Ny undersökning: Mycket lågt förtroende för klädbranschens miljöarbete
Fyra av fem svenskar uppger att de har ett litet förtroende för klädbranschens miljöarbete. Inte en enda av respondenterna uppger att de har stort förtroende. Det visar en ny Sifo-undersökning som Naturskyddsföreningen beställt av Verian. Men nästan hälften uppger att de ändå gör miljöval när de köper kläder. Det vanligaste valet är att ta hänsyn till plaggets livslängd och kvalitet.

– Undersökningen ger klädbranschen ett tydligt underbetyg för deras miljöarbete. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att klädföretagen inom fast fashion har en mycket negativ miljöpåverkan, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Fyra av fem svenskar (81 procent) uppger att de har ett litet förtroende för klädbranschens miljöarbete. Tre av tio har ett mycket litet förtroende och ingen (0 procent) av de som svarat på undersökningen uppger att de har ett stort förtroende. Den främsta anledningen till det låga förtroendet är tveksamhet till om de kläder som samlas in återvinns. Företagens egna miljömärkningar har också ett litet förtroende.
Samtidigt uppger nästan varannan att de gör ett hållbarhets- eller miljöval när de köper nyproducerade kläder. Det är vanligaste miljövalet är att ta hänsyn till plaggets livslängd och kvalitet, följt av hänsyn till om materialet kommer från återvunnen eller miljömärkt råvara.
– Fast fashion kan aldrig bli hållbart eftersom själva affärsidén bygger på billiga kläder av dålig kvalitet. Det är tydligt att människor är medvetna om problemen och vill se ansvarstagande från branschen, säger Beatrice Rindevall.
Naturskyddsföreningen släppte nyligen rapporten ”Monstret i garderoben”, som beskriver hur fast fashion-aktörernas affärsmetoder påverkar på miljön.
Sifo-undersökningen är en webbenkät genomförd av Verian mellan 1–3 oktober på beställning av Naturskyddsföreningen. Respondenterna var 1067 och mellan 18–84 år.
Frågorna som ställdes var:
Hur stort eller litet förtroende har du för klädbranschens miljöarbete?
0 procent svarade mycket stort förtroende
8 procent svarade ganska stort förtroende
52 procent svarade ganska litet förtroende
29 procent svarade mycket litet förtroende
11 procent svarade tveksam/vet ej
De som svarat mycket litet eller litet förtroende fick följdfrågan: Varför har du litet förtroende för klädbranschens miljöarbete?
52 procent svarade ”Jag tror inte att kläderna som samlas in återvinns”
49 procent svarade ”Jag litar inte på företagens miljömärkningar”
34 procent svarade ”Jag tror inte att klädbranschens transporter kan bli hållbara”
21 procent svarade ”Jag tror inte att den återvunna råvaran kommer från återvunna kläder”
11 procent fritextsvarade ”Annat, vad?”
10 procent svarade tveksam/vet ej
Gör du hållbarhets/miljöval när du köper nyproducerade kläder?
49 procent svarar ja.
37 procent svarade nej, jag gör inga hållbarhets/miljöval när jag köper kläder
6 procent svarade nej, jag köper inte nyproducerade kläder
8 procent var tveksam/vet ej
Av de som svarat ja på ovanstående fråga var anledningen till valet (flera alternativ möjliga):
37 procent tar hänsyn till livslängd på plagget/kvalitet
22 procent tar hänsyn till materialet (återvunnen råvara, miljömärkt råvara etc)
17 procent tar hänsyn till tillverkningsprocessen (land transporter etc)
2 procent svarade på fritextsfrågan
Kontakter
Petra HolgerssonPressekreterare
Tel:072-565 44 05petra.holgersson@naturskyddsforeningen.se
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Kraftig kritik mot förslaget att ta bort beteskravet för mjölkkor1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag är den sista dagen att lämna in remissvar på utredningen ”Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd”. Naturskyddsföreningen motsätter sig starkt utredningens förslag att ta bort beteskravet för mjölkkor i lösdrift. I stället föreslår föreningen att befintliga ersättningssystem ska ses över, så att lönsamheten för betesbaserad produktion kan öka. Naturskyddsföreningen föreslår också att incitament skapas för att hålla en större andel djur på bete.
Sofia Fjellestad ny marknadschef på Naturskyddsföreningen31.3.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningens rikskansli har rekryterat Sofia Fjellestad som ny chef för marknadsavdelningen. Sofia kommer närmast från en tjänst som avdelningschef för insamling och marknad på Amnesty International, där hon arbetat med insamling, engagemang och kommunikation de senaste tio åren. Hon tillträder sin tjänst den 1 april.
Kravet på SEB: ”Sluta låna ut pengar till oljebolag!”28.3.2025 09:56:05 CET | Pressmeddelande
Swedbank, Handelsbanken och Danske Bank har redan slutat men banken med störst fossila affärer kvarstår – SEB. Nu har Naturskyddsföreningen lämnat in en motion på SEB:s bolagsstämma med krav om att banken slutar låna ut pengar till fossilbolag som expanderar sin utvinning i strid med Parisavtalet.
Mångmiljardlån till ny kärnkraft försenar klimatomställningen27.3.2025 13:55:53 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen ställer sig mycket kritisk till att regeringen och SD vill sjösätta subventionerade mångmiljardlån till ny kärnkraft. Enligt Naturskyddsföreningens beräkningar riskerar en satsning på ny kärnkraft tränga ut förnybar elproduktion, vilket kan resultera i över tvåhundra miljoner ton högre koldioxidutsläpp.
Här är Sveriges fulaste parkeringsplats 202527.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges fulaste parkeringsplats år 2025 är korad. Första plats intas av Norrtäljes infartsparkering vid handelsplatsen NorrteljePorten. Parkeringen är ett typiskt exempel på en enorm parkeringsplats vid ett externt köpcentrum. Syftet med tävlingen är att lyfta fram hur stora ytor bilarna tar i anspråk i vår miljö och hur det påverkar naturen och människors livsmiljö.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum