Inför bytet till vinterdäck
Trots att det varma vädret hängt med längre än vanligt kommer tiden för vinterdäck närmare. Som bilägare är det viktigt att fundera på om det går att köra vidare på de gamla däcken eller om det är dags för nya.
Under perioden den 1 december till den 31 mars ska personbilar, tunga fordon och släpvagnar vara försedda med vinterdäck eller likvärdig utrustning när det råder vinterväglag. I år är fokus också på den nya alptopp-snöflinge-märkningen som krävs på dubbfria vinterdäck, så kallade 3PMSF, från den 1 december.
– Det gäller att kolla att vinterdäcken har rätt märkning, annars måste man köpa nya, säger Carl-Erik Stjernvall.
Det kan vara komplicerat att välja rätt däck. Ett vinterdäck som presterar bra på snö eller is är sällan det bästa på våt asfalt. Vinterklimatet brukar också skilja sig kraftigt mellan norra och södra Sverige. Därför bör du välja däck efter det underlag du oftast kör på.
– Innan man köper nya vinterdäck är det viktigt att ta del av oberoende vinterdäckstester med tanke på att EU:s däckdekal inte tar hänsyn till våra nordiska eller arktiska förhållanden, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.
Vanligen är det däckets mönsterdjup som avgör om det krävs nya däck på bilen. Lagkravet är minst 3 millimeters mönsterdjup på vinterdäck. Ett däckbyte kan också bli nödvändigt om dubbarna är kraftigt nedslitna eller till stor del har försvunnit.
En annan vanlig fråga gäller priset på däck. Skillnaden kan vara stor mellan priser på internet och ute på däckverkstäderna. Det finns pengar att spara på att jämföra priser för den som vill minska sina däckkostnader.
– En annan enkel besparing är att skippa däckhotellet. Men att låta en verkstad utföra själva hjulskiftet för några hundralappar kan förstås ändå kännas som en bra affär, säger Carl-Erik Stjernvall.
M Sveriges tips om vinterdäck:
- Byt i tid! Var inte ute i sista minuten.
- Kontrollera så dina vinterdäck har den alptopp-snöflinge-märkning som krävs från den 1 december i år.
- Ta reda på hur däcken presterar i oberoende tester.
- Välj dubbade eller dubbfria däck baserat på väglaget där du oftast kör.
- Håll koll på däckens skick och mönsterdjup, minsta lagliga djup är 3 millimeter, särskilt om du har lämnat dem till ett däckhotell. Däckverkstäder vill ofta byta ut däck som börjar bli slitna ”när du ändå är där”, trots att det kan vara möjligt att köra flera hundra mil till utan att säkerheten eller greppet försämras.
Nyckelord
Kontakter
Carl-Erik Stjernvallteknisk expert
Tel:072-076 73 40carl-erik.stjernvall@msverige.seTony Gunnarssonpressekreterare, sakkunnig trafiksäkerhet
Tel:072-076 23 09tony.gunnarsson@msverige.seRiksförbundet M Sverige är med 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter.
Följ M Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från M Sverige
Skydda äganderätten – förbättra ELV-förslaget20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Från EU-kommissionen har presenterats ett förslag på ny förordning gällande uttjänta fordon, eller så kallade ”end of life vehicles” – ELV. Nätverk på gemensam väg har tagit del av kommissionens förslag och ställer sig positivt till förslagets grundläggande syfte. Föreslaget är dock i konflikt med artikel 7 och 17 i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna liksom den svenska grundlagen.
Reflexer räddar liv5.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Ungefär 35 gående omkommer i trafikolyckor varje år, i huvudsak i kollisionsolyckor med biltrafik. Risken är högre under vinterhalvåret, då mörkret försämrar sikten. Därför är det viktigt att bära reflex.
8 av 10 kvinnor otrygga längs vägen30.10.2024 05:50:00 CET | Pressmeddelande
En majoritet av alla bilister känner sig otrygga om de stannar på en rastplats på kvällstid, enligt en ny undersökning. Störst är den upplevda otryggheten hos kvinnor. Att folk inte vågar stanna längs vägnätet ökar risken för trötthetsolyckor, enligt Riksförbundet M Sverige.
Undvik företag på svarta listan – även Tesla11.10.2024 05:50:00 CEST | Pressmeddelande
Riksförbundet M Sverige arbetar för att trygga bilägares och konsumenters rättigheter och verkar för att bilbranschen följer de lagar och regler man kommit överens om ska gälla. Det förebyggande arbetet med rådgivning och påverkansarbete för konsumentens intressen är särskilt viktigt när stora aktörer väljer att inte följa regler och villkor.
Experten reder ut: för- och nackdelar med privatleasing4.10.2024 06:50:00 CEST | Pressmeddelande
Privatleasing har under 2000-talet varit ett populärt sätt för privatpersoner att ha tillgång till bil, men under de senaste åren har färre valt att teckna leasingavtal. Ränteläget har höjt månadskostnaden och antalet tvister såväl som anmälningar till Allmänna Reklamationsnämnden, ARN, har ökat. Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige, reder ut vad som gäller angående privatleasing.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum