ADHD-läkemedel granskat – innehållet är som det ska
Runt årsskiftet 2023/2024 fick Läkemedelsverket in rapporter om försämrad eller utebliven effekt av läkemedlet Elvanse. Efter en noggrann granskning inklusive laboratorieanalyser kan Läkemedelsverket konstatera att det inte finns något som tyder på kvalitetsbrister hos läkemedlet som kan förklara att personer upplevt en försämrad eller utebliven effekt.
Granskningen omfattar en genomgång av inskickade rapporter om misstänkta biverkningar om försämrad/utebliven effekt och laboratorieanalyser av mängden aktivt ämne i elva olika tillverkningssatser från sex olika styrkor av läkemedlet. Läkemedelsverket har också varit i kontakt med företaget angående de kontroller som finns i produktionen.
– Analyserna visade att mängden lisdexamfetamin, som är det aktiva ämnet i Elvanse, stämde överens med angiven styrka på förpackningen i enlighet med uppsatta krav. Vi hittar inget som tyder på att det är något fel på läkemedlets kvalitet som kan förklara att personer upplevt en försämrad eller utebliven effekt, säger Ulla Wändel Liminga, vetenskaplig ledare för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket.
Samtidigt betonar Ulla Wändel Liminga att skälet till att genomföra dessa laboratorieanalyser var för att ta fram ett faktaunderlag på grund av det relativt stora antalet inkomna rapporter om bristande/utebliven effekt.
– Det är viktigt att komma ihåg att det kan finnas individuella skillnader i hur man upplever effekten av sitt läkemedel också över tid. Om du inte mår bra av ditt läkemedel, eller upplever att det inte fungerar som tänkt bör du i första hand kontakta din läkare. Ibland kan du behöva byta läkemedel till något annat som fungerar bättre för just dig, säger Ulla Wändel Liminga.
Fakta om Elvanse
Elvanse används som en del av ett omfattande behandlingsprogram för ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, det vill säga uppmärksamhetsstörning med överaktivitet).
Tidigare marknadsfördes Elvanse av företaget Shire. Företagen Takeda och Shire har gått ihop och blivit ett företag. I samband med det blev Takeda det ansvariga företaget för Elvanse.
Vart vänder man sig när man inte mår bra av sitt läkemedel?
- I första hand vänder du dig till din läkare som hjälper dig att reda ut orsaken till att du inte mår bra av ditt läkemedel.
- Om du upplever att läkemedlet har sämre effekt än tidigare, eller upplever någon oönskad effekt kan du rapportera in det som en misstänkt biverkning. Läs gärna mer om biverkningsrapportering i frågorna:
- Vid misstanke om att det är något kvalitetsfel på läkemedlet så kan du reklamera det på ett apotek. Mer information hittar du i frågan Reklamation av läkemedel.
Är du privatperson med frågor om ett läkemedel?
Kontakta gärna Läkemedelsupplysningen.
Öppettider: helgfria vardagar 09.00–17.00
Tel: 0771-46 70 10
Eller ställ en fråga i vårt frågeforum.
Nyckelord
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLäkemedelsupplysningenÖppettider: helgfria vardagar 09.00–17.00
Tel:0771-46 70 10fragor.lakemedelsverket.se/org/lakemedelsverket/Bilder
Länkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Vården klarar november – trots bristen på infusionsvätskor21.11.2024 13:12:34 CET | Pressmeddelande
Trots att situationen fortsatt är instabil ser vården ut att klara av bristen på infusionsvätskor under november och december. Licensläkemedel, varsam användning i vården och täta samarbeten mellan företag, regioner och myndigheter ser ut att ha gett resultat.
Vi vill ha fler biverkningsrapporter om hormonläkemedel21.11.2024 10:50:52 CET | Pressmeddelande
Hormonläkemedel i plåster-, gel-, kräm- och sprayform med testosteron och östrogen skulle i sällsynta fall kunna ge biverkningar hos människor och djur i användarens närhet. Som alltid när man upplever biverkningar av ett läkemedel ska man rapportera in detta till Läkemedelsverket.
Nu blir det enklare att rapportera misstänkta biverkningar av djurläkemedel19.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har en ny e-tjänst för rapportering av misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Myndigheten uppmanar alla djurägare att rapportera misstänkta biverkningar. Rapporterna är viktiga och används för att övervaka och förbättra säkerheten för djurläkemedel.
Ny e-tjänst ska underlätta biverkningsrapportering för veterinärläkemedel19.11.2024 08:29:00 CET | Pressmeddelande
En ny e-tjänst ersätter tidigare pappersblanketter för att rapportera misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Läkemedelsverket uppmanar all personal inom djurens hälso- och sjukvård att rapportera in misstänkta biverkningar.
Leqembi rekommenderas för behandling av tidig Alzheimers sjukdom15.11.2024 14:03:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s humanmedicinska kommitté CHMP har omprövat godkännandet av läkemedlet Leqembi. Slutsatsen i den nya rekommendationen är att fördelarna överväger riskerna i en begränsad patientpopulation av alzheimerpatienter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum