Jönköpings kommun

Ny undersökning visar mer föroreningar i Dunkehallaravinen

Dela

På en gräsyta omsluten av Dunkehallaån låg tidigare Jönköpings Vitmetallfabrik. En kompletterande markundersökning visar höga halter av föroreningar av bly och PAH (polyaromatiska kolväten). Kommunen uppmanar allmänheten att vara försiktig med att vistas i området.

Under 2023 utförde Jönköpings kommun en första miljöteknisk undersökning på området där Jönköpings vitmetallfabrik låg. Undersökningen visade att det fanns förorening av metaller på djupet 0,5-1 meter under markytan. I grundvatten påträffades en förhöjd halt av nickel. Objektet riskklassades som riskklass 2, stor risk.

Med anledning av att det konstaterades föroreningar på platsen utfördes en kompletterande miljöteknisk undersökning under 2024. Undersökningen visar på att det finns mycket höga halter av framför allt tungmetaller och PAH (polyaromatiska kolväten) i jorden. Föroreningarna finns från markytan ner till cirka 1,5 meters djup. Objektet ändras nu till riskklass 1, mycket stor risk.

- Vi kommer nu att informera allmänheten via kommunens webbsida och media, men också sätta upp skyltar i området med rekommendationer, säger Andreas Bengtsson, miljöingenjör i Jönköpings kommun.

Jönköpings kommunen har, via Länsstyrelsen, ställt frågan till Arbets- och miljömedicin, Region Östergötland, om hur de höga halterna av bly och PAH påverkar ur ett kortsiktigt perspektiv.

- Då området är begränsat och inget har byggts på marken efter att fabriken låg där så är bedömningen att det inte finns någon påverkan på intilliggande fastigheter, berättar Andreas Bengtsson.

Undersökningarna har utförts både i jord, grundvatten och ytvatten. Rekommendationen nu är försiktighet i området. Föroreningen kan innebära en hälsorisk som är kopplad till intag av jord och damm. Små barn och hundar ska därför inte vistas inom området. Som en följd av att jorden är förorenad ska inte bär, svamp eller växter inom området plockas och ätas.

- Vi avvaktar de sista svaren om vi behöver göra ytterligare åtgärder i närtid. Nästa steg är att söka medel för att göra en åtgärdsutredning och fastställa en hållbar åtgärd och eventuell sanering, fortsätter Andreas Bengtsson.

Nyckelord

Kontakter

Andreas Bengtsson
Miljöingenjör
Tfn 036-10 54 53
Andreas.bengtsson@jonkoping.se

Jönköpings kommun

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra drygt 146 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye