Greenpeace

Greenpeace närvarar på COP16 i Colombia

Dela

För två år sedan enades världens länder om att skydda 30 procent av värdefull natur på land och hav och stoppa miljöskadliga subventioner. Avtalet har kommit att kallas för ett “Parisavtal för naturen”. I år ska avtalet följas upp under COP16 i Cali, Colombia. Greenpeace kommer att närvara med en stor internationell stab och har en svensk representant på plats från och med den 24 oktober i form av Carl Schlyter, talesperson i klimatfrågor. Här hittar du Greenpeaces krav på regeringen inför mötet och kontaktuppgifter vid intervjuförfrågningar.

– Sverige har åtagit sig att skydda 30 procent av värdefull natur, vilket är otroligt viktigt om vi ska hantera klimatkrisen, stärka den biologiska mångfalden och respektera samers rättigheter. Dessvärre gör regeringens agerande det svårare att skydda natur genom att exempelvis minska budgetanslagen till just skydd av värdefull natur, försöka pulverisera EU:s restaureringslag och via öppna brev mer eller mindre uppmana EU att skydda svensk skogsindustri istället för skogen. På allt detta vill regeringen skapa en gruvboom i Sverige. Regeringen måste visa att de tar målen på allvar och faktiskt tänker nå dem, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.

I år är tanken att samtliga länder som har skrivit under avtalet om att skydda 30 procent av naturen ska skicka in så kallade nationella handlingsplaner för den biologiska mångfalden, för att visa hur målen ska nås. Sverige har inte skickat in någon nationell handlingsplan än, utan kommer göra det i 2025 enligt regeringens senaste budgetproposition. 

– Regeringen uppvisar ett monumentalt ointresse för att implementera skyddet av natur och biologisk mångfald och gör allt för att förhala arbetet med ständigt fler utredningar. Naturvårdsverket behöver få tydliga direktiv och tillräcklig budget för att vi ska ha en chans att skydda den natur som vi redan lovat FN och EU. Regeringen bör även göra mer för att avskaffa miljöskadliga subventioner och finansflöden. Vi kan inte låta statliga pengar flöda till företag som agerar i strid med målen, annars satsar regeringen på en grå omställning istället för en grön, säger Carl Schlyter, talesperson i klimatfrågor, Greenpeace Sverige, som kommer att vara på plats i Cali från och med 24 oktober till mötet är avslutat.

Regeringen har gett Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen en hel del uppdrag kopplat till skydd av värdefull natur, till exempel framtagandet av en ny definition av gammelskog utifrån snäva direktiv. Det stora uppdraget ligger dock hos miljömålsberedningen, där samtliga riksdagspartier ingår, som just nu förhandlar om hur EU:s mål för den biologiska mångfalden och LULUCF ska nås. EU har liknande mål som FN om att skydda 30 procent av värdefull natur på land och hav till 2030. Den stora skillnaden är att av dessa 30 procent vill EU att tio procent ska utgöras av strikt skydd - där EU bland annat vill att naturskogar och urskogar ska ingå.

– I miljömålsberedningen har M och KD redan vänt sig emot generella förbud mot avverkning i såväl naturskogar som urskogar. Det hela tyder på ett ansvarslöst agerande, vilket riskerar att leda till att den nationella handlingsplanen för biologisk mångfald får ett lika urholkat och sakligt bristande innehåll som klimathandlingsplanen, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.

Något som regeringen har levererat inom är att bidra med pengar till den internationella fonden som skapades för två år sedan när detta Parisavtal för naturen undertecknades i Montreal, Kanada. Det tycker Greenpeace är positivt.

Mer information

Greenpeace Sverige har skickat ett öppet brev med nationella krav till miljöminister Romina Pourmokhtari (L), som leder Sveriges delegation på plats i Cali. Du hittar brevet som bifogad fil.

Greenpeace Internationals informationssida för COP16 finns här.

Greenpeace samarbetar med WWF för att analysera de nationella handlingsplanerna för den biologiska mångfalden. Du hittar information om projektet här.

Presskontakt i Sverige
Christopher Engberg Dahl, kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige
christopher.dahl@greenpeace.org
0791421453

Presskontakt på plats i Cali, Colombia
Gaby Flores, kommunikationsansvarig Greenpeace International
cflores@greenpeace.org
+1 214 454 3871

Kontakter

Dokument

Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.

Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.

Följ Greenpeace

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Greenpeace

Inför COP16: Greenpeace lyser upp riksdagens fasad med krav på att skydda 30 procent av naturen19.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sent under fredagskvällen lyste Greenpeace upp riksdagsbyggnaden med budskap om att skydda 30 procent av naturen enligt internationella överenskommelser. Uppmaningen kommer bara dagar innan COP16 inleds i Colombia, där målet åter kommer att vara på agendan. Greenpeace menar att regeringen hittills har agerat i strid med målet och måste öka takten istället för att förhala processen. Liknande budskap riktas samtidigt mot makthavare världen över.

Ny rapport avslöjar stora metanutsläpp från kött- och mejeriföretag, protest på Arla-mejeri9.10.2024 10:02:36 CEST | Pressmeddelande

En ny rapport från Greenpeace visar att de globala kött- och mejeriföretagens metanutsläpp är jämförbara med utsläppen från världens största oljebolag. Arla, som är världens fjärde största mjölkproducent, saknar trots det planer på att minska sina metanutsläpp i absoluta termer. Samtidigt som rapporten lanseras protesterade idag Greenpeace-aktivister på Arlas mejeri i Stockholm, som är Sveriges största. Detta för att uppmärksamma bolagets metanutsläpp och ansvar inför klimatkrisen.

Just nu: Greenpeace uppmanar EU att skydda och återställa förstörd natur - varnar för Jessika Roswall (M)25.9.2024 13:43:14 CEST | Pressmeddelande

Bryssel, 25 september 2024. Greenpeace-aktivister demonstrerar just nu utanför EU-parlamentet i Bryssel. Med hjälp av ett nio meter högt låtsasträd, dekorerat med hälsningar från europeiska medborgare, uppmanas EU att skydda naturen och stärka den biologiska mångfalden. Men Greenpeace ser en risk för att svenska EU-kommissionären Jessika Roswall (M) inte är rätt namn för att ta EU närmare målen till 2030 ifall hon får ansvar för miljöfrågor. Europaparlamentariker bör pressa henne under kommande utfrågning, i synnerhet i skogsfrågor, menar Greenpeace.

Granskning - Ryska skuggflottans åldrande oljetankers hotar Östersjöns miljö24.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Rysk oljeexport med föråldrade fartyg från den så kallade skuggflottan utgör ett betydande hot mot miljön i omkring Östersjön. En ny rapport från Greenpeace i Tyskland visar att det nu sker 70 procent fler oljetransporter från Ryssland genom Östersjön och Fehmarn Bält jämfört med januari 2021. Under samma period har snittåldern på dessa oljetankfartyg ökat från 8,9 till 16,6 år. En hög andel av dessa oljetankfartyg är flaggade i länder med låga sjösäkerhetskrav, har oklara ägarförhållanden och en majoritet av dem saknar försäkringar för att täcka kostnader för ett eventuellt oljespill.

Ny rapport: Unikt djurliv i Arktis hotas av gruvdrift på havsbottnen20.9.2024 10:26:28 CEST | Pressmeddelande

Norges planer för djuphavsgruvdrift i Arktis kommer att orsaka oåterkalleliga skador på den biologiska mångfalden. Det varnar en ny rapport från Greenpeace International för, och understryker det kritiska behovet av politiska åtgärder för att stoppa denna industri innan den startar. Rapporten: Deep Sea Mining in the Arctic: Living Treasures at Risk djupdyker ner i ett av de globalt mest sårbara och minst förstådda ekosystemen i världen, och varnar för riskerna med att öppna en utvinningsindustri i ekosystem där klimatförändringarna redan har en enorm påverkan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye