Afa Försäkring

Afa Försäkring ger 18 miljoner till forskning som gör nytta i arbetslivet

Dela

Hur skapas ett hållbart arbetsliv för personer med depression och utmattningssyndrom genom anpassning av deras arbetsförmåga? Kan råd från läkare till arbetsgivare underlätta arbetsåtergången för anställda med psykisk ohälsa? Är det effektivare om sjukskrivningar sköts av företagshälsovården? Fem nya forskningsprojekt inom området arbetsmiljö och hälsa får totalt 18 miljoner kronor från Afa Försäkring.

Två personer har ett samtal vid ett bord i ett kontor eller mötesrum.
Afa Försäkring arbetar på uppdrag av arbetsmarknadens parter och finansierar forskning inom arbetsmiljö och hälsa med 150 kronor om året. Johnér bildbyrå

– Vi vill långsiktigt bidra till en god arbetsmiljö med färre arbetsskador och minskad sjukfrånvaro. Det gör vi bland annat genom att stödja forskning som främjar ett tryggt och friskt arbetsliv, säger Ulrika Hektor, chef för avdelningen Forskning och utveckling, FoU, på Afa Försäkring.

– Forskningen vi finansierar på uppdrag av arbetsmarknadens parter är tänkt att komma till praktisk nytta i arbetslivet.

De fem nya forskningsprojekten är:

Hållbart arbetsliv för individer med depression och utmattningssyndrom

Ridwanul Amin vid Karolinska institutet, får dryga 3,8 miljoner kronor för att forska om ett hållbart arbetsliv för privat anställda med depression och utmattningssyndrom.

Forskningen förväntas ge en ökad kunskap om hur arbetare med utmattningssyndrom inom den privata sektorn kan få ett hållbart arbetsliv genom skräddarsydda insatser och därmed kunna fortsätta delta i arbetslivet trots sjukdom.

Kontakt: Ridwanul Amin, Karolinska institutet: 08-524 832 24, ridwanul.amin@ki.se.

Anpassning i stället för sjukskrivning: Nyttan av en strukturerad arbetsförmågebedömning med rätt ingredienser

Therese Hellman vid Uppsala universitet, får lite över 2,5 miljoner kronor för att utforska och fördjupa kunskapen i arbetsförmågebedömningar som används inom företagshälsan.

Kunskapen ska leda till hur arbetsförmågebedömningar kan utföras på bästa sätt för att främja medarbetares arbetsförmåga, förebygga långvarig sjukskrivning och identifiera relevanta arbetsanpassningar. Projektet ska även bidra med kunskap om hur och när dialogverktyget “Krav- och funktionsschema” kan användas som en del av arbetsförmågebedömningen.

Kontakt: Therese Hellman, Uppsala universitet: kontaktuppgifter: 018-611 36 44, therese.hellman@medsci.uu.se.

Råd från läkare till arbetsgivare om åtgärder för att underlätta arbetsåtergång vid psykisk ohälsa – utopi eller verklighet?

Ofta är sjukintyget den enda kontakten mellan arbetsgivare och läkare vid anställdas sjukskrivning. Katarina Kjellberg vid Karolinska institutet, får cirka 4 miljoner kronor för att forska om hur vanligt det är att läkare i sjukintyget ger råd till arbetsgivare om åtgärder som kan göra det lättare för patienter med psykisk ohälsa att återgå i arbete – och om råden ges i olika utsträckning för olika grupper. Forskarna ska även undersöka vilka råd från sjukvården arbetsgivare önskar för att genomföra insatser vid psykisk ohälsa, samt läkares syn på sina möjligheter att ge sådana råd.

Resultaten i projektet förväntas kunna användas till insatser för att läkare i högre utsträckning än idag ska ge råd till arbetsgivaren om åtgärder på arbetsplatsen som kan underlätta återgång i arbete för patienter med psykisk ohälsa, exempelvis genom att ge underlag för undervisning av läkare i försäkringsmedicin. De kan även användas av Försäkringskassan i sitt arbete att göra läkarintygen mer ändamålsenliga.

Kontakt: Katarina Kjellberg, Karolinska institutet: 073-947 89 29, katarina.kjellberg@ki.se.

Hur är kognitiv uthållighet relaterad till återgång i arbete vid stressrelaterad ohälsa?

Kognitiva nedsättningar som exempelvis svårigheter med koncentration, uppmärksamhet, planeringsförmåga och minne är vanliga vid långvarig stressrelaterad ohälsa. För vissa kvarstår problemen även efter avslutad rehabilitering och full återgång i arbete. Relationen mellan kognitiv uthållighet och återgång i arbete är idag ett i många delar outforskat område.

Anna Finnes på Region Stockholm, får cirka 3,3 miljoner kronor för att mäta kognitiv uthållighet och undersöka relationen till återgång i arbete och självskattad arbetsförmåga. Resultatet förväntas klargöra sambandet mellan självuppfattade kognitiva nedsättningar och kognitiv prestation.

Kontakt: Anna Finnes, Region Stockholm: kontaktuppgifter: 070-374 08 79, anna.finnes@ki.se.

Är det bättre om sjukskrivningarna sköts av företagshälsovården?

Theo Bodin vid Karolinska institutet, får cirka 4,4 miljoner kronor för att utvärdera om sjukskrivningar hanterade av företagshälsovården resulterar i kortare sjukskrivningsperioder, mer vanligt förekommande deltidssjukskrivning, fler rekommendationer om arbetsanpassningar och lägre risk för återfall i sjukskrivning.

Studien förväntas ge insikter om företagshälsovårdens förmåga att effektivisera sjukskrivningsprocessen och bidra till snabbare återgång i arbete. Projektet analyserar även eventuella samhällsekonomiska vinster jämfört med sjukskrivning genom kontakt med företagshälsovården i stället för via primärvården.

Kontakt: Theo Bodin, Karolinska institutet: kontaktuppgifter: 073-979 25 72, theo.bodin@ki.se.

Mer information

Kontakt Afa Försäkring:
Diana Persson, forskningssekreterare, Afa Försäkring: 08-696 35 05, diana.persson@afaforsakring.se.
Linda Harling, pressansvarig, Afa Försäkring: 08-696 35 12, linda.harling@afaforsakring.se

Afa Försäkring finansierar forskning som kommer till nytta i arbetslivet
Afa Försäkring finansierar forskning och utveckling inom arbetsmiljö och hälsa med 150 miljoner kronor om året. Därmed bidrar man till färre arbetsskador och minskad långvarig sjukfrånvaro för anställda inom det privata näringslivet, kommuner och regioner. Mer information finns på Afa Försäkrings webbplats.

Läs och prenumerera på pressmeddelanden från Afa Försäkring, klicka här. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Två personer har ett samtal vid ett bord i ett kontor eller mötesrum.
Afa Försäkring arbetar på uppdrag av arbetsmarknadens parter och finansierar forskning inom arbetsmiljö och hälsa med 150 kronor om året.
Johnér bildbyrå
Ladda ned bild
Två personer har ett samtal vid ett bord i ett kontor eller mötesrum.
Afa Försäkring arbetar på uppdrag av arbetsmarknadens parter och finansierar forskning inom arbetsmiljö och hälsa med 150 kronor om året.
Johnér bildbyrå
Ladda ned bild

Afa Försäkring

9 av 10 är försäkrade via jobbet. Afa Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar människor i privat näringsliv, kommuner och regioner. Afa Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. Afa Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. www.afaforsakring.se

Följ Afa Försäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Afa Försäkring

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye