Riksteatern

Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live avatar

Dela

Riksteatern Crea är en föregångare i att producera banbrytande scenkonst på teckenspråk. I vår sätter de upp Oscar Wildes Spöket på Canterville med en unik 3D-animerad live avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett teknologiskt fenomen som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Premiär 18 januari i Hallunda.

Foto Markus Gårder
Foto Markus Gårder

I "Spöket på Canterville" möter publiken en spöklig karaktär med en stor personlighet som kommer till liv genom en 3D-animerad live-avatar. Spöket interagerar med herrgårdens inflyttade familj via teckenspråk och talad svenska. Föreställningen bjuder på en mix av komedi och övernaturliga inslag. Familjen, spelad av Johan Kankkonen, Mette Marqvardsen och Robert Fransson, står inför en oväntad utmaning: att inte låta sig skrämmas av spöket.

–Pjäsens speglar de krockar som kan uppstå mellan gammalt och nytt. Det gammalmodiga spöket och de unga tvillingarna måste samsas på scen och upptäcker tillslut gemensamma värderingar som kärlek och gemenskap, vilket ger upphov till både skratt och eftertanke, säger Joel Kankkonen, regissör.

Riksteatern Crea har alltid strävat efter att vara i framkant av scenkonst med innovativa lösningar. Denna produktion kombinerar avancerad teknik med teatertradition och erbjuder en 3D-miljö som fördjupar upplevelsen.

"Spöket på Canterville" har premiär den 18 januari 2025 i Hallunda och kommer att turnera i Sverige under våren 2025. Med manus av Jenny Schöldt Olsén och regi av Joel Kankkonen och Lars Otterstedt.

Medverkande

Jamila Ouahid
Robert Fransson
Johan Kankkonen
Mette Marqvardsen

Konstnärligt team

Manus: Jenny Schöldt Olsén
Efter en novell av Oscar Wilde
Regi: Joel Kankkonen och Lars Otterstedt
Dramaturgi: Alexander Charlamov
Scenografi: Lotta Nilsson
Kostym: Tanja Honkanen
Mask: Linda Sandberg
Ljus: Charlie Åström
Komposition: Erik Hedin

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Premiär för Extas – en personlig tillbakablick på millennieskiftet, ravekultur och sökandet efter frihet14.10.2024 15:14:23 CEST | Pressmeddelande

Elin står inför en av livets största utmaningar – att bryta sig loss från den kvävande relationen till sin mamma. I sin strävan efter självständighet upptäcker hon ravekulturen och kliver in i en värld fylld av fest, dans och droger. Extas är ett färgstarkt och musikaliskt drivet relationsdrama som utforskar människans längtan efter frihetens extas. Skriven och regisserad av den hyllade dramatikern Malin Axelsson. Premiär 26 oktober i Årsta.

Audism genom livet – En föreställning som agiterar för dövas rättigheter9.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

I arbetet för att bekämpa audism har Riksteatern Crea och Sveriges Dövas Riksförbund ingått ett samarbete för att skapa en föreställning med avsikten att väcka debatt för dövas rättigheter. I Audism genom livet, gestaltas diskriminering och utmaningar som döva och hörselskadade möter under livets olika skeenden. Premiärvisning sker 23 oktober på Teater tre i Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye