Allt färre får bostadsbidrag i Gotland
De senaste fem åren har antalet hushåll som får bostadsbidrag minskat med 21 procent i Sverige. På Gotland är motsvarande siffra 26,8 procent. Samtidigt har ersättningen till de barnfamiljer som fått bidraget ökat, på grund av tilläggsbidraget som infördes 2020. Det här visar nya siffror från Försäkringskassan.
Målet med bostadsbidraget är att minska trångboddhet, bidra till bättre levnadsstandard för barnfamiljer och minska de ekonomiska skillnaderna mellan hushåll med och utan barn.
För att kunna få fullt bostadsbidrag får en ensamstående inte tjäna mer än 150 000 om året. För sammanboende gäller 75 000 kronor om året, per person. Inkomstgränserna har varit desamma sedan 2021 och är en av förklaringarna till varför inte fler söker och får bostadsbidrag säger Jenny Cederborg, verksamhetområdeschef på Försäkringskassan.
-- Vi kan inte med säkerhet säga varför minskningen är så stor men högre inkomster är en av anledningarna till att färre söker och kan beviljas bidraget. Samtidigt har sysselsättningsgraden också ökat under perioden vilket talar för att det är fler i arbete och därmed färre som har behov av bostadsbidrag
Högre ersättning till de som får
Samtidigt som färre får bostadsbidrag har den sammanlagda ersättningen blivit högre till de barnfamiljer som får. Det beror på det tillfälliga tilläggsbidrag för barnfamiljer som infördes 2020 för att kompensera för ökade levnadskostnader.
Statens sammanlagda utgifter har dock inte ökat utan varnågot lägre 2023 än 2019. Regeringen föreslår i sin höstbudget att det tillfälliga bidraget ska fortsätta första halvåret 2025 och sänkas från nuvarande 40 till 25 procent.

Fakta
Statens kostnader för bostadsbidraget
2019 5 075 miljoner kr
2023 4 897 miljoner kr
Vanligaste mottagare
Ensamstående kvinna med barn.
I genomsnitt får ensamstående kvinnor med barn 34 925 kr om året i bostadsbidrag eller 2 900 kr i månaden.
Antal sökande
2019 287 591
2023 226 487
Läs mer:
Statistik inom området barn och familj – bostadsbidrag - Försäkringskassan (forsakringskassan.se)
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:010-116 98 88press@forsakringskassan.seCecilia SobockiPressekreterare
Tel:10 114 13 94Tel:0724641618cecilia.sobocki@forsakringskassan.seDokument
Om Försäkringskassan
Försäkringskassan utreder och beslutar om rätt till ersättning från socialförsäkringen - exempelvis barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning. Det är riksdag och regering som beslutar vilka lagar och regler som ska gälla.
Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter med medarbetare på 60 orter. Våra utbetalningar står årligen för ungefär en femtedel av statens budget.
Följ Försäkringskassan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan
Stora regionala skillnader på antal behandlare inom tandvård7.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det är stora regionala skillnader mellan hur många tandläkare och tandvårdshygienister som finns i landet. I Värmland finns två behandlare per 1000 invånare – i Västernorrland ungefär hälften så många. – Hur många behandlare som finns påverkar väntetider och hur tillgänglig vården är. I Sverige har vi ett mål om vård på lika villkor för hela befolkningen och det kan givetvis påverkas om det inte finns tillräckligt med behandlare i vissa delar av landet, säger Joakim Rådeström, områdeschef på Försäkringskassan.
Kvinnor är sjukskrivna dubbelt så ofta som män1.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kvinnor har i snitt nästan dubbelt så många sjukpenningdagar som män visar en ny rapport från Försäkringskassan. Orsakerna till skillnaderna finns både inom arbetslivet och i privatlivet. Förbättrade arbetsvillkor och ökad jämställdhet kan minska skillnaderna.
Nya extrakontroller av vab i hela landet10.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under våren kommer Försäkringskassan återigen göra extra kontroller av vab-ansökningar i hela landet.
Abonnemang för tandvård lönar sig sällan3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Närmare 780 000 personer i Sverige betalar varje månad en fast avgift för tandvård, så kallad abonnemangstandvård. En ny analys från Försäkringskassan visar att det sällan lönar sig ekonomiskt, särskilt för yngre. Men att det kan finnas andra fördelar.
Skulder vanligt hos de som misstänks för vab-brott3.2.2025 08:07:37 CET | Pressmeddelande
De som medvetet lämnar felaktiga uppgifter inom ersättning för vab lever ofta med låg ekonomisk standard och har oftare skulder till Kronofogden. 16 procent av alla vab-ansökningar innehåller något fel – det visar Försäkringskassans lägesrapport om bidragsbrott inom vab som publiceras i dag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum