Arla, Lantmännen, Scan och LRF i Di: Säkerställ Sveriges matproduktion
Tillsammans med Lantmännen, Scan och LRF signerar Arla i dag en debattartikel i Dagens industri i samband med att regeringen presenterar sin totalförsvarsproposition. Ledande företrädare från dessa företag och organisationer skriver att en robust inhemsk jordbruks- och livsmedelsproduktion i fredstid är den bästa investeringen för ökad svensk beredskap i kristid. Debattartikeln publicerades i dag på Dagens industri. Den kan även läsas nedan.

Säkerställ Sveriges matproduktion
I dag presenterar regeringen sin totalförsvarsproposition som stakar ut riktningen och budgeten för Sveriges totalförsvar för de kommande fem åren. En robust inhemsk jordbruks- och livsmedelsproduktion i fredstid är den bästa investeringen för ökad svensk beredskap i kristid.
Som företrädare för svenska bönder, kvarnar, slakterier och mejerier förväntar vi oss tydliga förslag för att stärka landets livsmedelsberedskap. En robust inhemsk jordbruks- och livsmedelsproduktion i fredstid är den bästa investeringen för ökad svensk beredskap i kristid.
En förutsättning för att vi i Sverige ska ha tillräckligt att äta när krisen eller kriget kommer är att vi har en tillräckligt stor egen matproduktion i fredstid. Krig försämrar eller stoppar viktiga handelsvägar som är fundamentala för att den globala livsmedelsförsörjningen, som är beroende av att både mat och insatsvaror kan förflyttas, ska fungera.
Det svenska handelsunderskottet för livsmedel uppgår i dag till nästan 80 miljarder kronor och växer för varje år. Redan små störningar i det internationella handelsflödet skulle riskera brist på livsmedel för såväl civilbefolkningen som för Försvarsmakten, vilket skulle innebära stora prövningar för landets förmåga att hantera kris eller krig.
En färsk undersökning från Lantmännen visar dessutom att mer än hälften av Sveriges befolkning oroar sig för att maten inte ska räcka till under en kris. Att möta den oron, och stärka Sveriges livsmedelsberedskap är ett ansvar som regering och riksdag behöver ta.
Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel ligger i dag på ungefär 50 procent. Resten är importerad. Det kan jämföras med till exempel Finlands 80 procent och Danmarks 150 procent. I delar av landet är vår försörjningsförmåga i dag så pass låg att vissa myndigheter på allvar talar om att flytta delar av befolkningen från norra Sverige, vid en allvarlig kris eller ytterst krig. Det är förstås inte en hållbar lösning och kan inte utgöra grunden för ett modernt och starkt totalförsvar.
Utöver Sveriges i dag alltför låga självförsörjningsgrad så är den livsmedelsproduktion som finns nästan helt beroende av insatsvaror från utlandet. Drivmedel, mineralgödsel, växtskyddsmedel, utsäde och fröer importeras i stor omfattning. Det gör även en hel del av proteinfodret till djuren som föds upp här. Att som land vara så pass beroende av matproduktion och insatsvaror från andra länder är oerhört sårbart.
Det är inte bara krig som hotar vår förmåga att producera mat, utan även andra typer av kriser slår hårt mot den svenska matproduktionen. Klimatförändringar och extremväder såsom torka, översvämningar och stormar är sådana exempel. Såväl torksommaren 2018 som förra årets torka på försommaren och stora mängder regn på sensommaren och hösten illustrerar dessa fenomen.
Förmågan att ha beredskap för kommande kriser försvåras när lönsamheten i företagen inom jordbruks- och livsmedelsproduktion är bestående låg. Viljan och ambitionen är ständigt närvarande men det finns inte tillräckligt med resurser för att investera långsiktigt för framtiden och i en mer robust ökad produktion.
Ett robust svenskt totalförsvar förutsätter en stark och fungerande livsmedelsberedskap. Från jordbruks- och livsmedelsbranschen kan vi dock konstatera att Sverige i dag saknar en sådan beredskap. För att öka Sveriges motståndskraft och uthållighet behöver vi därför omgående börja arbeta strategiskt med att:
- Öka den svenska livsmedelsproduktionen. Ur beredskapssynpunkt är det viktigt att ha livsmedelsproduktion och en god försörjningsförmåga i hela landet.
- Börja beredskapslagra viktiga insatsvaror, särskilt sådana vi inte kan producera själva.
- Få i gång en inhemsk produktion av de insatsvaror vi har goda förutsättningar att producera i Sverige, exempelvis växtnäring och biodrivmedel.
- Bygg upp strategiska omsättningslager av spannmål. I Finland ökar man sina lager från sex till åtta och en halv månaders förbrukning och ifjol tog Norge beslut om att fylla beredskapslager med spannmål för första gången på 20 år.
- Säkerhetsställa att den svenska livsmedelskedjan kommer vara prioriterad vad gäller tillgång till resurser som är nödvändiga för att upprätthålla livsmedelsproduktionen, som arbetskraft, el, transporter och infrastruktur.
Regeringen behöver nu vara tydlig i hur man vill bygga upp den svenska livsmedelsberedskapen. Att investera i att utveckla en hög kapacitet i fredstid är den billigaste försäkringen och säkraste investeringen man kan göra för att ha en god beredskap i kristid. Det som behövs nu är konkreta mål, pålitlig finansiering och goda villkor för att möta det behovet och ta vara potentialen som är både påtaglig och påvisad.
Vi i branschen står redo att göra vår del, men precis som för det militära försvaret så är det staten som har huvudansvaret för det civila försvaret och den viktiga livsmedelsberedskapen.
Cecilia Kocken, vd Arla Sverige
Magnus Kagevik, vd och koncernchef Lantmännen
Lars Appelqvist, vd Scan Sverige
Anna Karin Hatt, vd och koncernchef Lantbrukarnas Riksförbund
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90Om oss
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
En månad kvar: Sök mejeriteknikerutbildningen15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Behovet av kvalificerad arbetskraft i livsmedelsindustrin är större än någonsin. Nu är ansökan öppen till den yrkeshögskoleutbildning som formar framtidens experter inom mejeriteknik.
Arla huvudpartner till ny mötesplats för hållbart matsystem11.4.2025 12:30:00 CEST | Pressmeddelande
När Bite Stockholm arrangeras för första gången den 29–30 september 2025 på Stockholmsmässan i Älvsjö, samlas hela värdekedjan för att tillsammans driva utvecklingen framåt. Bondeägda Arla är en av huvudpartnerna till den nya mässan, som blir Nordens ledande B2B-mässa för ett hållbart matsystem.
Arla Foods och DMK Group tillkännager avsikt att gå samman8.4.2025 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
Arla Foods och DMK Group är stolta över att i dag meddela att vi avser att gå samman och skapa det starkaste mejerikooperativet i Europa. Vår fusion samlar mer än 12 000 mjölkbönder och vi siktar på att bli ett gemensamt kooperativ med en kombinerad proformaomsättning på 19 miljarder euro. Med detta steg går vi mot att skapa framtiden inom mejeri, utveckla näringsrik, högkvalitativ mjölkproduktion och innovation i Europa och globalt, samtidigt som vi säkerställer ett starkt mjölkpris till våra ägare. Fusionen måste godkännas av kooperativens representantskap och av myndigheterna.
Fem Arlabönder får guldmedalj av kungen4.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Årets stora mjölkfest på Kungliga slottet i Stockholm närmar sig snabbt. På måndag delar Kung Carl XVI Gustaf ut guldmedaljer till åtta svenska mjölkbönder, varav fem från Arla, för deras långvariga arbete med att leverera mjölk av högsta kvalitet.
Svenskarna splittrade – grädde eller inte?3.4.2025 11:31:49 CEST | Pressmeddelande
På söndag är det Carbonaradagen, men ska den romerska klassikern lagas med eller utan grädde? Frågan har länge delat svenska folket och en ny undersökning från Arla visar att debatten lever vidare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum