Lönebildningen kan inte baseras på förhoppningar
”Sverige är ingen isolerad ö. Svenska faktorer kan inte styra lönebildningen, det är den internationella konkurrenskraften som är vägledande.” Det säger Kerstin Hallsten i en kommentar till Konjunkturinstitutets årliga lönebildningsrapport.
- Konjunkturinstitutets syn är att löneökningstakten i hög grad bestäms av produktivitetsutvecklingen på lång sikt. Vi håller med om att den är en viktig faktor, men ytterst är det en förbättrad internationell konkurrenskraft som ska vara styrande enligt Industriavtalet, säger Kerstin Hallsten.
KI noterar att produktiviteten i näringslivet i genomsnitt har ökat med 1 procent per år 2009–2023. På lång sikt bedömer de dock att tillväxten är 1,6 procent per år. Deras syn på löneutrymme bygger alltså på en förhoppning att tillväxten i produktiviteten stiger på sikt. De lyfter även att bedömningen är osäker både när det gäller takten och från när tillväxten blir högre.
- Det finns faktorer som kan bidra till en högre tillväxt i produktiviteten, men det finns även faktorer som pekar i motsatt riktning. Sammantaget finns det för närvarande inget som talar för någon betydande ökning av produktiviteten i närtid och det går inte att basera lönebildningen på förhoppningar, säger Kerstin Hallsten.
Syftet med Konjunkturinstitutets lönebildningsrapport är att redovisa samhällsekonomiska förutsättningar för lönebildningen. Den 19 december kommer parterna inom industrin att växla yrkanden. Den 6 november bjuder Industriarbetsgivarna och Teknikföretagen in till presentation av sin senaste konjunkturrapport.
Kontakter
Ebba FredinPresschef
Tel:0730-447120ebba.fredin@industriarbetsgivarna.seMarina LähteenmaaKommunikationschef
Tel:072-247 50 33marina.lahteenmaa@industriarbetsgivarna.seOm oss
Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder drygt 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.
Följ Industriarbetsgivarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna
Dags att nominera yrkesskickliga kvinnor inom gruv- och stålbranscherna till 40 över 40-listan10.12.2024 14:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu öppnar nomineringen till 40 över 40-listan. För fjärde året i rad vill organisationerna Jernkontoret, Svemin och Industriarbetsgivarna uppmärksamma yrkesskickliga och erfarna kvinnor över 40 år inom gruv- och stålbranscherna.
Industriarbetsgivarna om räntebeskedet: Bra och motiverat!7.11.2024 09:52:29 CET | Pressmeddelande
”Det är bra och motiverat att Riksbanken sänker räntan med 50 punkter (0,5 procentenheter) till 2,75 procent", säger Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna om dagens räntebesked.
Konjunkturprognos: Bottenkänning?6.11.2024 10:25:38 CET | Pressmeddelande
Förbättrat konjunkturläge 2025, men BNP-tillväxten är låg och lågkonjunkturen består in i 2026. Det är huvudbudskapet i en konjunkturprognos som Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna presenterar idag.
Bekymmersamt och högt bud från facken4.11.2024 15:43:22 CET | Pressmeddelande
I dag presenterade Facken inom industrin sitt gemensamma lönekrav inför 2025 års avtalsrörelse. Facken kräver en löneökning på 4,2 procent.
Sämre läge både i stort och i basindustrin30.10.2024 10:13:12 CET | Pressmeddelande
I går publicerades BNP-indikatorn för september som visade på en oväntat svag utveckling i ekonomin. I dag kom Konjunkturinstitutets indikator för oktober. Den visade tyvärr att stämningsläget försämrats ytterligare i tillverkning- och byggindustrin samt i tjänstesektorn – och därmed sammantaget. ”Indikatorerna rör sig från ett svagt mot ett mycket svagt stämningsläge” kommenterar Industriarbetsgivarnas chefekonom Kerstin Hallsten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum