Nationell konferens om barns och ungas trygghet på nätet
Den 25 oktober anordnar Safer Internet Centre i Sverige en nationell konferens om ” Ett bättre internet för barn”. Safer Internet Centre drivs av Mediemyndigheten, Bris och ECPAT.
Konferensen ”Ett bättre internet för barn” är en hybridkonferens och anordnas på Hasselbacken i Stockholm den 25 oktober 2024. Syftet är att sprida aktuell kunskap och forskning - samt ge konkreta verktyg - för hur vi alla kan hjälpa till att göra internet till en tryggare plats för barn och unga. Konferensen riktar sig till vuxna som finns och verkar i barns och ungas närhet.
Programpunkter under konferensen är:
- Digital Services Act (DSA) gäller i alla EU-länder - sedan februari 2024 - för att skydda minderåriga online. Annika Östergren Pofantis från EU-kommissionen förklarar vad DSA innebär och arbetet framåt.
- Safer Internet Centres ungdomspanel arrangerar ett generationsöverskridande panelsamtal - om ungas egna röster om nätet - med bland annat Barnombudsmannen och Tiktok Norden.
- ECPAT:s generalsekreterare Anna Karin Hildingson Boqvist talar om riskerna för sexuell exploatering av barn online och hur vuxna kan skydda dem.
- Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog och Catarina Nylund, socionom och kurator pratar om hur vuxna kan vara ett bättre stöd för barn i deras digitala vardag.
- Mediemyndigheten berättar om barns digitala liv, hälsa och utsatthet, inklusive flickor med NPF-diagnos och influencers.
Konferensen avslutas med ett panelsamtal mellan ett flertal aktörer som diskuterar framtidens arbete för ett tryggare internet för barn och unga. Konferensen kommer att kunna ses i efterhand på Mediemyndighetens webbplats.
Fakta: Safer Internet Centre
Safer Internet Centre är en gemensam kraftsamling för barns och ungas trygghet på nätet som drivs av Mediemyndigheten, Bris och ECPAT.
- Mediemyndigheten – Ett kunskapscenter som sprider information och kunskap om frågor kopplade till barns och ungas trygghet på nätet.
- Bris – En stödlinje dit barn kan vända sig gällande exempelvis utsatthet på nätet, dygnet runt via chatt, mejl eller telefon. Bris hanterar även EU:s stödnummer för barn 116 111.
- ECPAT – En rapporteringsfunktion/hotline som tar emot tips om misstänkta sexuella övergrepp på barn och vidarebefordrar dem till polisen och internationella samarbetspartners.
Nyckelord
Kontakter
PresskontaktMediemyndigheten
Tel:08 -580 070 00presskontakt@mediemyndigheten.semediemyndigheten.seLänkar
Mediemyndigheten
Mediemyndigheten tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi ska inom vårt verksamhetsområde verka för yttrandefrihet, medie- och informationskunnighet samt möjligheterna till mediemångfald och tillgänglighet. Vi ska också verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare, ta tillvara deras erfarenheter samt verka för att skydda barn från skadlig mediepåverkan.
Följ Mediemyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten
Mediebranschens omsättning minskar visar ny rapport23.10.2024 10:26:12 CEST | Pressmeddelande
Förra året minskade den svenska mediebranschens intäkter från reklam. Dessutom höll hushållen hårt i sina plånböcker under lågkonjunkturen. Det innebar att försäljningsintäkterna minskade för många radio-, tidnings- och tv-bolag. Det visar Mediemyndighetens nya rapport Medieekonomi 2024.
Granskningsnämnden fäller inslag om Palestina21.10.2024 12:04:06 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden fäller ett inslag i Sveriges Radios program Klartext för att det innehöll en felaktig beskrivning av Palestina. Inslaget fälls mot kravet på saklighet.
Granskningsnämnden fäller SVT för osaklighet7.10.2024 11:50:54 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden fäller inslag i Morgonstudion och Rapport på grund av missvisande grafik. SVT gjorde rättelser i senare sändningar, men dessa var enligt nämnden inte tillräckligt tydliga.
Granskningsnämnden friar TV4:s program Kalla fakta23.9.2024 10:57:34 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden friar Kalla faktas program Undercover i trollfabriken, om en granskning av Sverigedemokraterna, som sändes den 7 respektive 14 maj.
Ansökan om mediestöd för 2025 är nu öppen10.9.2024 09:19:41 CEST | Pressmeddelande
Ansökan om mediestöd för 2025 öppnar den 10 september. Sökande har möjlighet att lämna in ansökningar i myndighetens e-tjänst till och med den 1 oktober 2024.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum