Sämre läge både i stort och i basindustrin
I går publicerades BNP-indikatorn för september som visade på en oväntat svag utveckling i ekonomin. I dag kom Konjunkturinstitutets indikator för oktober. Den visade tyvärr att stämningsläget försämrats ytterligare i tillverkning- och byggindustrin samt i tjänstesektorn – och därmed sammantaget. ”Indikatorerna rör sig från ett svagt mot ett mycket svagt stämningsläge” kommenterar Industriarbetsgivarnas chefekonom Kerstin Hallsten.
– I basindustrin föll stämningsläget också. Det är inte en vild gissning att Riksbanken sänker styrräntan med 50 punkter i nästa vecka, säger Kerstin Hallsten.
KI:s barometer för oktober visar på ett ännu sämre och mycket svagt stämningsläge i byggsektorn och fordonsindustrin, industrier som är viktiga för basindustrin. I stål- och metallindustrin, liksom i industrin som producerar bland annat cement, kalk, gips, betong, glas och keramik försämrades också stämningsläget ytterligare och är nu mycket svagt.
– Det som driver nedgången är att allt fler anser att orderstockarna är för små och att synen på produktionen är svagare, säger Kerstin Hallsten.
Det svaga stämningsläget vad gäller produktionen smittar av sig på antalet anställda i företagen. Sammantaget anger företagen att sysselsättningen i industrin minskar och mer än tidigare. Dessutom väntas ytterligare neddragningar inom skogsindustrin. Inom stål-, metall- och mineralbranscherna väntades personalstyrkan vara oförändrad.
Samstämmigheten mellan förväntningarna och utfall har dock inte varit så hög på mineralsidan. Det återstår att se om så blir fallet även denna gång.
– Vad gäller lönsamheten är synen överlag att den är mycket dålig för närvarande. Endast papper- och massindustrin är mer neutrala, avslutar Kerstin Hallsten.
Kontakter
Ebba FredinPresschef
Tel:0730-447120ebba.fredin@industriarbetsgivarna.seOm oss
Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder drygt 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.
Följ Industriarbetsgivarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna
Dags att nominera yrkesskickliga kvinnor inom gruv- och stålbranscherna till 40 över 40-listan10.12.2024 14:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu öppnar nomineringen till 40 över 40-listan. För fjärde året i rad vill organisationerna Jernkontoret, Svemin och Industriarbetsgivarna uppmärksamma yrkesskickliga och erfarna kvinnor över 40 år inom gruv- och stålbranscherna.
Industriarbetsgivarna om räntebeskedet: Bra och motiverat!7.11.2024 09:52:29 CET | Pressmeddelande
”Det är bra och motiverat att Riksbanken sänker räntan med 50 punkter (0,5 procentenheter) till 2,75 procent", säger Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna om dagens räntebesked.
Konjunkturprognos: Bottenkänning?6.11.2024 10:25:38 CET | Pressmeddelande
Förbättrat konjunkturläge 2025, men BNP-tillväxten är låg och lågkonjunkturen består in i 2026. Det är huvudbudskapet i en konjunkturprognos som Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna presenterar idag.
Bekymmersamt och högt bud från facken4.11.2024 15:43:22 CET | Pressmeddelande
I dag presenterade Facken inom industrin sitt gemensamma lönekrav inför 2025 års avtalsrörelse. Facken kräver en löneökning på 4,2 procent.
Lönebildningen kan inte baseras på förhoppningar22.10.2024 13:17:15 CEST | Pressmeddelande
”Sverige är ingen isolerad ö. Svenska faktorer kan inte styra lönebildningen, det är den internationella konkurrenskraften som är vägledande.” Det säger Kerstin Hallsten i en kommentar till Konjunkturinstitutets årliga lönebildningsrapport.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum