Studieförbundet Bilda

Fler sökande än någonsin till film och folkmusik för unga

Dela

Filmstigen och Hälsinge Låtverkstad som riktar sig till ungdomar mellan 12-18 år har just nu fler sökande än någonsin, samtidigt som verksamheterna är under stor ekonomisk press efter stora nedskärningar på studieförbunden.

Fler sökande ungdomar än någonsin till Hälsinge Låtverkstad trots minskade medel att skapa verksamhet för. Här gestaltas en klassresa och kamp av två unga deltagare i Hälsinge Låtverkstads föreställning från sommaren 2024. Foto: Ulrika Vedholm
Fler sökande ungdomar än någonsin till Hälsinge Låtverkstad trots minskade medel att skapa verksamhet för. Här gestaltas en klassresa och kamp av två unga deltagare i Hälsinge Låtverkstads föreställning från sommaren 2024. Foto: Ulrika Vedholm

Nu till helgen 19-20 oktober startar Studieförbundet Bilda upp läsåret med Filmstigen, ett projekt där ungdomar i Hälsingland och Gästrikland under fem kurshelger får lära sig hantverken runt filmskapande. Både att skriva manus och stå framför och bakom kameran. Flera av Filmstigens filmer har blivit antagna till, och belönats med priser på EXIT Filmfestival.

Helgen därpå startar Bilda upp Hälsinge Låtverkstads verksamhet, för 24:e året i följd. Hälsinge Låtverkstad är en verksamhet i Hälsingland som fokuserar på att främja och utveckla traditionell folkmusik och folkdans bland unga. Under fem kurshelger får musiker, sångare och dansare jobba med traditionellt och nyskrivet material och arbeta fram en föreställning som spelas under midsommarveckan nästa sommar. Verksamheten har blivit en viktig plats för kulturintresserade ungdomar som bor i mindre kommuner.

– Under lägerhelgerna med Låtverkstan träffar de andra ungdomar med liknande intressen och bygger en stark gemenskap och identitet. Detta får ofta följden att de blir inspirerade i sitt utövande och vågar ta plats, stå på scen och bli förebilder lokalt på sina kulturskolor, säger Staffan Jonsson, ansvarig för Hälsinge Låtverkstad.

Gemensamt för Filmstigen och Hälsinge Låtverkstad är att de riktar sig till ungdomar mellan 12-18 år och att verksamheten nu är under stor ekonomisk press, både pga minskade och ej uppräknade ekonomiska bidrag från kommuner och region, samt regeringens kraftiga nedskärningar på folkbildningen. 

En annan gemensam faktor är att det är väldigt många ungdomar som söker till dessa båda projekt. Låtverkstan har haft 42 sökande under hösten 2024 och kommer ta in 28 st. Filmstigen har haft 37 sökande och tar in 30 st.

– Det säger något om behovet för denna typ av sammanhang och utbildning för ungdomar och det borde rimligtvis avspeglas genom att vi skulle få de ekonomiska förutsättningar som krävs för att bedriva denna viktiga och efterfrågade verksamhet, säger Staffan Jonsson.

Hos Filmstigen i Bergsjö ser projektledare Maja Lindh hur nedskärningarna direkt påverkar ungdomar i hennes närhet.

– Jag får många meddelanden från föräldrar och deras ungdomar med önskningar om att vara med hos oss men som vi tyvärr inte kan ta emot eftersom vi inte har resurser att ha en större grupp, eller fler grupper. Vi skulle egentligen behöva fler pedagoger och ledare även med den gruppstorlek vi har idag, men det finns tyvärr inte utrymme för det ekonomiskt. Vi ser ju att verksamheten blir mer och mer populär och att ribban hela tiden höjs, så i takt med det skulle vi givetvis vilja utveckla och expandera aktiviteterna men i nuläget måste vi tyvärr hålla igen och spara in istället, vilket såklart påverkar ungdomarna, säger Maya Lindh.


Ända sedan starten 2002 har trycket av sökande fortsatt att öka även hos Hälsinge Låtverkstad.

– Vi trodde att antalet sökande till Låtverkstan skulle minska under och efter pandemin, men faktum är att vi de senaste tre åren har haft fler sökande än någonsin tidigare och just i år är det rekordhögt, säger Staffan Jonsson

Filmstigens verksamhet har efter ett par år redan gett goda effekter på lång sikt för filmskapandet i hela länet.

– Vi har nu börjat se hur Filmstigen-ungdomar och deras filmer, som visas och prisas på filmfestivaler, bidrar till att höja nivån på filmskapandet hos unga i länet vilket ju är fantastiskt. En vision vi har med Filmstigen är att bidra till att stärka filmkulturen i länet på gräsrotsnivå, och på sikt bidra till att Gävleborg växer som filmlän. Men att inte kunna möta behovet, kreativiteten och engagemanget som finns hos ungdomarna som vill göra film, och framförallt att inte kunna ta in alla som är intresserade, är såklart jättetråkigt. Jag tror absolut att det har en påverkan på filmskapandet hos unga, säger Maja Lindh.


Kontakter: 

Staffan Jonsson

staffan.jonsson@bilda.nu

0651-565 262
073-838 73 30

Bilda Järvsö
Studieförbundet Bilda
Stenegård 8
82754 Järvsö



Maya Lindh

maja.lindh@bilda.nu

072-736 31 88

Bilda Nordanstig
Studieförbundet Bilda
Skolvägen 9
829 50 Bergsjö

Nyckelord

Kontakter

Ulrika VedholmRegionkommunikatör Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvalls, Timrå och Ånge kommuner)

Tel:0703305773ulrika.vedholm@bilda.nu

Bilder

Hälsinge Låtverkstads föreställningen 2024 – Den superhemliga historien. Foto: Ulrika Vedholm
Hälsinge Låtverkstads föreställningen 2024 – Den superhemliga historien. Foto: Ulrika Vedholm
Ladda ned bild
Tystnad tagning på Filmstigen. Foto: Maja Lindh
Tystnad tagning på Filmstigen. Foto: Maja Lindh
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Studieförbundet Bilda för kyrka och samhälle är ett av Sveriges tio studieförbund. Med kristen livsåskådning som grund bedriver vi folkbildningsarbete och erbjuder kurser, studiecirklar och kulturprogram. Verksamheten vilar på folkbildningens grundsyn och är fri och frivillig och öppen för alla oavsett bakgrund och utbildning.

Följ Studieförbundet Bilda

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Studieförbundet Bilda

Festivalen firar Terminator 40 år! Light till Dark Fantastic Film Festival30.10.2024 12:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 6 – 9e november arrangeras den andra upplagan av Light till Dark Fantastic Filmfestival på Bio Roxy i Örebro, festivalen som hyllar genrefilm. I år är det 40-års jubileum för genreklassikern The Terminator (1984) och det firar Light till Dark med en exklusiv visning på festivalens premiärdag. Light till Dark kommer under festivalen visa ytterligare 16 långfilmer och arrangera paneler och workshops. En av panelerna kommer fokusera på stuntmän och stuntkvinnor i film och gästas bland annat av Paul Weston som varit stuntman på Aliens (1986), Skyfall (2012) och The Batman (2022) bland andra filmer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye