Linköpings kommun

Fler kontroller mot oseriösa aktörer

Dela

Linköpings kommun kommer att växla upp arbetet mot oseriösa och kriminella aktörer under 2025. Det sker både genom tillslag ihop med andra myndigheter samt fler tillsyner på egen hand.

En tillsyn innebär att kommunen genomför en kontroll av till exempel en byggarbetsplats eller andra typer av verksamheter. Det kan handla om brott mot miljölagstiftningen eller anställda som tvingas övernatta i otjänliga bostäder. Tillsynerna kommer att utökas med 1 200 timmar under 2025, vilket motsvarar en heltidstjänst.

– Det känns bra att gå in i ett år där vi växlar upp. Linköpings kommun ska vara fri från oseriösa aktörer men av erfarenhet vet vi att verkligheten är en annan, säger Mari Hultgren (S), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Ett fall som nyligen uppmärksammats nationellt är avfallsbolaget Think Pink där flera personer åtalats för grovt miljöbrott. Tillsynerna inom Linköpings kommun kommer bland annat vara inriktade på att upptäcka och stoppa olaglig sophantering eller miljöfarlig hantering av kemikalier.

– Vi behöver definitivt göra fler kontroller på miljösidan för att säkerställa att Linköpingsborna har en god natur och miljö. Det handlar om att skydda både människor och vår biologiska mångfald, fortsätter Mari Hultgren (S).

Idag gör kommunen mellan sju och tio tillslag per år tillsammans med andra myndigheter. Ett sådant tillslag genererar ofta fler anmälningar. Beslutet om utökade kontroller togs i samband med bygg- och miljönämndens internbudget 17 oktober. 

Fakta
Bygg- och miljönämnden får utökad ram på 4,8 miljoner kronor jämfört med 2024. Nämnden omsätter totalt 78 miljoner kronor 2025. 

Kontakter

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye