och Nils Öberg.
Alltfler rattonyktra stoppas av Tullverket24.2.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
Tullverket stoppade förra året många rattonyktra förare vid landets gränsövergångar. 760 förare var såpass påverkade att det ledde till en brottsutredning. Det är en ökning med 24 procent jämfört med 2023. Flest rattonyktra förare stoppas i södra Sverige. Det mest oroande är att alltfler lastbilschaufförer är påverkade av alkohol och narkotika.
Tullverket behöver mer resurser i kampen mot brottsligheten20.2.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
Allt grövre organiserad brottslighet, en orolig omvärld, växande varuflöden och nya befogenheter. För att möta samhällsutvecklingen och säkra att de nya befogenheterna ger resultat behöver Tullverket ytterligare 247 miljoner nästa år. Idag lämnar Tullverket budgetunderlaget för de närmaste tre åren till regeringen.
Ny statistik: mer kokain och tabletter än någonsin tidigare12.2.2025 06:58:36 CET | Pressmeddelande
Nästan 1,6 ton kokain, 4,8 miljoner narkotiska tabletter och över sex ton cannabis. Tullverkets narkotikabeslag under 2024 var sammantaget mycket stora i ett historiskt perspektiv. En tydlig trend är att grova cannabisbeslag i paketförsändelser ökar. Även antalet enskilda stora tablettbeslag ökar. Det visar ny statistik om Tullverkets beslag 2024. Statistiken finns även på lokal och regional nivå.
Fem år gammal narkotikasmuggling nystades upp med krypterad chatt16.1.2025 10:30:28 CET | Pressmeddelande
Genom tillgång till information i den krypterade meddelandeapplikationen SKY ECC kan Tullverket knyta drygt 700 kilo narkotika till två mottagare på tre adresser i Skåne. Ärendet är en förlängning till ett ärende från 2020 där 200 kilo cannabis smugglades i en pizzaugn och fyra personer dömdes till över 19 års fängelse. I dag åtalas två män misstänkta för narkotikabrott vid Malmö tingsrätt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum